• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
127 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Re: Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

by Darek_CTR » December 6th, 2017, 10:13 pm

Aj waj... poczytałem sobie te dwie strony dyskusji i aż nie wiem od czego zacząć.

Niektóre z zaprezentowanych pomysłów najlepiej chyba podsumowuje cytat ze znanego bohatera polskiej kinematografii, niejakiego Pana Żabki:

https://youtu.be/1F297Kr0SR8?t=2s

...ale do konkretów:

Przede wszystkim, świetnie, że Mroczysław zainicjował dyskusję na forum o organizacji przyszłorocznych Mistrzostw Polski, ale przede wszystkim organizacji potencjalnie najważniejszego turnieju infinity w Polsce w przyszłym roku (bo zakładam, że powtórki z Kozłowa, czy innych śmieszków raczej już nie zobaczymy). Tak jak on, mam nadzieję, że
Wszystkim chyba zalezy zeby wyszlo dobrze i o tym warto pamietac

Jak zacząłem czytać o różnych pomysłach dotyczących sędziowania turnieju - dwuinstancyjność, głosy ważone, wynagrodzenie dla sędziego (sic!) - to od razu zarezerwowałem wizytę u onkologa, bo chyba dostałem raka. Panowie, są środowiska graczy, w których takie pojebane pomysły królują. Nie idźmy tą drogą.

Image

Odnośnie samej procedury wyboru miejsca Mistrzostw Polski - bardzo krótki termin konsultacji i samego głosowania zawstydza nawet polskie ministerstwa i ich legendarne dwudniowe konsultacje publiczne ukryte pod postem o sprzedaży Opla. Rozumiem, że Płock cośtam, bo cośtam, ale ustawiając całą procedurę pod jeden ośrodek działamy bardzo nie fair.

Jeszcze bardziej nie fair jest pomysł z wybieraniem komu wolno, a komu nie wypowiedzieć się na temat tego, gdzie powinny się odbyć MP. Co to, wszystkie zwierzątka są równe, ale niektóre są równiejsze od innych? Wszyscy potencjalnie gracze powinni się wypowiedzieć na temat tego gdzie będą chcieli pojechać - PRZEDE WSZYSTKIM ci, którzy nie byli na tegorocznych turniejach - może nie pojechali, bo turnieje odbywały się w takim miejscu, które dla nich było nie do przyjęcia z różnych względów? Podobnie - o czym ma świadczyć, że ktoś był na dwóch turniejach wyjazdowych? Taki sposób głosowania bardzo źle wpływa na budowanie społeczności - jak ktoś ma potrzebę decydowania o losach świata w gronie własnej koterii to zachęcam do założenia partii politycznej.

Odnośnie samego turnieju - niezależnie od tego gdzie się odbędzie i kto go będzie organizował, uważam, że po wyborze miejsca i daty pozostałe ośrodki powinny się zobligować do nieorganizowania dwudniowego, dużego turnieju co najmniej dwa miesiące przed i dwa miesiące po. Robienie dużego turnieju jeden po drugim to słabe zagranie, bo podbiera się sobie nawzajem uczestników. Robienie dużego turnieju miesiąc przed/po Mistrzostwach Polski to po prostu chujowe zagranie działające na niekorzyść budowania zdrowej, współpracującej społeczności graczy.

Trzeba też sobie zadać ważne pytanie - czym w zasadzie ma być turniej o nazwie Mistrzostwa Polski? Czym ma się różnić od każdego innego dwudniowego turnieju? Dla mnie takimi wyznacznikami powinny być: 1. możliwość zaproszenia dużej liczby graczy; 2. dostępność dojazdu i noclegów dla ludzi z całej Polski; 3. otwartość na KAŻDEGO gracza; 4. zapewnienie odpowiedniej jakości stołów/terenów do gry.

Ad. 1 - czy około 40 graczy to szczególnie dużo? Mistrzostwa Warszawy, z założenia przede wszystkim dla Warszawiaków, zgromadziły tyle osób. Każdy dwudniowy turniej teraz tylu zbiera. Ostatni turniej w Chełmży pokazał, że jest wystarczająco dużo chętnych do jeżdżenia graczy w Polsce, żeby podbijać frekwencję co najmniej do 60 osób (a pewnie i wyżej).

Ad. 2 - to tak naprawdę problem wyimaginowany, bo jak ponownie pokazuje przykład Chełmży - malowniczo nazwanej przez jednego z uczestników "dziurą" - czyli miejscowości z dala od większych szlaków komunikacyjnych i z ograniczoną bazą hotelową, te czynniki nie mają decydującego znaczenia. Ręka w górę, kto nie przyjechał do Chełmży bo nie miał bezpośredniego lotu albo zabrakło dlań miejsca w stajence?

Ad. 3 - punkt kluczowy! Czy ma to być ekskluzywna impreza dla wybranej grupy graczy, czy otwarty turniej, święto wszystkich graczy infinity w Polsce? Jeżeli chcemy zaprosić wszystkich, to wymóg pomalowanych figurek (który w każdej innej sytuacji pochwalam) jest w przypadku tego konkretnego typu imprezy kontrproduktywny - uwierzcie mi, 90% ludzi, którzy nie mają pomalowanych figurek, nie zmotywuje się, żeby je pomalować specjalnie na ten turniej - zresztą dyskusje i pyskówki na ten temat już były, szkoda gadać. Apeluję o rozważenie tego wymogu i mocno sugeruję, żeby go nie robić.

Ad. 4 - jedno z największych wyzwań i bardzo trudny element organizacji, bo w dużej mierze zależny także od uczestników - jeśli turniej ma być kompetytywny, to stoły są szczególnie ważne. Wiem o tym dobrze, bo mimo dużych starań sam nie byłem w 100% zadowolony z jakości wszystkich stołów na ostatnich DMP. Ale najważniejsza była grywalność i tam, gdzie było potrzeba, użyliśmy mniej estetycznych, niepomalowanych, ale bardziej funkcjonalnych terenów. Tak będzie na każdym turnieju, dlatego mrzonką jest mówienie, że da się zapewnić w 100% dobrej jakości pomalowane stoły - to kolejny argument przeciw wymogowi malowania. Co z tego, że przyniosę 100% propainted armię, jak przyjdzie mi grać na surowym HDFie?

Ostatecznie trzeba sobie zadać pytanie czy chcemy, żeby Mistrzostwa Polski były polskim Interplanetario (tylko lepszym, bo Vigo naprawdę mogłoby się sporo nauczyć od polskich organizatorów), czy ot po prostu kolejnym dużym turniejem z plakietką "MP"?
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by Kane » December 6th, 2017, 10:42 pm

Oddaje swój głos na Płock.
I dziękuję Darkowi_CTR za głos rozsądku, zgadzam się z jego wypowiedzią.
Kane

Has liked: 11 times
Been liked: 3 times

by Alkasyn » December 6th, 2017, 10:44 pm

Także zgadzam się z wypowiedzią Darka, oraz, tak jak kolega wyżej, oddaje głos na Płock (bo bliżej).

Chyba, że ktoś ustalił, że mój głoś się nie liczy bo gdzieś tam nie byłem albo cośtam, wtedy tylko zgadzam się z Darkiem :D
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Has liked: 1 time
Been liked: 214 times

by Narrator » December 6th, 2017, 10:46 pm

Też rozważacie organizację MPków w takim razie w Chełmży? Bo poza Chełmżą nie ma chyba więcej możliwych kandydatów.

Z tym, kto może głosować, to jest faktycznie ciężko. Z jednej strony sam nie chciałbym nikogo wykluczyć, na OMW pozanałem nowych graczy, którzy jeszcze nie jeździli, ale wyrażali, wydawało się szczerą, chęć do odwiedzenia innych miejsc. Ale jeśli wpływ miałyby mieć osoby, które wiemy, że i tak nie ruszą poza swoją dziuplę (pewnie wiadomo o kim mowa przede wszystkim), to też trochę szkoda, żeby dyktowali warunki.

Co do malowania się zgadzam. Fajnie jest promować malowanie, ale nie karać niepomalowane armie. Szczególnie jeśli grać się będzie właśnie na niepomalowanych terenach tak czy inaczej. Im szerszy zasięg turnieju, tym więcej graczy powinno móc w nim wziąć udział.

Co do mojego głosu, to się jeszcze wstrzymam. Skłaniam się ku Płocku, ale fakt, że potrzebować będziecie 15+ stołów przyjezdnych trochę mnie martwi. Chyba, że sama Warszawa pokryje większość braków.
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Mroowkojad » December 6th, 2017, 11:35 pm

To ja zacznę również od zgodzenia się z Darkiem.

Swój głos oddałbym chętnie na Płock (tu decyduje przede wszystkim termin).

Uczestniczyłem w tym roku w jednym turnieju wyjazdowym (MP w Kozłowie) i jednym lokalnym (OMW).

Jeżeli chcemy zmniejszyć szansę na "dyktaturę trolli, co to i tak nigdzie nie pojadą" to proponuję pozwolić zagłosować wszystkim. Wtedy głosy pojedynczych osób będą miały mniejszą wagę, a i potencjalni nowi uczestnicy sceny Infinity będą mogli się wypowiedzieć.
ALEPH - for greater good of all Humanity
Mroowkojad

Has liked: 6 times
Been liked: 16 times

by Nazroth » December 6th, 2017, 11:58 pm

Z tego co rozumiem to dopuszczanie do głosowania wyłącznie aktywnych graczy nie ma na celu alienowania członków community, tylko nagradzanie tych, którym rzeczywiście zależy na odwiedzaniu dużych imprez. W sumie nie wiem po kiego fioota ludzie, którzy prawdopodobnie wyłożą taczki na taką imprezę - mają zabierać głos? Przypomnę temat Rumii, wstępne szok i niedowierzanie jak Pomorze ogłosiło wymóg malowania. Rozpacz, panika, darcie szat - po czym in the end dzika frekwencja, peany na temat imprezy.
Wydaje mi się, że w zamyśle dopuszczenie do głosowania ma być motywacją do całorocznej mobilizacji.

Nie chciał bym np. żeby jakieś miasto, które w ogóle nie odwiedza reszty Polski, przegłosowało miejscówkę. Nic osobistego - chodzi o zasadę.

All in all - Byłem w tym sezonie na Gnomiconie, w Rumii, na Otwartych Mistrzostwach Sambora, w nieszczęsnym Kozłowie, na MŚ, na Krakonaliach, niestety ominęły mnie Chełmża i OMW. Trochę widziałem. Mój głos oddaję na Rumię, ponieważ było zajebiście, a tegoroczna oferta wygląda jak ulotka biura podróży. <3
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by SamboR » December 7th, 2017, 12:27 am

Darek_CTR wrote:
...ale do konkretów:

Przede wszystkim, świetnie, że Mroczysław zainicjował dyskusję na forum o organizacji przyszłorocznych Mistrzostw Polski, ale przede wszystkim organizacji potencjalnie najważniejszego turnieju infinity w Polsce w przyszłym roku (bo zakładam, że powtórki z Kozłowa, czy innych śmieszków raczej już nie zobaczymy). Tak jak on, mam nadzieję, że
Wszystkim chyba zalezy zeby wyszlo dobrze i o tym warto pamietac

Ja zaś zakładam, że możemy zobaczyć i lepiej byłoby gdybyśmy mieli czarno na białym zadecydowane, gdzie takie mistrzostwa się odbędą.
Jak zacząłem czytać o różnych pomysłach dotyczących sędziowania turnieju - dwuinstancyjność, głosy ważone, wynagrodzenie dla sędziego (sic!) - to od razu zarezerwowałem wizytę u onkologa, bo chyba dostałem raka. Panowie, są środowiska graczy, w których takie pojebane pomysły królują. Nie idźmy tą drogą.

Image
O ile sam zgadzam się w całej rozciągłości z postulatem niewarhameryzowania środowiska, to spieszę donieść Koledze, że wyżej wzmiankowane wypowiedzi były przedstawieniem kilku propozycji - następnym razem sugerowałbym dwa razy czytać, a dopiero później się zastanawiać, czy w ogóle sprawą należy się przejmować. Jeśli chodzi o wynagrodzenia dla sędziów, czy resztę systemu - przecież uczestnicy zagłosują frekwencją, nieprawdaż?
Odnośnie samej procedury wyboru miejsca Mistrzostw Polski - bardzo krótki termin konsultacji i samego głosowania zawstydza nawet polskie ministerstwa i ich legendarne dwudniowe konsultacje publiczne ukryte pod postem o sprzedaży Opla. Rozumiem, że Płock cośtam, bo cośtam, ale ustawiając całą procedurę pod jeden ośrodek działamy bardzo nie fair.
Porównania do raka polskiej polityki są ciosem poniżej pasa. Jak masz dobrego onkologa to ja bardzo chętnie.
Jeszcze bardziej nie fair jest pomysł z wybieraniem komu wolno, a komu nie wypowiedzieć się na temat tego, gdzie powinny się odbyć MP. Co to, wszystkie zwierzątka są równe, ale niektóre są równiejsze od innych? Wszyscy potencjalnie gracze powinni się wypowiedzieć na temat tego gdzie będą chcieli pojechać - PRZEDE WSZYSTKIM ci, którzy nie byli na tegorocznych turniejach - może nie pojechali, bo turnieje odbywały się w takim miejscu, które dla nich było nie do przyjęcia z różnych względów? Podobnie - o czym ma świadczyć, że ktoś był na dwóch turniejach wyjazdowych? Taki sposób głosowania bardzo źle wpływa na budowanie społeczności - jak ktoś ma potrzebę decydowania o losach świata w gronie własnej koterii to zachęcam do założenia partii politycznej.
Jak powyżej, a ponad to - skoro nigdzie nie jeżdżą, to dlaczego mają ustawiać innym miejsce? Te duże, dwudniowe turnieje są z założenia dla osób, które skłonne są na podróże 150km+ i jeszcze nie było sytuacji, gdzie nagle jakieś środowisko wybudziło się z letargu i zaczęło licznie wysyłać hordy swoich reprezentantów w Polskę. Od lat na turniejach mamy te same twarze z naprawdę jednostkowym przyrostem graczy "turniejowych", gdzie przez to określenie mam na myśli takich, którzy byliby kwalifikowani przez zaproponowaną metodę głosowania.
A teraz odpowiem na Twoje pytania.
Zwierzątka równe i równiejsze - akurat w Twojej wypowiedzi odbieram to stwierdzenie jako wyjątkowo niesmaczne. Zapewne nie tylko mnie doszły słuchy o kilku nieprawidłowościach jakie odbyły się na tegorocznym DMP i na prawdę, mógłbyś sobie podarować takie oskarżenia, zgodnie ze starożytną maksymą omnes qui acceperint gladium, gladio peribunt.
Turnieje odbywające się w niewłaściwych miejscach? Tego pytania kompletnie nie rozumiem, czy mógłbyś oświecić mnie co rozumiesz pod pojęciem "niewłaściwy"? Uprzedzam, że definicję słownikową tego słowa znam.
Obecność danej osoby na dwóch turniejach wyjazdowych znaczy tyle, że osoba ta uważana jest za na tyle aktywnie zaangażowaną w budowę środowiska Infinity w Polsce, aby należało wysłuchać jej głosu przy ewentualnym rozważaniu na temat wyboru komu przyznać prawo organizacji MP/DMP.
Odnośnie samego turnieju - niezależnie od tego gdzie się odbędzie i kto go będzie organizował, uważam, że po wyborze miejsca i daty pozostałe ośrodki powinny się zobligować do nieorganizowania dwudniowego, dużego turnieju co najmniej dwa miesiące przed i dwa miesiące po. Robienie dużego turnieju jeden po drugim to słabe zagranie, bo podbiera się sobie nawzajem uczestników. Robienie dużego turnieju miesiąc przed/po Mistrzostwach Polski to po prostu chujowe zagranie działające na niekorzyść budowania zdrowej, współpracującej społeczności graczy.
Nie uważam, żeby miało to większe znaczenie dla frekwencji. Nie mydlmy sobie oczu, Warszawa regularnie organizuje lokale w terminach imprez na zachodzie, Chełmża nie przyjedzie do Wrocławia, bo turnieje są w "niewłaściwych" miejscach. A może u "niewłaściwych" osób? Tak jak MP w Kozłowie współorganizowane przez Narratora, który miał czelność sięgnąć po pierwsze miejsce na ubiegłorocznych DMP, a później dostał za plecami łatkę oszusta?
Trzeba też sobie zadać ważne pytanie - czym w zasadzie ma być turniej o nazwie Mistrzostwa Polski? Czym ma się różnić od każdego innego dwudniowego turnieju? Dla mnie takimi wyznacznikami powinny być: 1. możliwość zaproszenia dużej liczby graczy; 2. dostępność dojazdu i noclegów dla ludzi z całej Polski; 3. otwartość na KAŻDEGO gracza; 4. zapewnienie odpowiedniej jakości stołów/terenów do gry.

Ad. 1 - czy około 40 graczy to szczególnie dużo? Mistrzostwa Warszawy, z założenia przede wszystkim dla Warszawiaków, zgromadziły tyle osób. Każdy dwudniowy turniej teraz tylu zbiera. Ostatni turniej w Chełmży pokazał, że jest wystarczająco dużo chętnych do jeżdżenia graczy w Polsce, żeby podbijać frekwencję co najmniej do 60 osób (a pewnie i wyżej).

Ad. 2 - to tak naprawdę problem wyimaginowany, bo jak ponownie pokazuje przykład Chełmży - malowniczo nazwanej przez jednego z uczestników "dziurą" - czyli miejscowości z dala od większych szlaków komunikacyjnych i z ograniczoną bazą hotelową, te czynniki nie mają decydującego znaczenia. Ręka w górę, kto nie przyjechał do Chełmży bo nie miał bezpośredniego lotu albo zabrakło dlań miejsca w stajence?

Ad. 3 - punkt kluczowy! Czy ma to być ekskluzywna impreza dla wybranej grupy graczy, czy otwarty turniej, święto wszystkich graczy infinity w Polsce? Jeżeli chcemy zaprosić wszystkich, to wymóg pomalowanych figurek (który w każdej innej sytuacji pochwalam) jest w przypadku tego konkretnego typu imprezy kontrproduktywny - uwierzcie mi, 90% ludzi, którzy nie mają pomalowanych figurek, nie zmotywuje się, żeby je pomalować specjalnie na ten turniej - zresztą dyskusje i pyskówki na ten temat już były, szkoda gadać. Apeluję o rozważenie tego wymogu i mocno sugeruję, żeby go nie robić.

Ad. 4 - jedno z największych wyzwań i bardzo trudny element organizacji, bo w dużej mierze zależny także od uczestników - jeśli turniej ma być kompetytywny, to stoły są szczególnie ważne. Wiem o tym dobrze, bo mimo dużych starań sam nie byłem w 100% zadowolony z jakości wszystkich stołów na ostatnich DMP. Ale najważniejsza była grywalność i tam, gdzie było potrzeba, użyliśmy mniej estetycznych, niepomalowanych, ale bardziej funkcjonalnych terenów. Tak będzie na każdym turnieju, dlatego mrzonką jest mówienie, że da się zapewnić w 100% dobrej jakości pomalowane stoły - to kolejny argument przeciw wymogowi malowania. Co z tego, że przyniosę 100% propainted armię, jak przyjdzie mi grać na surowym HDFie?

Ostatecznie trzeba sobie zadać pytanie czy chcemy, żeby Mistrzostwa Polski były polskim Interplanetario (tylko lepszym, bo Vigo naprawdę mogłoby się sporo nauczyć od polskich organizatorów), czy ot po prostu kolejnym dużym turniejem z plakietką "MP"?

Piękna figura erystyczna, gratulacje!
Ad.1, Moim zdaniem Mistrzostwa mają na celu wyłonienie, jak sama nazwa wskazuje - mistrza. Niech więc będzie to spotkanie najlepszych, wraz z oprawą na najwyższym poziomie - 100% pomalowanych stołów i modeli.
Ad.2. Ja. Po jednej przygodzie pt. 8h w aucie nie miałem ochoty na drugą w tym stylu, szczególnie w daleko gorszym miesiącu. Przypomnieć chciałbym, że ten sam argument pada regularnie w odniesieniu do mojego Wrocławia, zaskakująco często ze strony miast szczególnie dobrze skomunikowanych lotniczo.
Ad.3. Sugestie od organizatora jednej imprezy, bazującej na famie poprzednich jednak schowałbym sobie do teczki. Dużo bardziej słuszne jest równanie w górę, miast w dół. Wymóg malowania nie wpłynął zanadto na frekwencję w Rumii, na moim turnieju zaś ponad połowa graczy miała przyznane punkty dodatkowe za malowanie (tylko 100% pomalowanych armii).
Ad.4. Na ten punkt w sumie odpowiedziałem już przy 1. Wychodzimy z kompletnie innej wizji tej imprezy i tyle.

Jeśli chodzi jednak o mój głos (jeśli akurat kogoś to zainteresuje) - zdecyduję się zagłosować ewentualnym zgłoszeniem swojego udziału już po ustaleniu ostatecznego terminu i formy turnieju.
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Pająk » December 7th, 2017, 2:07 am

przeczytałem sobie kolejne wypowiedzi.... Darek próbował na początek żartobliwie nawiązać do polskiej komedii... po co? później próbowałeś pisać merytorycznie, pozostańmy w ważnym temacie dla naszego środowiska po stronie merytorycznej, bez dziwnych wycieczek personalnych lub bliżej nieokreślonych... Możemy się w pewnych kwestiach nie zgadzać, jest to normalne, ale po prostu przedstawmy swoje zdanie, po co pisać, że komuś w głowach się po....ło...

co do wniosków o sędziowaniu... sorry, ale środowisko Infinity w Polsce nie ma ani jednego autorytetu zasadowego. Sami twórcy gry czasem mieszają się w zeznaniach. Moje propozycje dwuinstancyjności sędziowania, czy inne formy sędziowania, były tylko propozycjami, które mogą usprawnić prowadzenie turnieju. Jeśli ktoś ma inną wizję prowadzenia turnieju, ja w to ingerować nie będę, to jego sprawa jak poprowadzi swój turniej, mogę wypowiedzieć swoją opinię, ale przecież nie jestem osobą decyzyjną w tym temacie.

Tak jeszcze dodam - to nie jest warhameryzacja systemu, tylko ewentualnie jego profesjonalizacja. Jestem członkiem aktywnym, lub pasywnym, lub byłym różnych systemów, widziałem jak to było prowadzone nie tylko w produktach GW... Nie demonizujmy tej sprawy...

Są środowiska jak np. Poznań, w którym obecnie gram, które mogą zapewnić kilku sędziów, którzy mają szeroką wiedzę nt. zasad lub są w stanie szybko znaleźć odpowiedź, lub poprawnie ją zinterpretować. Są środowiska, które mają tylko jedną taką osobę, lub w ogóle takiej osoby nie mają, ale są w stanie pod innymi względami zorganizować super turniej. Te środowiska jeśli chcą dobrych sędziów muszą zachęcić ich jakoś do tego, by poświęcili swój prywatny czas na coś innego niż gra. Czasem wystarczy relacja koleżeńska - tak jak ja mam być jednym z sędziów na Aronautice, a czasem coś dodatkowo musi przekonać daną osobę. Co będzie kartą przetargową zależy od organizatora. Czy to będzie zwrot dojazdu, czy blister, czy box, czy po prostu gotówka, to nie powinno nikogo interesować, prócz organizatora i ewentualnego sędziego.

Kto ma wybierać miejsce turnieju... Możemy iść za pełną formalizacją - czyli miejsce wybierają organizatorzy turniejowych dwudniowych z obecnego roku, lub warcorzy lub jeszcze inna definicja osób uprawnionych. Turniejów dwudniowych w roku 2017 było sporo, było DMP, MP, Kraków, Wrocław, Rumia, Warszawa, możliwe że jeszcze o jakimś miejscu zapomniałem za co przepraszam. Osoby które uczestniczyły w tych turniejach mają realny wpływ na to jak wygląda środowisko Infi w Polsce, czyli pseudo metę, aktywizację nowych graczy i zachęcanie ich do wyjazdów, czy kształt kolejnych edycji turniejów. Dlaczego tacy gracze nie mieliby mieć wpływu na wybór miejsca kolejnych MP czy DMP? Dlaczego mają mieć wpływ na to nowi gracze, którzy nie mają świadomości jak to dotąd wyglądało?

co do lokalizacji turnieju. Kwestia odległości w obecnych czasach to żart. Najważniejsze jest jak wygląda dojazd. Kraków może być w 3city w czasie podobnym jak Poznań przy dwukrotnie większej odległości. Kozłów rzeczywiście okazał się niewypałem, ale akurat kwestie odległości wydają mi się w przypadku tego turnieju wygodną wymówką.

względem Chełmży argument całkowicie chybiony. Przecież Wasze środowisko wyrobiło sobie markę w poprzednich latach. Każdy zna Wasze możliwości, bazę terenową, miejscówkę, możliwości noclegów. Jeżeli czegoś nie ma w Chełmży jest to np. w Toruniu, który jest rzut beretem od Was. Na dwudniowy turniej pojechałbym do Was pewnie jakby to nie były ani MP, ani DMP, bo wiem, że nawet jeśli nie pasowałyby mi zasady - tak jak w tym roku - to i tak dobrze bym się bawił ze względu na otoczkę.

kwestie pomalowania figurek. to jest podejście stricte subiektywne... w mojej opinii jeśli jedziemy na turniej rangi mistrzowskiej, to nie ma przebacz, malujemy figurki, lub pożyczamy pomalowane. Organizator może zadecydować inaczej, nic mi do tego. Pomalowanie figurek może być wyznacznikiem prestiżu turnieju... Ale tak jak wspomniałem decyzja w tym temacie nigdy nie będzie obiektywna.

kwestia stołów. Nie wiem czy obecnie jest w Polsce środowisko, które jest w stanie zapewnić 30 lub więcej w pełni wyposażonych stołów, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć. Jednakże często suma środowisk jest w stanie to zapewnić. MP czy DMP są turniejem dla całego środowiska, wspieramy wtedy organizatora, często przywozimy swoje tereny. Na turniejach na których byłem zwykle tereny przywiezione były wykończone. Znów jednak jednak jest to kwestia subiektywna. Są tereny, które dobrze wyglądają bez malowania, a zwykle takie tereny wyglądają lepiej niż niepomalowane figurki.

Nie porównujmy, Interplanetario do naszych turniejowych, z obiektywnych kwestii wynika że ten turniej jest po prostu czynnością marketingową, w żadnym przypadku w pełni kompetetywną - chociażby przez ilość gier.

Niektórzy nazywają wypowiedź Darka głosem rozsądku. Znów jest to kwestia subiektywna, dla mnie np. nie był to głos rozsądku, dla innych był, nie wnikam w to. Dla mnie ważne jest to że ten post poruszył istotne kwestie, które są przyczynkiem do dalszej dyskusji. Jeśli zachowamy spokój, nie będziemy się obrażać, czynić wycieczek osobistych, tylko rozmawiać na podstawie faktów, czy różnych punktów widzenia znajdziemy w końcu złoty środek. Może niekoniecznie względem roku 2018, ale może 2019, gdyż jest już relatywnie późno dla nadchodzącego roku...
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Konuhageruke » December 7th, 2017, 9:02 am

a. Mniej emocji i wycieczek personalnych i do miast. Zaciemnia to dyskusję i zmienia ją w przerzucanie się oskarżeniami.
b. Argumenty każdej ze stron mają swoją wartość. Np. Zgadzam się z Darkiem pod tym względem, że wybieranie kto ma prawo głosować nie jest dobre dla wyborów. Sam jednak nie jestem zwolennikiem demokracji i uważam, że są osoby, które z różnych względów prawa głosu mieć nie powinny.
Może ustalmy jak będziemy głosować za rok, w ten sposób każdy będzie mógł takie prawo nabyć?
c. Uważam, że warunki dojazdu są istotne i mówię to z perspektywy osoby zmotoryzowanej. Nie każdy ma samochód. Nie każdy ma dość charyzmy, czy odwagi, aby się do kogoś do auta wprosić, więc miejsce jest istotne. "Niewłaściwe" miejsce może oznaczać tylko to. Np. jeśli ktoś zaproponuje Kozłów, to sądzę, że tylko najwięksi fani survivalu pojadą niezależnie od formatu i rangi. Nie każdy ma też możliwość swobodnego latania, czy brania urlopu aby lot był tani. Dochodzą więc koszty noclegów i transportu na które nie każdego stać.
d. Zgadzam się jednak z Darkiem, w kwestii odstępu między dużymi turniejami, DUŻYMI. I już nie chodzi o graczy a o sponsorów. Choć 2 miesiące nie są wykonalne, albo niesamowicie trudne do osiągnięcia jeśli nie zaczniemy szczerze rozmawiać i pomagać sobie przy organizacji.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Maniac » December 7th, 2017, 9:41 am

Słuchajcie, zaczyna to trochę wyglądać dziwnie - Mistrzostwa Polski w nazwie turnieju to wciąż tylko... nazwa. Obstawiam w ciemno, że przy dobrej organizacji nawet nazwa Mistrzostwa Cebuli w Infinity nie przeszkadzałaby w zdobyciu świetnych nagród dla graczy i organizacji imprezy.
Nie dajmy się zwariować, nie bijmy się o takie rzeczy. Masz miejsce/możliwość zorganizowania fajnego turnieju? Zajebiście, zrób to, dogadajmy się z terminami i będzie szansa, że będą ludzie i tu i tam ;)

Wyszło trochę na szybko, że Leigabar ma taką, a nie inną możliwość organizacji. Jeśli jest to spowodowane tym, że być może ludzie, do których chce uderzyć mają wrażenie, że "Mistrzostwa Polski w Infinity" brzmi super dumnie dla miasta czy coś w ten deseń, to ja nie widze w tym problemu - pomóżmy mu odstawiając na bok wszelkie żale z końca pleców, a w grudniu 2018 sami przejmijmy inicjatywę i ogłośmy pierwszą kandydaturę :)

A jeśli macie wolny termin/salę na organizację to jest dużo nazw z "Mistrzostwa" w środku do obstawienia - i zróbmy to bez spiny po prostu :)
Maniac

Has liked: 34 times
Been liked: 46 times

by eciq » December 7th, 2017, 9:45 am

Rozumiem jaka jest idea wymogu pomalowanej armii i sam jej przyklaskuje. Jednakże w przypadku MP i DMP jest ona nie tylko zbędna a wręcz uwłaczająca dla graczy którzy z różnych powodów (Lenistwo nie wchodzi w rachubę) nie mają możliwości pograć w pełni pomalowaną armią. Turnieje o takiej randze powinny być dostępne dla każdego gracza który spełnia podstawowe kryteria uczestnictwa.
Jeśli idzie o sędziowanie to uważam, że ośrodek który podejmuje się organizacji danego eventu powinien być decyzyjny.
Swój głos oddam pod koniec weekendu.

Co do głosowania na miasto w którym taka impreza ma się odbyć to uważam że najbardziej właściwym kryterium jest to że "dany ośrodek na to zasłużył"
Obie te imprezy powinny zrzeszać jak największą liczbę graczy w kraju. Więc dzielenie społeczności na magnatów i szaraczków to nic innego jak hołdowanie prywacie a nie dobru wspólnemu! Nie róbmy tutaj szajsu na wzór szlacheckich sejmików. https://www.youtube.com/watch?v=X_eitsafGWw

Narrator : Też rozważacie organizację MPków w takim razie w Chełmży?

Nie. W przyszłym roku Chełmża planuje organizacje kilku mniejszych eventów (max 30 graczy). Chcemy się skupić na zwiększeniu aktywności lokalnych graczy oraz z Torunia i Bydgoszczy.

@Sambor
Chełmża nie przyjedzie do Wrocławia, bo turnieje są w "niewłaściwych" miejscach. A może u "niewłaściwych" osób?
Rozumiem Twoje rozgoryczenie i jest mi bardzo przykro, że do tej pory Was nie odwiedziliśmy. Niestety w naszym ośrodku jest tylko kilka osób które mogą sobie pozwolić wyjazdy turniejowe. Ostatnimi czasy nawet ta mała grupa ma problem z organizowaniem wyjazdu na dwudniową imprezę chociażby z powodu niestandardowych godzin pracy.
Porównania do raka polskiej polityki są ciosem poniżej pasa
Zaczynamy zachowywać się jak nasi politycy. Coraz częściej wytykamy siebie palcami i to niestety za plecami. Mam nadzieję, że za jakiś czas nie będziemy siebie szkalować na twitterze. Tędy mosterdzieju porównanie jest bardzo trafne.
Sugestie od organizatora jednej imprezy, bazującej na famie poprzednich jednak schowałbym sobie do teczki
Uczestniczyłem w organizacji 4 z 5 turniejów które się u nas odbyły i nie rozumiem do czego pijesz. Od zawsze organizowaliśmy je jako Chełmża i każdy z chełmżan wnosił taki wkład na jaki pozwalał mu jego czas i możliwości.
Zapewne nie tylko mnie doszły słuchy o kilku nieprawidłowościach jakie odbyły się na tegorocznym DMP i na prawdę, mógłbyś sobie podarować takie oskarżenia, zgodnie ze starożytną maksymą omnes qui acceperint gladium, gladio peribunt.
Przy tak dużej imprezie prawdopodobieństwo ich wystąpienia było bardzo duże. Dzięki wysokiej kulturze graczy oraz ich zdrowego podejścia do gry tych nieprawidłowości było tyle co kot napłakał. Jest to kolejna impreza po której nie mamy prawie nic sobie do zarzucenia :)
"It ürür, kervan yürür"

Jako lokalny patriota spełniłem swój obowiązek.

Pozdrawiam
eciq

Has liked: 14 times

by YogiMorat » December 7th, 2017, 11:02 am

MORAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACI !!!!!!

Ja odrazu mówie POMORZE - widziałem co napisał płock ale 40-50 osóbto za mało ,jak ostatnie 2 lata pokazały że około 60 osób było na mistrzostwach.Prawdopodobnie w 2018 będzie więcej.

Głosowanie w weekend na temat 2 imprez roku o randze ogólnokrajowej... śmierdzi wałkiem ,albo przepchaniem turnieju żeby był.... do świąt,albo nawet do nowego roku to minimum.
Tymbardziej że nawet złożenie oferty przez jakość miejscowość to jest spotkanie się w kilka osób i obgadanie logistyki -czy uniesiemy ten event,co potrzeba,za ile,jak sponsorzy ,kto sędziuje itd itp.

Malowanie-ja dzięki temu że był wymóg 1 raz od 15 lat grania w figsy mam pomalowane figurki,bo tak jak kocham robić makiety,konwersje figurek tak malowanie fe... a tak musiałem fakt zlecić ,ale musiałem mieć pomalowane.
Estetyka gry,nawet na słabym stole ulepsza bo wiadomo jakie się ma figurki/modele, a nie że wszystkie tak samo wyglądają(sreberka)-już sam ten fakt informacyjny dla grania daje dużo więcej satysfakcji.

Czepianie się poprzednich eventów bo mi coś nei pasowało,albo były zgrzyty,gdy rozmawiamy o nastepny to też chamstwo-nie pasowało ci ,napisz post pasujacy do mistrzostwa a nie wywlekasz flaki.
Ja standardowo na codzień siedze w łucznictwie i byłem przy organizacji miedzynarodówek jak i małych lokalnych turnieji- zamiast truć dupe,mogłeś chłopakom powiedzieć wporst,albo wrzuć konstruktywną krytyke , to ludzie będą się starali to poprawić w przyszłych zdarzeniach.
Głosy powinny być aktywnych graczy- nie tylko 2 dniowych-chociaż ja spełniam ten wymóg to ,w sezonie weekendy mam przeznaczone na eventy łuczniczo historyczne bo jest to moja robota. Pomysł potwierdzenia na jakich turniejach się było w ostatnim roku jest

Sędziów 3 myśle że wystarcza,mamy jednak w środowisku sporo osób obeznanych,ale gdy ośrodek nie ma,albo braknie -uważam minimum opcje zwrotu kosztów, co najmniej za sensowne.

Tereny,działamy razem wiec zawsze można pomóc sobie.Nie pomalowane tereny nie zawsze wyglądają. Na DMP w chełmży był stół ahw cały z niemalowanego hdf,z roślinami i fajną matą i bardzo żałuje że nie zagrałem na nim malowanymi figurkami bo mogło to wyglądać prze kozacko.

Na mały turniej 1 dniowy można nawet i 250km zrobić w jedną strone... a jak komuś 150km na Mistrzostwa Polski za daleko...siedź w domu,albo zagraj z kolegami tego dnia i nie mówie tego by obrazić tylko pokazać że danej osobie nie zależy na tym żeby się zmierzyć z najlepszymi w Polsce( ja tam głównie przegrywam ,ale bawie się dobrze )

Znając życie o czymś zapomniałem :D

i... MORAAAACI!!!!!
YogiMorat

Has liked: 0 time
Been liked: 1 time

by postapokaliptyk » December 7th, 2017, 11:10 am

pomysł z "cenzusem" do głosowania jest, moim zdaniem, gównianym pomysłem, szukałem innego słowa, które mogłoby być mniej wulgarne, ale znalazłem jeszcze tylko "chujowym", więc zostanę przy "gównianym".
fajnie, że sobie podzieliliście graczy na lepszych i gorszych
postapokaliptyk

Has liked: 228 times
Been liked: 48 times

by SamboR » December 7th, 2017, 11:58 am

postapokaliptyk wrote:pomysł z "cenzusem" do głosowania jest, moim zdaniem, gównianym pomysłem, szukałem innego słowa, które mogłoby być mniej wulgarne, ale znalazłem jeszcze tylko "chujowym", więc zostanę przy "gównianym".
fajnie, że sobie podzieliliście graczy na lepszych i gorszych

Kurcze, lubię Cię, ale szukałem słowa, jakim określić Twój post i znalazłem, ale nie siliłem się na zbędne kwiatki. "Pierdolisz".
Nie podzieliliśmy graczy na lepszych i gorszych. Podzieliliśmy graczy na takich, którzy odwiedzają inne ośrodki i nie robią tego. Najwyraźniej niektórych bardzo boli, że mogą nie mieć wpływu na ustalenia siedząc na kanapie.

@Eciq: Bardzo mnie cieszy Twoja odpowiedź. Odniosę się tylko do tych fragmentów, z którymi się nie zgadzam.
Malowanie: nikt nie wymaga poziomu malowania, wymagamy pomalowanych armii. Albo raczej, chcemy wymagać. Znów wydaje mi się, że to temat na kompletnie inną dyskusję.
Kwestie organizacji w Chełmży: myślę, że obaj dobrze rozumiemy do czego piję. Piję do (moim zdaniem obserwatora) mało fair zachowania wobec Garrana. Szczególnie ze strony osoby, do której posta się odnosiłem.
Wysoka kultura graczy: ta sama wysoka kultura, która spowodowała, że sędziowie przeprowadzają naradę na temat przyznania punktów karnych w języku niekoniecznie zrozumiałym dla gracza, którego sprawa dotyczy bezpośrednio? Może jestem na to uczulony, bo na swoich turniejach miewam nieomal 50% graczy z zagranicy, ale zawsze język internacjonalny ma pierwszeństwo nad polskim w takich wypadkach. Dla transparentności decyzji.
Nie chcę tu wyjść na nieuka, ale proszę też o tłumaczenie powiedzenia, bo o ile łacina wciąż jeszcze funkcjonuje w naszej kulturze, to ani turecki, ani ormiański do niej (niestety) nie wszedł. Może być na PW, bo to już srogi off-topic będzie.
Wargaming Wrocław
SamboR

by Perzan » December 7th, 2017, 12:12 pm

Rumia, bo wieksza miejscówka i wiecej stolow na miejscu.

W obu imprezach niepokoi mnie potencjalne pokrycie terminu (w sensie nie zrobie 2 wyjazdow w ciagu 3 tygodni) z Interplanetario 2018.

Jestem z Gdyni, bylem na OMW, Interplanetario i MŚ w Katowicach.

Nie wiem, czy w weekend znajde chwile by glosowac w jakims oddzielnym temacie.
:haqq: Your friendly neighbourhood Fiday
Perzan

Has liked: 225 times
Been liked: 27 times
  • Website

by eciq » December 7th, 2017, 2:01 pm

@Sambor masz rację, offtop jest zbędny, pozwoliłem sobie przejść na pm.
Dla pozostałych postawię kropkę nad i : Poruszoną kwestię zachowania nie fair oraz sędziowania na chwile obecną skomentuje "Nie wszystko złoto, co się świeci" Osoby które mają jakieś wątpliwości zapraszam do siebie na pogawędkę przy najbliżej okazji jakiegoś turnieju. Jako obserwator i zarazem "domownik" opowiem co jest zachowaniem fair a co nie.

Ps. "It ürür, kervan yürür" - w luźnym tłumaczeniu z tureckiego "można krytykować pewne rzeczy, ale i tak nie ma się na nie wpływu".
Last edited by eciq on December 7th, 2017, 2:29 pm, edited 1 time in total.
eciq

Has liked: 14 times

by Pierzasty » December 7th, 2017, 2:06 pm

Chciałbym dodać dwie rzeczy:

Po pierwsze, pytanie odnośnie Leigabarowego dofinansowania: czy to trzeba zgłosić konkretnie na MP Infinity, czy po prostu na dwudniowy turniej? Bo jeśli to drugie, to turniej zawsze można będzie zrobić, a czy dostanie on atest MP czy nie, to już inna kwestia.

Po drugie *moderator mode on* Wszelkie wycieczki osobiste, w tym typu " *ktoś* jest winny/zły/niefajny, nie będę pokazywał palcem, ale wszyscy wiedzą kto" będą kasowane. Prawdopodobnie z całym postem. Jak już mówiłem, jeśli chcecie zarzucić coś komuś na forum publicznym, to proszę o konkretne argumenty komu i co. Nick, imię/nazwisko, wydarzenie, przewinienie, cokolwiek do czego można się odnieść lub to zdementować. Ewentualnie na priv.
Pierzasty

Has liked: 0 time
Been liked: 220 times

by Shingen » December 7th, 2017, 4:27 pm

Mnie nie wolno głosować, ale o pisaniu nikt nie wspominał, więc wystawię grzbiet na baty…

Gram od kilku lat i co roku czytam o podobnej akcji z MP – impreza jest moim zdaniem niezdefiniowana. Różni się od innych turniejów tylko nazwą, jej ranga i jakość organizacji jest inna każdego roku. To ma wpływ na jej odbiór i przez miejscowe (polskie) środowisko i zdarzających się gości zza granicy.

Padło w dyskusji pytanie, które wprost zadał chyba Darek – czym się powinny różnić MP od wszelkich innych turniejów? Moim zdaniem powinny się różnić metodą organizacji i zaangażowaniem w nie jak największej liczby ludzi z różnych ośrodków.

Nie mam zamiaru komukolwiek czegoś narzucać, wymądrzać się czy kandydować do miana „wiedzącego lepiej”, potraktujcie to co piszę jako przyczynę do dyskusji albo może inspirację (mam nadzieję) – szczególnie że sam z różnych przyczyn nie bywam poza Krakowem. Uważam, że powinnyśmy wdrożyć w organizację mistrzostw przynajmniej rozważenie takich zagadnień:
1. Być może trzeba zacząć od tego czemu ma służyć ten turniej: wyłonieniu najlepszego gracza w PL? Ściągnięciu wielu dobrych graczy zza graniczy? Zrobieniu dobrej podbudowy pod zaproszenie Carlosa z ekskluzywnym seminarium? Rozpowszechnieniu informacji o grze i zdobywaniu nowych graczy? Czy w końcu wyłącznie dobrej zabawie uczestników? Te cele się nie wykluczają, ale do realizacji każdego z nich trzeba podejść nieco inaczej i uda się je zrealizować tylko jeśli od początku je nazwiemy i sklasyfikujemy co jest dla nas ważne.
Poniżej dalsze punkty przy założeniu, że to ma być impreza cykliczna.
2. Termin. Z doświadczenia w zarządzaniu własnym czasem i projektami uważam, że nic nie zadziała lepiej niż ustalenie miesiąca (dwóch) w roku, kiedy będą organizowane turnieje o randze ogólnopolskiej na wiele lat naprzód i nie wracanie do tematu co 12 miesięcy (albo częściej). Sądzę, że najlepiej zostać przy tym ustaleniu i nie zwracać uwagi na to co dzieje się dookoła: jak impreza organizowana w tym konkretnym miesiącu zawsze (kilka lat z rzędu) będzie najlepsza nikt nie zorganizuje swojej w jej pobliżu,
3. Ważne wydaje się aby postarać się żeby jak najwięcej ludzi zaangażować w organizację takich turniejów – miejscowi być może powinni przede wszystkim zajmować się tym co trzeba załatwić na miejscu: salą do gry, terenami, zakwaterowaniem, parkingiem, cateringiem czy otoczką kulturalno-oświatową. Popularyzowaniem imprezy wśród innych nacji, załatwianiem nagród, rozmowami z producentem gry być może zechcą się zająć osoby (nawet nie związane z ośrodkiem organizującym turniej), które mają już ustalone relacje z tymi podmiotami. Wtedy, szczególnie gdyby miało się to powtarzać co roku będziemy mieli w miarę stałą perspektywę tego czego można oczekiwać. Zaangażowanie w to ludzi z różnych ośrodków również zadziała na korzyść wyłączności terminów.
4. Tereny to jest duże zagadnienie i koreluje się z wymogiem malowania, ale znowu sprowadza się do tego, żeby nie zostawiać wszystkiego na barkach organizatorów z miejsca gdzie odbędzie się turniej. Być może udałoby się przekonać graczy (być może zachęcić ich dodatkową nagrodą lub zniżką w opłacie) do przywożenia najlepszych stołów jakimi dysponują i chwalenia się nimi wobec szerokiej publiczności.
5. Na koniec coś czego mnie brakuje – opis imprezy po jej zakończeniu. Nikt nie będzie żałował, że nie był na turnieju i planował poprawę za rok, jak się nie dowie co stracił. Z tym bywa różnie, czasem opis jest na Kurierze Kaledońskim (jak na turnieju akurat był Ranger), czasem na forum, czasem na FB, czasem jest tylko link to 50 przypadkowych nieopisanych zdjęć na czyimś dysku a innym razem nie ma nic. W ten sposób chęć przyjazdu (lub nie) w kolejnym roku mają tylko ci którzy byli na tym turnieju. Myślę że opis imprezy tej rangi powinien być szeroko dostępny i udokumentowany w więcej niż jednym języku, jako laurka i zaproszenie na kolejne edycje, pochwalenie się najładniej pomalowanymi armiami i najładniejszymi stołami w kraju.
Nazwijcie mnie idealistą, ale myślę że kluczem do sukcesu jest wspólne działanie we wspólnym celu, a nie zrzucanie wszystkiego łącznie z definiowaniem imprezy za każdym razem od nowa na barki każdoczesnych miejscowych.
Shingen

Has liked: 35 times
Been liked: 24 times

by Darek_CTR » December 7th, 2017, 5:52 pm

Bardzo nie chciałem kontynuować wątku nie na temat, ale Sambor postanowił nie odpowiadać na moje dwie wiadomości z pytaniem "o co Ci chodzi?", dlatego proszę publicznie - powiedz nam wszystkim, do czego dokładnie pijesz i kto opowiada Ci jakieś nieprawdziwe historie na mój temat i na temat turnieju w Chełmży? (bo ktoś musi - przecież mnie nawet nie znasz, a w Chełmży nie byłeś)

Co do głównego wątku dyskusji - jak to ładnie ujął Shingen, też nie jestem "wiedzącym lepiej" - dałem swój głos w dyskusji i swoje argumenty, inni przedstawili swoje (większość nawet potrafiła na argumenty, a bez wycieczek personalnych), na tym chyba polega szukanie rozwiązania najlepiej pasującego społeczności.
Darek_CTR

by leigabar » December 7th, 2017, 6:44 pm

@Pierzasty:

Konkretna pozycja z nazwa Mistrzostwa Polski 2018 uzupelniona w podpunktach o poszczegulne pozycję w budżecie.

Pzdr.
L
leigabar

Has liked: 34 times
Been liked: 26 times

by SamboR » December 7th, 2017, 8:00 pm

Darek_CTR wrote:Bardzo nie chciałem kontynuować wątku nie na temat, ale Sambor postanowił nie odpowiadać na moje dwie wiadomości z pytaniem "o co Ci chodzi?", dlatego proszę publicznie - powiedz nam wszystkim, do czego dokładnie pijesz i kto opowiada Ci jakieś nieprawdziwe historie na mój temat i na temat turnieju w Chełmży? (bo ktoś musi - przecież mnie nawet nie znasz, a w Chełmży nie byłeś)

Co do głównego wątku dyskusji - jak to ładnie ujął Shingen, też nie jestem "wiedzącym lepiej" - dałem swój głos w dyskusji i swoje argumenty, inni przedstawili swoje (większość nawet potrafiła na argumenty, a bez wycieczek personalnych), na tym chyba polega szukanie rozwiązania najlepiej pasującego społeczności.

Może gdybyś zdecydował się na mniej agresywny ton swojej wypowiedzi (zarówno tej pierwszej, jak i PW) to bym się skusił. Skoro Ty jednak nie masz zamiaru odpowiedzieć na moje pytania, ja na Twoje również nie mam ochoty.
Wargaming Wrocław
SamboR

by Nazroth » December 7th, 2017, 8:36 pm

Powiem Wam, że jak Alkasyn trzymał nasze community za mordeczki to jakoś nie było takich przypałów jak teraz. Czuję, że wraz z jego odejściem w cień, powoli rozpada się nasze community...
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Pająk » December 7th, 2017, 8:44 pm

Czarnowidz ;-) i tak, jest to wycieczka osobista ;-)
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Dark Daturazi » December 7th, 2017, 9:04 pm

Temat ma już trzy strony soczystej treści, ale mam takie wrażenie, że gdzieś umknął sens tego wszystkiego.
Dwa ośrodki zgłosiły swoje kandydatury:

1 -Płock - i apel:
leigabar wrote:Prośbę mam, żebyśmy w miarę możliwości zakończyli proces wyboru miejsca na MP18 do końca tego tygodnia. My musimy w przyszłym tygodniu złożyć uniżoną suplikę do UMP i prezydenta miasta Płocka i wznosić modły błagalne, żeby przyznali nam dotację na działania statutowe i chcieli byśmy wiedzieć czy wpisywać MP18 jako pozycje w budżecie.

2 - Trójmiasto - tu raczej na spokojnie pod względem presji czasu

Może wyłączmy watek głosowania do innego tematu, żeby jednak coś szybko postanowić gdyż jeszcze kilka dni takiego bicia piany i Płock prawdopodobnie wypadnie z rywalizacji z oczywistych względów.
Kwestie, które się pojawiły w zakresie sędziowania, kombinowania stołów, malowania armii itp można spokojnie dogadać po wyłonieniu organizatora MP 2018.

Dla formalności: mój głos oddaję na Płock
/w 2017 uczestniczyłem w: Mistrzostwach Śląska, Otwartych Mistrzostwach Zachodu, Drużynowych Mistrzostwach, Otwartych Mistrzostwach Warszawy/.
Dark Daturazi

Has liked: 3 times
Been liked: 15 times

by Pyra » December 7th, 2017, 9:45 pm

Oddaję głos na Płock (byłem na Otwartych Mistrzostwach Zachodu i DMP)

A i gorąco wspieram oba ośrodki do utrzymania wymogu malowania! W INFI gram od niedawna ale zaskoczyło mnie to, że tak jak w wielu innych grach bitewnych, u nas nie przykłada się prawie żadnej wagi do aspektu modelarskiego. Ostatnio głownie siedziałem w Malifaux i prawie każdy turniej posiada wymóg malowania (a różnych modeli podczas 3/5 bitew używa się więcej niż w INFI w 2 rozpiskach). Moim zdaniem wpływa to na rozwój sceny oraz na jakość naszego hobby.
Nikt oczywiście nie wymaga jakiś wielkich prac technicznych na poziomie znanych malarzy ale na prawdę pomalowanie tych 15 modeli na TT, zwłaszcza jak się siedzi w hobby bitewniakowym kilkanaście lat lub więcej, chyba nie stanowi dla nikogo wielkiego problemu.
Jak ktoś chce grać w figurki bez malowania to słyszałem, że jest całkiem aktywne i spore community X-winga w Polsce, chociaż słyszałem, że i tam malują. (oczywiście nikogo tutaj nie diss'uje, ot taka obserwacja noobka co dopiero zaczął grać) ;)
Pyra

Has liked: 7 times
Been liked: 15 times

by Darek_CTR » December 7th, 2017, 11:12 pm

SamboR wrote:Może gdybyś zdecydował się na mniej agresywny ton swojej wypowiedzi (zarówno tej pierwszej, jak i PW) to bym się skusił.

Fakt, 110% agresji i mowy nienawiści. No niestety, chyba dyplomatą już nie zostanę.

Image

Szkoda, że miałeś potrzebę zniżenia się do oszczerstw i opowiadania bzdur, moglibyśmy się wtedy skupić na dyskusji o turniejach.
Darek_CTR

by SamboR » December 8th, 2017, 12:00 am

Darek_CTR wrote:
SamboR wrote:Może gdybyś zdecydował się na mniej agresywny ton swojej wypowiedzi (zarówno tej pierwszej, jak i PW) to bym się skusił.

Fakt, 110% agresji i mowy nienawiści. No niestety, chyba dyplomatą już nie zostanę.

Image

Szkoda, że miałeś potrzebę zniżenia się do oszczerstw i opowiadania bzdur, moglibyśmy się wtedy skupić na dyskusji o turniejach.

A rozpoczęcie postu od wrzutki, że wszystkich pojebało, to już nie agresja? Wspominki o imprezach "właściwych" to przecież wcale i ani trochę. Darek jest rycerzem na białym koniu, trudno. Zaraz się jeszcze dowiem, że ostatnie DMP były krystalicznie czyste i nieskazitelnie bezproblemowe :D
Życzę miłego wieczoru, ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niż prostowanie Twoich niedomówień.
Wargaming Wrocław
SamboR

by Darek_CTR » December 8th, 2017, 12:16 am

Co ty z tymi "właściwymi"? Niczego takiego nie pisałem i sam to sobie wymysliłeś.

Na DMP nie byłeś, więc uprzejmie proszę, nie wypowiadaj się.

Dosyć mam tych twoich przytyków. Co ty do mnie masz, człowieku? Jak już wspomniałem, nawet się nie znamy i nie byłeś na żadnym wydarzeniu, które organizowalem lub wspołorganizowałem. Coś się tak przyjebał?
Darek_CTR

by Konuhageruke » December 8th, 2017, 8:17 am

powiem tak... Ani chłopaki z Rumii ani z Płocka nie zasłużyli na taką otoczkę głosowania.

Tak. Zgadzam się, że MP powinno być czymś wyjątkowym i czymś się wyróżniać. Zamiast dyskutować o tym co KTOŚ powinien zrobic, pozwólmy organizatorom się wykazać. Albo, skoro mamy najlepsze pomysły- sami dajmy ofertę pod glosowanie.

I przestanmy sobie wzajemnie robić wyrzuty bo to tylko eskaluje i zniecheca.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Hansolo » December 8th, 2017, 8:27 am

Konuhageruke wrote:powiem tak... Ani chłopaki z Rumii ani z Płocka nie zasłużyli na taką otoczkę głosowania.

Tak. Zgadzam się, że MP powinno być czymś wyjątkowym i czymś się wyróżniać. Zamiast dyskutować o tym co KTOŚ powinien zrobic, pozwólmy organizatorom się wykazać. Albo, skoro mamy najlepsze pomysły- sami dajmy ofertę pod glosowanie.

I przestanmy sobie wzajemnie robić wyrzuty bo to tylko eskaluje i zniecheca.

Amen.

Mi osobiście odechciewa się cokolwiek organizować dla kogokolwiek, skoro i tak kończy się to flamem, obrzucaniem błotem i obgadywaniem ludzi za plecami.

Moderatorze, proszę uprzejmie o posprzątanie tego tematu.
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

PreviousNext

Post a reply
127 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]