• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Sonic wreszcie maluje!

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
11 posts • Page 1 of 1

Sonic wreszcie maluje!

by Sonic » February 24th, 2016, 2:32 pm

Witam.

W tym temacie będę wstawiał swoje wypociny malarskie. Wreszcie się przełamałem i zacząłem malować swoją armię. Do tej pory przerażało mnie, że figurki są mniejsze niż to co dotychczas malowałem i mają masę szczegółów. Na pierwszy ogień idzie Aguacile. Zaznaczam, że jest to pierwsza figurka jaką pomalowałem do Infinity(nie licząc prób z malowaniem Intrudera z zestawu startowego, którego chciałem pomalować na Deathstroke i poleciał do zmycia, ale to było z dwa lata temu). Podstawki będą zrobione masowo dla większej ilości modeli. Mistrzem w robieniu zdjęć też nie jestem, więc proszę o wyrozumiałość i czekam na opinie ;)
Image
Image
Sonic

Has liked: 30 times
Been liked: 36 times

Re: Sonic wreszcie maluje!

by KędzioR_vo » February 24th, 2016, 4:25 pm

Jak na ten cały wstęp opisowy to figurka wygląda fajnie :)
Dobra jakość malowania, ewentualnie widziałbym tylko mocniejsze rozjaśnienia na czerwieni z tyłu miniaturki. Skoro z przodu niektóre highlighty sięgają prawie bieli, to niech i z tyłu jest konsekwentnie i podobnie :)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Sonic » February 24th, 2016, 5:04 pm

Co do wstępu, to miałem długą przerwę w malowaniu, nigdy nie byłem super malarzem, choć zielony też nie jestem, celowałem zawsze w coś więcej niż TT. Malowałem przede wszystkim 40k. W większości SM/GK i trochę Orks. Dlatego bałem się i nie wiedziałem czy przestawię się do malowania tych "maleństw".

Już poprawiłem tyłu. Założenie było takie, że jak skończę malować,to zrobię zdjęcia. Sam zobaczę co jest do poprawy i dostanę ewentualne rady. Moje spostrzeżenia po zdjęciach, to właśnie za słaby tył. Choć zdjęcie trochę wypłaszczyło kolory.
Sonic

by Pietia » February 25th, 2016, 2:20 am

Szkoda, że elementy pancerza są dokładnie tej samej barwy co spodnie, czy naramienniki.
Jednak malowanie bardzo fajne :)
Image
We're not fighting to be heard
We just wanna watch you burn
Pietia

Has liked: 20 times
Been liked: 80 times

by Sonic » March 23rd, 2016, 3:02 pm

Malowanie trochę stanęło. Reszta alguaciles pomalowana w bazowe kolory i nie ma czasu ich skończyć.

Zacząłem zbierać MO i pochwalę się pomysłem na Joan of Arc 2.0 Wersja dostępna strasznie mi się nie podoba. Czekam na opinie.
Image
Image
Image
Sonic

by KędzioR_vo » March 23rd, 2016, 3:09 pm

Opinia: fajne :)
Tylko postawiłbym ją na czymś (ruinka, krzywe płyty chodnika, zwłoki kosmity), żeby jednak nieco wyżej stała i nie była tak pochylona do dołu. Musiałbyś ocenić, czy to by wyglądało sensownie.
Sama poza miniaturki jest przyjemna, ale to jednak Joaśka, symbol Rycerstwa, a bez bardziej widocznej twarzy będzie mniej rozpoznawalna.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Sonic » March 23rd, 2016, 3:33 pm

Dopiero co dostałem nowe modele do MO i skleiłem na szybko, żeby efekt zobaczyć. Głowę tak tylko ustawiłem. Zaraz i tak pójdzie do nitro, żeby odtłuścić i oczyścić z kleju.
Sonic

by Usashi » March 24th, 2016, 8:40 pm

Zamiast kleić modele na szybko i potem je rozklejać, polecam blue taca lub jego pochodną. Idealny do pozycjonowania modeli, niezastąpiony przy konwersjach :)
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Sonic » March 24th, 2016, 9:24 pm

Mam blu tacka, tam nie ma "e" w środku ;) . Kupiłem i zupełnie mi nie podchodzi. Modele i tak kąpie w nitro, to i klej się nie uchowa. Ale dzięki za radę ;)
Sonic

by shizune » March 31st, 2016, 10:34 pm

Przykoksiła dziewoja :cool: Bardzo mi się podoba ta konwersja, choć potwierdzam, trzeba pokombinować z ustawieniem głowy ;) Ciekawa jestem co z tego będzie.

Jak wy to robicie wszyscy, że uzyskujecie taką fajną czerwień. Ja nigdy nie jestem zadowolona z nasycenia tego koloru i potrafię go cieniować wieki. Zdradzisz mi co to za kolorki? :)
https://www.facebook.com/madebyshizune
shizune

Has liked: 22 times
Been liked: 54 times
  • Website

by Sonic » April 1st, 2016, 10:21 am

shizune wrote:Przykoksiła dziewoja :cool: Bardzo mi się podoba ta konwersja, choć potwierdzam, trzeba pokombinować z ustawieniem głowy ;) Ciekawa jestem co z tego będzie.

Dzięki, ustawienie głowy to będzie "wyzwanie", pasemko włosów z lewej stron koliduje z kołnierzem zbroi. Myślę nad użyciem innej głowy.

shizune wrote:Jak wy to robicie wszyscy, że uzyskujecie taką fajną czerwień. Ja nigdy nie jestem zadowolona z nasycenia tego koloru i potrafię go cieniować wieki. Zdradzisz mi co to za kolorki? :)

Moim "sekretem" to jest jasny szary podkład(pewnie zostanę pouczony, że do niczego się nie nadaje) w sprayu Presto Haftgrund Grau. Używam tego podkładu, bo tak zawsze podkładowałem moich Blood Angels Space Marines. Miałem zacząć używać poliuretanowego Vallejo, ale ktoś mnie przekonał do Mr Surface 1200. Raz użyłem i mało co się nie udusiłem od rozpuszczalnika Mr Color Thinner. Teraz używam tego tylko jako szpachlówki.

Przepis na czerwony. Farba podstawowa to oczywiście Blood Red GW. Na to idzie wash Baal Red GW. Rozjaśnienia to Blood Red z Bleached Bone GW, cienie choć w tym nie jestem za dobry to mieszanka Blood Red z Dark Fleshtone Vallejo GC.

PS Masz racje, modele do Infinity uczą nowych technik. Ja widzę postępy w moim skromnym warsztacie ;)
Sonic

Post a reply
11 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]