• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandNowości i dyskusja o systemie
  • Search
  • Print view

Nowości Kwiecień

News and Rumours/General Discussion

Moderators: Alkasyn, SamboR

Post a reply
101 posts • Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4

Re: Nowości Kwiecień

by Usashi » March 6th, 2018, 8:28 pm

W sumie podoba mi się to co widzę. Jeszcze więcej TO i ODD w armii. Doszła nawet opcja MSV2.

Zakładam, że shikami dalej mają Duo. Ciekawe combosy będzie można robić, nawet linkować musashiego :)

No dobra, trzeba będzie uzupełnić braki w JSA i poskładać nowości...
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by Errhile » March 6th, 2018, 8:33 pm

Narrator wrote:Nie ma statów Tanko?

Nie, ale zauważ - Haramaki Zensenbutai nie figurują w nowej rozpisce JSA.
Ja podejrzewam, że zmienili nazwę po prostu. Może im jakieś profile dojdą do tego, kto wie...?
Inaczej byłby to ze strony CB strzał w stopę.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1807 times
Been liked: 412 times

by KędzioR_vo » March 6th, 2018, 8:43 pm

Pietia wrote:Naczelny dowód dla wszelkiej maści postępowców, że niepodległość się nie opłaca - teraz Keisotsu nie stać już nawet na granatniki i karabiny snajperskie, no i po co wam to było? :lol:

Ale za to Kempei dostał MSV2 i Shock Marksman Rifle - mam wrażenie, że to się u Niepodległych może bardzo przydać.

A co do Haramakich - CB lubi iść w ostry i krwisty fluff, więc kto wie, czy oni, jak to samuraje, nie poświęcili się zupełnie dla wolności pozostałych. I dla MSV2 u Kempeitai :P

PozdRawiam

P.S. I coś dla fanów Niepodległej:
Image
Tutaj źródło]
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Pietia » March 6th, 2018, 9:25 pm

Ale za to Kempei dostał MSV2 i Shock Marksman Rifle - mam wrażenie, że to się u Niepodległych może bardzo przydać.

To kolejny dowód - szlachta i politycznie ustawieni dostają najlepszy sprzęt :D
Image
We're not fighting to be heard
We just wanna watch you burn
Pietia

Has liked: 20 times
Been liked: 80 times

by Stiopa » March 6th, 2018, 9:38 pm

Errhile wrote:
Narrator wrote:Nie ma statów Tanko?

Nie, ale zauważ - Haramaki Zensenbutai nie figurują w nowej rozpisce JSA.
Ja podejrzewam, że zmienili nazwę po prostu. Może im jakieś profile dojdą do tego, kto wie...?
Inaczej byłby to ze strony CB strzał w stopę.

Nazwa od typu zbroi wprost sugeruje, że to HI. Pewnie zdolności trochę się pozmieniają, tak jak u Asuki po metamorfozie.

Ilość opcji linkowania całkiem całkiem. Ciekawe, czy inne armie też czeka parę zmian. Tym bardziej, że pojawia się nowa broń.
Last edited by Stiopa on March 6th, 2018, 9:46 pm, edited 1 time in total.
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but shouldn't we just take the warning labels off everything and let the problem deal with itself?
Stiopa

Has liked: 218 times
Been liked: 93 times

by Aki » March 6th, 2018, 9:40 pm

heh, no to już wiadomo jak CB załatwił sprawę braku modelu ze snajperką dla Keisotsu :P
poza tym piękny upgrade dla Kempetaiów Spitfire czy opcja na MSV2 + Shock Marksman Rifle
Submashine Gun na Oniwabanie?? Supressive fire z Shock Ammo w środku stołu na -9... (i to 4 punkty taniej)
Kurshi naprawdę spoko, kolejny motorek dobry w CC (z Yojimbo to już 2), trochę szkoda że bez żadnego MA
Ryuken - jeden z profili wygląda jak klon Raidena z HRL
Daiyokai - duże coś do walki CC... trochę liczyłem, ze dostanie też jakiś dym czy coś

no ale jeszcze jest parę braków, to może, może...
I ciekawe czy JSA2 będzie miało dostęp do profilu Saito ze specjalistą

no i Domaru... tyle możliwości linkowania... ciekawe jakie dostaną jakieś nowe/inne profile
Aki

Has liked: 0 time
Been liked: 2 times

by Konuhageruke » March 7th, 2018, 6:59 am

Daiokai właśnie strzela a walczy przeciętnie (jak na jsa) ma Fatality i broń dobra w 24"... Dla mnie dobry gościu za te pkty.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 8:05 am

Raiden nazywa się inaczej i kosztuje więcej;) Mam przeczucie że haramaki też dostały zmianę nazwy i nerfa gratis;) Mocne przeczucie;)) Nowa S5 hi za te punkty jest bez sensu;) Kuroshi to droższa Asuka z dogged, specjalista i bez assaultow;) Keisotsu mają mniej opcji;) Na szczęście kempei dostał coś użytecznego w całym tym festiwalu bylejakości;) No i linki pozwalają na ciekawe kombinacje.
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Usashi » March 7th, 2018, 8:35 am

Daiyokai - koleś z arm 5, dobrym bs (jak na JSA), 3 W, red fury z siła 14 i shockiem za 49 pt i do tego opcja harisu z domaru. Dla mnie brzmi to sensownie jak na te punkty. ;)
Usashi

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 9:17 am

W szerszej perspektywie nie umie ani w strzelanie ani w cc. Zakładając że pójdzie na niego milion punktów żeby miał Harris, to dochodząc do cc najlepszą rzeczą jaką może zrobić to dać kość domaru... Jak keisotsu.
Porównując go do grubasów z innych armii, jak taskmastera w ogóle wygląda jak ubogi kuzyn. A i w samej JSA która nie jest zbyt tanią punktowo armią nie widzę powodu by brać go zamiast shikami. Imo model na półkę, ciekawostka.
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Usashi » March 7th, 2018, 9:48 am

Mroczyslaw wrote:W szerszej perspektywie nie umie ani w strzelanie ani w cc. Zakładając że pójdzie na niego milion punktów żeby miał Harris, to dochodząc do cc najlepszą rzeczą jaką może zrobić to dać kość domaru... Jak keisotsu.
Porównując go do grubasów z innych armii, jak taskmastera w ogóle wygląda jak ubogi kuzyn. A i w samej JSA która nie jest zbyt tanią punktowo armią nie widzę powodu by brać go zamiast shikami. Imo model na półkę, ciekawostka.

Trochę nie rozumiem zarzutu, że nie umie strzelać, a porównywanie do grubasów w innych armiach tez chyba nie ma sensu, bo idąc to drogą, to w porównaniu do Pano, nikt nie umie strzelać.

JSA ma generalnie niższe BS. Od paździochowatych 10 u Keisotsu po 13 u najlepszych gości. O ile kojarzę jedyna 14 w armii ma Oyoroi. Więc yokai ma de facto najwyższe BS przewidziane dla sektoriala.

A zdolności w zwarciu są ok. Poradzi sobie ze zwykłasami i wsytaczy. Myślę, że JSA nie ma co narzekać na mocne jednostki do hth, dodawanie lepszego CC i MA tylko by podrażało koszt tego modelu moim zdaniem.

Jednostka pełni inną rolę niż Taksmasterzy czy Yanhou, więc i nastawiona jest na walkę na innych zasięgach. Tak na sucho, ja widzę dla niej miejsca w rozpiskach.
Last edited by Usashi on March 7th, 2018, 9:56 am, edited 1 time in total.
Usashi

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 9:54 am

Zgodzmy sie nie zgadzac;) Inwestowanie ponad 100 pts w harris z nim w JSA mi sie nie widzi;) Inwestowanie 50 pts... coz, wciaz mozna to zrobic lepiej;) Koles jest absolutnie nieciekawy, nie ma nic co by go wyroznialo, nie oferuje JSA niczego czego ta armia juz nie ma, a potrzebuje;)
Fluffowo to porzucony kiedys niedorobiony projekt, wyciagniety na pole bitwy by podniesc morale;) IMO ow fluff doskonale pasuje rowniez do nowej JSA;)

Mroczyslaw

by KędzioR_vo » March 7th, 2018, 10:51 am

Mroczyslaw wrote:Zgodzmy sie nie zgadzac;) Inwestowanie ponad 100 pts w harris z nim w JSA mi sie nie widzi;) Inwestowanie 50 pts... coz, wciaz mozna to zrobic lepiej;) Koles jest absolutnie nieciekawy, nie ma nic co by go wyroznialo, nie oferuje JSA niczego czego ta armia juz nie ma, a potrzebuje;)
Fluffowo to porzucony kiedys niedorobiony projekt, wyciagniety na pole bitwy by podniesc morale;) IMO ow fluff doskonale pasuje rowniez do nowej JSA;)

Rudy, aleś mrocznie pojechał.
Daj ludziom znajdować pozytywy w nowościach, a nie dołujesz i dołujesz - nie wszyscy grają tak PG, jak Ty, i dokonują szturmu dronkami bagażowymi :P

IMO Daiyokai ma swoje plusy, jest twardy, żywotny, a każda z jego broni daje mu dobre strzelanie na zasięgach, na których ma lepsze modyfikatory, niż snajperzy czy cekaemy. Do tego specjaliści do CC ryzykują, idąc do niego do zwarcia.
Ja tam lubię pograć czasem takimi kolesiami, ot dla radości czystej. Niektórzy lubią Gecko, inni polubią Daiyokaia ;) Grubymi Haqqislamitami osiągałem niezłe wyniki - a nie widzę, by ten kolo miał być gorszy od Azra'ila czy Fasida. Ma swoje przewagi.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 11:06 am

Nie mowie ze jest zle;) Nowy profil kempeitaia, aragoto, domaru, oniwabana sa calkiem spoko;) Co do Asuki to bede musial nia pare razy zagrac:/
Nowe zasady linkowania domaru sa bardzo przyjemne.
Nowa zasada linkowania musashiego.... Nah, wciaz zostanie na polce;P LOL :D Nie wiem jaki geniusz to pisal ffs;P

Widze po prostu stracony potencjal. Armia dostala pare bardzo bolesnych nerfow;) Jej glowne bolaczki (armia do CC z niesamowicie malym dostepem do dymu, a jak juz to za dosc duze pts) wciaz pozostaja... Wciaz jest drogo, teraz nawet jeszcze bardziej;)
Szczegolnie zas patrzac na dwie nowe sektorowki najemne, w ktorych zarowno dobor jednostek jak i opcji jest zwyczajnie duzo ciekawszy;)
Ot jednostki ktore sie pojawialy, wciaz beda sie pojawiac, najwyzej beda graly nieco gorzej (raiden) lub lepiej (ojojoj, kempei);) W gameplayu nic sie wlasciwie nie zmienia. Powaznie, meh.

I Kedzior, porownywanie nowego grubego samuraja do kolegow z Haqq to juz w ogole cios ponizej pasa:/

Mroczyslaw

by Stiopa » March 7th, 2018, 11:26 am

Oj tam, marudzenie :P

Dym to nie jest warunek sine qua non powodzenia. Gdyby tak było, to PanO nie grałoby tak ładnie, jak gra.

Sektorówka dostała trochę więcej siły ognia, bo i AP HMG na O-Yoroi, i dobra broń u Daiyokai, i Ryuken albo Oniwaban z SMG na przedpolu. I Kempeitai. A nie wiemy jeszcze, jak CB zmieni Haramaki/Tanko. Będzie łatwiej pozbyć się upierdliwych ARO.

Daiyokai ciągnący za sobą dwójkę Domaru, w tym specjalistę, może grać bardzo ładnie. Jasne, nie każdemu wpasuje się w styl gry, ale obiektywnie jednostka ma potencjał.
I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but shouldn't we just take the warning labels off everything and let the problem deal with itself?
Stiopa

by Errhile » March 7th, 2018, 11:29 am

Mroczyslaw wrote:I Kedzior, porownywanie nowego grubego samuraja do kolegow z Haqq to juz w ogole cios ponizej pasa:/

Nie jest winą Haqqislamu, żeś się uparł wiązać sobie obi na szyi.

Generalnie - patrząc przez pryzmat moich doświadczeń z JSA Radka, zupełnie nie rozumiem o co tak lamentujesz. Gdyby to była armia Żydów, to jeszcze rozumiem - u nich to kulturowe, biadolić i narzekać ;) (a przy całym tym biadoleniu przeceiż jako nacja radzą sobie niezgorzej). Ale u Japończyków? No nie no. Dyshonor (Świerszcz, weź kajecik!). Dyshonor dla całej Twojej rodziny. Dyshonor dla świerszcza. Dyshonor dla krowy. Dyshonor dla...
(tak, wiem, w filmie były Disneyowskie Chiny. Ale nie miałem pod ręką odpowiedniego cytatu z Japończykami, i to jeszcze wygłoszonego głosem Stuhra)

Tanich Keisotsu masz? To nie widzę powodu, żeby narzekać na drogie jednostki.
Ekspertów od CC masz.
Przyzwoicie strzelające modele też masz.
Grubas Ci się nie widzi? To spoko. Nie kupuj, nie używaj, nikt cię nie zmusi przecież.

Że armia po przeróbce nie wyszła tak, jak Ty byś sobie życzył, żeby wyszła? No więc witaj w klubie, generalnie przy każdej przeróbce jakiejkolwiek armii ktoś się tak czuje.

Errhile

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 12:04 pm

Ja o armii do cc, a Wy o PanO;)

Ok, rozumiem o co Wam chodzi, ale zrozumcie ze jako gracz ktory calkiem sporo ta JSA pogral czuje sie po prostu rozczarowany nowa lista armii - dostala pare fajnych buffow na starych profilach, w innych dostala nieco po jajach... I wlasciwie prawde powiedziawszy, brakuje tu jakiejs sensownej swiezosci w gameplayu, wzgledem bycia sektorowka YJ.

Box na bank przyciagnie nowych graczy, bo... jest nowoscia. Pozorna, bo glownie w modelach i przynaleznoscia do N2A. Pozorna, bo duza czesc nowych jednostek to po prostu stare ktore zniknely po lekkich zmianach, na ogol na minus.
I tu jest zrodlo mojego rozczarowania - stracona okazja by zrobic cos fajnego, realnie odswiezyc armie, ugrywalnic jednostki ktore rzadziej widywaly stol.

Wybaczcie wiec brak zachwytu i nie badzcie nim urazeni (bo tak to troche wyglada). Zapewniam ze nie brakuje mi go przy dwoch nowych sektorowkach najemniczych:)

A teksty ze jak sie nie podoba, to nie kupuj mozna sobie darowac - dokladnie tak zrobilem;)

Mroczyslaw

by Errhile » March 7th, 2018, 12:48 pm

Brak zachwytu mnie osobiście nie wzrusza. Sam się nie zachwycam JSA w nowej odsłonie (ani w starej, prawdę mówiąc).

I popraw mnie proszę, jeśli się mylę, ale jakoś nie zauważyłem w tym wątku, żeby ktoś uważał Japońska Armię Secesjonistyczną za najbardziej wywaloną w czosnek rzecz od czasu wynalezienia seksu.
Co to, to nie.

Natomiast jest różnica nie tylko między "super-wow-fajowo" i "e, w sumie bez rewelacji", ale także między "bez rewelacji" a prezentowanym przez Ciebie "buu, do kitu, rozwalili armię, spartolili wszystko". "Brak zachwytu", to by była ta środkowa pozycja. Ja się z nią zresztą w pełni zgadzam - nie wyskoczyłem z butów widząc nowych Japończyków.
Ale też nie nie widzę powodu do płaczu i załamywania rąk.

Bo naprawdę nie może być aż tak źle(nie, nie zaproponuję Ci całusa, wybacz, nie jesteś w moim typie ;))

Errhile

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 1:00 pm

Errhile, ale jak pisalem wyzej, nie mowie ze jest zle;) Po prostu uwazam nowa JSA za stracona okazje:) Przykro mi, ze mnie tak odbierasz, chyba na sile;)

Mroczyslaw

by Stiopa » March 7th, 2018, 1:24 pm

A ile tak naprawdę odświeżenia było tu potrzeba??? CB nie wykorzystało okazji, żeby zmienić sposób, w jaki armia gra? A po co mieli to robić?

JSA jako armia grała całkiem nieźle. Jasne, z silnym naciskiem na CQB/CC, czego część graczy nie lubi, no ale wtedy są inne frakcje do wyboru. Nie wiemy jeszcze jakie zmiany dotkną inne jednostki, szczególnie Tanko. Jak na razie widać wyraźnie więcej siły ognia i dużo większą elastyczność. To samo w sobie zmieni trochę sposób grania.
Stiopa

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 1:28 pm

Dobrze;)
Wrocimy do dyskusji gdy staty tanko pojda w publike;)

Mroczyslaw

by Stiopa » March 7th, 2018, 2:10 pm

Jak na razie mamy concept art:

Image

Jeżeli patrzeć po Kuroshi czy Ryuken-9, to staty nie będą bardzo odbiegały od Haramakich. Umiejętności mogą się zmienić. Ale już widzę ciekawsze rzeczy w uzbrojeniu (pytanie, czy ML zostanie).
Stiopa

by Mroczyslaw » March 7th, 2018, 2:18 pm

Mam przeczucie ze zostanie, a blitzen wymienia na nieco inna jednostrzalowke;)
Co do statow i umiejek to tu niestety zaplaca nimi za nowe zabawki. Tak czuje.

Mroczyslaw

by KasCer » March 12th, 2018, 9:23 am

Image

Image
KasCer

Has liked: 10 times
Been liked: 30 times

by Hansolo » March 12th, 2018, 10:15 am

Za mało doktorów w Haqqu? :P
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by KędzioR_vo » March 12th, 2018, 11:32 am

Hansolo wrote:Za mało doktorów w Haqqu? :P

Za mało Akbar Doktorów :cool:

Skoro PanOcka ma wyspecjalizowane jednostki lecznicze ( :lol: ), Ariadna czy Kombinat też, to czemu nie Haqq? :D
Po co płacić 16pkt za Ghulama z podstawowym przeszkoleniem medycznym, skoro można dostać Special Medical Assistance Team, może nawet taniej (ze względu na BS i/lub SMG :P )...

A poważniej - on ma tam zapisane Ramah TaskForce. Czyli kolejny sektorial Haqqu nabiera kształtu.
I naprawdę zastanawiam się, czy mu nie dadzą Akbar Doctora - pasowałby idealnie do armii z Tarikiem, Fassym itp. Pojemnik na plecach kojarzy się trochę z tym, który ma CubeJaeger. Jednostka na pewno intryguje i pobudza wyobraźnię ;)
Natomiast niezależnie od statystyk, zawsze miło zobaczyć kolejny, dobry koncept dla Haqqislamu :)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Hansolo » March 12th, 2018, 11:49 am

KędzioR_vo wrote:A poważniej - on ma tam zapisane Ramah TaskForce. Czyli kolejny sektorial Haqqu nabiera kształtu.

Jeśli odczytałeś to z tego screena to szanuję, masz świetny wzrok. Ja widzę tylko plamę :P

KędzioR_vo wrote:Natomiast niezależnie od statystyk, zawsze miło zobaczyć kolejny, dobry koncept dla Haqqislamu :)

Spoko, jak wyrzeźbią i tak będziesz marudzić na pozę albo błędy anatomiczne :P
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Errhile » March 12th, 2018, 11:58 am

Myślę, że dostanie Akbar Doktora.

Ktoś musi, szczególnie w Kalifacie - Janczar jako jedyny Akbar Doktor w Haqqislamie jest trochę nielogiczny. Akbar Doktorzy są absolwentami szkół Kalifatu, i na pewno RTF paru zwerbowało. A niewiele jest sposobów, żeby zrobić kogoś skuteczniejszym łapiduchem, niż Ghulam Doc - trzeba by albo pompować WIP (a Ghulam ma 14 i Doc Plus, więc niebezpiecznie zbliżamy się do efektywnego "zawsze reanimuje!" - Avicenna ma zdaje się 15 i Doc Plus, i naprawdę nie widzę sensu w robieniu kogoś jeszcze bardziej wypasionym medykusem, niż Avicenna), albo dać Akbar Doc.
...albo wymyślić nową umiejętność, ale nie bardzo mam pomysł, jaką... ani po co.

Lekka (albo ewentualnie średnia) piechota z Akbar Doc, raczej bez możliwości linkowania, i powinno być sensownie. Broń ma wyraźnie na bliski dystans, do samoobrony. Choć wątpię, żeby wyszło taniej, niż za Ghulama Doktora (16 pkt, z tego 4 pkt to sama umiejętność Doktor Plus).
Umiejętność Akbar Doctor kosztuje u Janczara 5pkt.

Strzelba abordażowa kosztuje 1 pkt mniej niż karabin z lekką strzelbą, SMG może wyjść nawet 4pkt taniej (i można coś w gratisie dostać), przynajmniej tak to u Baszybuzuków wychodzi.

Jeżeli założymy takie same cechy jak u Ghulama, to przy zachowaniu tych samych kosztów punktowych Hakim kosztował by 16 pkt z BSG, i 12 z SMG.
I nie sądzę, żeby tak to zadziałało. Bo w roli dyżurnego medyka Haqqislamu zdeklasował by Ghulama kompletnie. Więc myslę, że dorzucą mu parę rzeczy, żeby podbić koszt, przynajmniej do równego Ghulamowi, a prawdopodobnie parę punktów powyżej, tak do ok. 20.
Na concept arcie wygląda na mocno obudowanego pancerzem - ARM 2, może nawet 3 (to są dodatkowe punkty, +1, +2?), prawdopodobnie BTS 3 (kolejny punkt), może Automedikit (w końcu Zhayedani mają, a samowstający doktorek to, jak dowedli Djanbazani, niegłupia koncepcja), może 6. Zmysł L1?
A, ciekawostka - na concept arcie nie widać medikitu. Czyżby miał być doktorek bez wyrzutni strzykawek? Nie, żebym z niej korzystał...

Zapowiada się interesująco, niewątpliwie.

Errhile

by KasCer » March 12th, 2018, 1:01 pm

Ma taki sam plecak jak Cube Jäger. Może w przyszłym Paradiso N3 odbywaj dostana Cube Evac Plus czy coś w ten deseń.
KasCer

Has liked: 10 times
Been liked: 30 times

by KreoL » March 12th, 2018, 8:09 pm

W lepszej jakości, dodatkowo hmm jedna z 5?

Image
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

PreviousNext

Post a reply
101 posts • Page 3 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Nowości i dyskusja o systemie

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]