by Alkasyn » August 31st, 2018, 11:53 am
by Pyra » August 31st, 2018, 12:23 pm
by Alkasyn » August 31st, 2018, 12:27 pm
by Narrator » August 31st, 2018, 4:01 pm
by Mroczyslaw » August 31st, 2018, 5:27 pm
by Narrator » August 31st, 2018, 8:42 pm
by Bananovitch » September 1st, 2018, 11:59 am
by Mroczyslaw » September 1st, 2018, 1:22 pm
by Narrator » September 1st, 2018, 1:46 pm
Bananovitch wrote:A że przyzwyczaiłeś się do grania tymi osiemnastoma modelami i lejesz każdego bo masz opracowany każdy ruch? To już Twój problem, bo zasady mówią wyraźnie co wolno a czego nie.
by Alkasyn » September 1st, 2018, 1:55 pm
Narrator wrote:Bananovitch wrote:A że przyzwyczaiłeś się do grania tymi osiemnastoma modelami i lejesz każdego bo masz opracowany każdy ruch? To już Twój problem, bo zasady mówią wyraźnie co wolno a czego nie.
Kiedyś pojawił się w dziale zasada temat o to, czy skoro prone sprawia, że jesteś na początku ruchu już na ziemi, to czy można tak uniknąć ARO. Ludzie się skonfundowali, były przytaknięcia, że no na to wygląda. Napisałem tam, że jest to naprawdę spoko opcja i można tak łatwo uciec z kiepskich sytuacji, jeśli faktycznie to tak działa (sam potem znalazłem, że nie, bo zamiast zacytowania zasad po prostu rzucano błotem). Wtedy jeden z gorących obecnie zwolenników PBR zrugał mnie i stwierdził, że nigdy by na coś takiego nie pozwolił i trzeba odróżnić RAW od RAI. Ja się w takim razie pytam kto komu daje autorytet, żeby interpretować zasady i stwierdzać, że to jego sposób jest tym właściwszym? Spalmy podręcznik, bo coś się nam nie podoba i wg nas powinno być inaczej.
by Mroczyslaw » September 1st, 2018, 2:12 pm
by Alkasyn » September 1st, 2018, 2:15 pm
Mroczyslaw wrote:daboarder gra na intent. To nie moze byc sluszne.
by Pająk » September 1st, 2018, 2:49 pm
by Narrator » September 1st, 2018, 3:27 pm
Alkasyn wrote:
Miły przytyk, a myślałem, że już się lubimy
Nie wstydź się operować nickami, bo ktoś by pomyślał, że jesteś internetowym hejterem.
by Mroczyslaw » September 1st, 2018, 3:36 pm
by Alkasyn » September 1st, 2018, 3:54 pm
Narrator wrote:Alkasyn wrote:
Miły przytyk, a myślałem, że już się lubimy
Nie wstydź się operować nickami, bo ktoś by pomyślał, że jesteś internetowym hejterem.
Ja tam wszystkich ludzi lubię. Po prostu nie uważam, że trzeba zawsze mówić, że ta osoba kiedyś coś tam. Fakt, że sam to pamiętasz wg mnie wystarcza
by Mroczyslaw » September 1st, 2018, 11:05 pm
by Narrator » September 2nd, 2018, 7:38 am
by KędzioR_vo » September 2nd, 2018, 8:50 am
Narrator wrote:Dlatego mam nadzieję, że CB nie zdecyduje się na uprawomocnienie jakiegoś konkretnego stylu. Druga strona spali ich buiro
by Mroczyslaw » September 2nd, 2018, 8:51 am
Narrator wrote:Dlatego mam nadzieję, że CB nie zdecyduje się na uprawomocnienie jakiegoś konkretnego stylu. Druga strona spali ich buiro
by Konuhageruke » September 2nd, 2018, 9:29 am
by Mroczyslaw » September 2nd, 2018, 9:40 am
Konuhageruke wrote:Będą jaja jak zdefiniują 2 style gry i dadzą jako opcję w stylu LI lub SoF. I męcz się organizatorze
by Godeyes » September 2nd, 2018, 11:39 am
by Pietia » September 2nd, 2018, 1:43 pm
by Pyra » September 2nd, 2018, 1:44 pm
Godeyes wrote:Pamiętam jakieś 2 lata temu mega dyskusje np. na temat mierzenia czasu jaki gracz zużywa w swojej turze. Przecież to jest/było bezpośrednio związane z PBR. Grając w ten sposób wszystko trwa dłużej i co chwilę jest miejsce na kłótnie o to czy coś widać czy nie.
Godeyes wrote:Inna sytuacja - w zależności od tego jak mocno wychylę się zza rogu, widzi mnie 1 lub dwa modele przeciwnika. Mówię, że wysuwam się tak aby widzieć się z jednym i proszę go o pokierowanie bo widzi dokładnei z drugiej strony stołu ile musze ruszyć model aby spełnić ten warunek.
Też się zgadzam, że to przesada nazywać to cheatowaniem ale Intent najbardziej pomaga osobie w turze aktywnej. No i tu jest z mojej perspektywy spory problem, bo w grze z 100% intentem jest to kolejny powód aby zaczynać na dużej liczbie rozkazów. Gracz reaktywny całkowicie traci możliwość używania więcej niż jednego ARO (poza hidden deploymentem), przez co modele wystawione na ARO jeszcze bardziej są narażone na likwidację.Godeyes wrote:Tekstów, że PBI to oszukiwanie to już w ogóle nie rozumiem - przecież OBAJ gracze mają taką możliwość a nie jeden.
by Konuhageruke » September 2nd, 2018, 1:52 pm
by Mroczyslaw » September 2nd, 2018, 2:49 pm
Pietia wrote:Swoją drogą, cała kłótnia wynika z zasady: wystarczy, że kwadracik wielkości 3x3mm widzi kwadracik 3x3mm i można strzelać - Jak to zmierzyć na stole?
Jeśli PBI ma przyspieszyć grę albo doprecyzować wątpliwości wywołane przez nierówne makiety czy figurki - jestem na tak.
Tylko kiedyś grałem z gagatkiem, który powiedział "jest matematycznie możliwe, że ustawię się gdzieś tu i będę widział tylko alguacila z prawej, a tego z lewej już nie, więc tak robię" (alguacile stoją podstawka w podstawkę, a przeciwnik jest 30 cali dalej). Za takie PBI mam ochotę udusić
by Bananovitch » September 2nd, 2018, 4:25 pm
Godeyes wrote:Cześć Pany
Szczerze mówiąc to jestem nieźle zdziwiony, że jest taki rozłam między graczami o to jak grać. Ja osobiście nawet nie sądziłem, że jest możliwe granie w infe czysto PBR. Pamiętam jakieś 2 lata temu mega dyskusje np. na temat mierzenia czasu jaki gracz zużywa w swojej turze. Przecież to jest/było bezpośrednio związane z PBR. Grając w ten sposób wszystko trwa dłużej i co chwilę jest miejsce na kłótnie o to czy coś widać czy nie. Dodatkowo gracze się irytują i granie w ogóle nie jest przyjemne.
MI się wydaje , że PBI to tak naprawdę USPRAWNIENIE PBR. Po co mam tracić czas na mierzenie wszystkiego, zastanawianie się, obchodzenie stołu, patrzenie w rozpiskę przeciwnika, etc. skoro moge wskazać palcem miejsce na stole i zapytać jakie jego modele mają LoF (oczywiście chodzi o modele WIDOCZNE na stole a nie np. w infiltracji). Jak mi powie to decyduję czy się tam rusze czy nie. Nie dzieje się nic co nie jest zgodne z PBR - bo mógłbym sam wszystko sprawdzić ale trwałoby dużo dłużej a potem jeszcze mielibyśmy jakieś nieporozumienie. Inna sytuacja - w zależności od tego jak mocno wychylę się zza rogu, widzi mnie 1 lub dwa modele przeciwnika. Mówię, że wysuwam się tak aby widzieć się z jednym i proszę go o pokierowanie bo widzi dokładnei z drugiej strony stołu ile musze ruszyć model aby spełnić ten warunek. Ponownie jest to przyśpieszenie PBR.
Tekstów, że PBI to oszukiwanie to już w ogóle nie rozumiem - przecież OBAJ gracze mają taką możliwość a nie jeden
by Xan » September 2nd, 2018, 5:30 pm
by Godeyes » September 2nd, 2018, 6:58 pm
Bananovitch wrote:Widzisz. Trochę masz rację, ale trochę nie masz. Czym innym jest "czy jak się ruszę tutaj, to ten Specnaz mnie widzi? Tak? A tutaj? OK, to ruszam tak żeby nie widział" a czym innym "Matematyka wyraźnie mówi że mogę ustawić swój model w ten sposób, żeby ten Tankhunter oddalony od tego Specnaza o tysięczne części milimetra mnie nie widział więc tak się ustawiam żeby mieć ARO tylko od Specnaza". I nie jest istotne, że fizycznie nie da się modelu tak ustawić (bo teren, bo podstawka, bo cośtam)- matematyka wyraźnie mówi. Faktycznie, to prawda ale nie uważasz że to jawne oszustwo i kpiny z przeciwnika? Równie dobrze można by zostać w domu, policzyć matematyczne szanse na zwycięstwo któregoś z graczy i oszczędzić mnóstwo czasu.
Bananovitch wrote:No nie, taką możliwość ma tylko gracz aktywny. Czyli ten, któremu przyniesie to więcej korzyści, szczególnie jeżeli jest to pierwsza tura gry.