• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
127 posts • Page 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Re: Mistrzostwa Polski 2018 - oferty i dyskusja

by leigabar » December 8th, 2017, 9:46 am

Jak tak mają wyglądać dyskusję przy wyborze lokalizacji na MP to może nie ma sensu ich robić?

Widzę sporo narzekań ale nikt nowej oferty w kontrze do dwóch które są nie złożył.

Najmocniej przepraszam wszystkich którzy czują się w jakiś sposób dotknięci moja prośbą o szybki wybór miejsca na MP ale w razie gdyby się okazało, że to jednak Płock to chcemy mieć chociaż szansę na jakąkolwiek dotacje z UMP.

Jednakże nic na siłę.

Pzdr.
L.
leigabar

Has liked: 34 times
Been liked: 26 times

by Kidaro » December 8th, 2017, 11:06 am

Nie mam zdania to się wypowiem :) nie da się dodać ankiety ? Jak zauważył Leigabar nowych propozycji nie ma a pojawiają się tylko jakieś żale na poziomie "zabrakło mi papieru w wc" ... Ankieta będzie dla tych co chcą by środowisko się rozwijało a narzekające osoby (niewiele różniące się od kanapowych graczy) będą sobie dalej płakać jak to źle i nie dobrze.
ITS : Z0157
:ca: 314 pts
Kidaro

Has liked: 4 times
Been liked: 3 times

by Pająk » December 8th, 2017, 12:15 pm

Ankiety zwykle są anonimowe, nie sprawdzisz nawet czy nie głosowały konta założone na taką okoliczność
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by Mroowkojad » December 8th, 2017, 12:55 pm

Jeśli chcecie mieć system "wiążących" głosów, które pokażą zaangażowanie uczestnika, to proponuję system "pre-orderowy".
Zakładamy konto bankowe i każdy kto chce zagłosować wpłaca 10zł, a swój głos wpisuje w komentarz transakcji wraz z pinem ITS. Przysługuje jeden głos na jedna osobę. Wpłacone pieniądze gwarantują zniżkę we wpisowym, a cała zebrana kwota trafia do wybranego przez większość organizatora.
W ten sposób odsiejemy część troli, którzy normalnie głosowaliby tylko po to, żeby zrobić komuś na złość, a dodatkowo ci, którzy zagłosowali będą mieli dodatkową motywację, żeby na finalne Mistrzostwa pojechać. I to niezależnie od tego na co zagłosowali.
Dodałbym jeszcze zakaz publikacji i jakiegokolwiek ujawniania wyników przed końcem głosowania, żeby uniknąć sztucznego pompowania wyników.
Obowiązek podania pinu ITS pozwoli na wyeliminowanie napędzania wyników głosami osób spoza środowiska.
ALEPH - for greater good of all Humanity
Mroowkojad

Has liked: 6 times
Been liked: 16 times

by Pająk » December 8th, 2017, 8:11 pm

odpowiem dwojako:

1. pomysł całkiem spoko, ale... stopień formalizacji naszego środowiska na to nie pozwala.

2. jeśli to troll, to nawet spoko ;-)
Pająk

by Mroowkojad » December 8th, 2017, 9:22 pm

Nie jestem trollem. :D
Jestem graczem na tyle świeżym, że jeszcze z nikim się nie zdążyłem pokłócić. A propozycja jest całkiem na serio. Nawet jeżeli nierealna.
ALEPH - for greater good of all Humanity
Mroowkojad

Has liked: 6 times
Been liked: 16 times

by Konuhageruke » December 12th, 2017, 7:37 am

Skoro MP ogarniete, to moze czas na dyskusje o DMP?
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by KędzioR_vo » December 12th, 2017, 1:13 pm

Konuhageruke wrote:Skoro MP ogarniete, to moze czas na dyskusje o DMP?

Dyskutować można, tylko po ostatnich radościach nie wiem, kto się podejmie organizacji kolejnych dużych turniejów.
Wiem przykładowo, że u nas w Trójmieście nieco osłabły nastroje.

Nie zmienia to faktu, że swoje robić będziemy i na pewno jakiś kolejny turniej dla większej rzeszy graczy zorganizujemy. Acz wyjaśniam od razu, że to PomoRze wykonało pierwszy krok w kierunku wymogu wymalowanych armii na turniejach wyższej rangi i jako prowodyrowie zamieszania musimy być konsekwentni. Kolejne rozgrywki mistrzowskie u nas również będą z takim wymogiem.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Venator » December 12th, 2017, 7:35 pm

KędzioR_vo wrote:Acz wyjaśniam od razu, że to PomoRze wykonało pierwszy krok w kierunku wymogu wymalowanych armii na turniejach wyższej rangi i jako prowodyrowie zamieszania musimy być konsekwentni. Kolejne rozgrywki mistrzowskie u nas również będą z takim wymogiem.
PozdRawiam

Szkoda
:(
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by Pająk » December 12th, 2017, 9:10 pm

KędzioR_vo wrote:
Konuhageruke wrote:Skoro MP ogarniete, to moze czas na dyskusje o DMP?

Dyskutować można, tylko po ostatnich radościach nie wiem, kto się podejmie organizacji kolejnych dużych turniejów.
Wiem przykładowo, że u nas w Trójmieście nieco osłabły nastroje.

Nie zmienia to faktu, że swoje robić będziemy i na pewno jakiś kolejny turniej dla większej rzeszy graczy zorganizujemy. Acz wyjaśniam od razu, że to PomoRze wykonało pierwszy krok w kierunku wymogu wymalowanych armii na turniejach wyższej rangi i jako prowodyrowie zamieszania musimy być konsekwentni. Kolejne rozgrywki mistrzowskie u nas również będą z takim wymogiem.

PozdRawiam

ja zawsze poprę wymóg malowania! na małych turniejach, lokalnych jeszcze spoko, duże w mojej opinii zawsze powinny mieć lepszą otoczkę :-)
Pająk

by Konuhageruke » December 13th, 2017, 12:56 pm

A ja mam mieszane uczucia.
Z jednej strony uważam, że pomalowane modele są ładniejsze i wygodniejsze do grania dla obu stron.
Jednocześnie rozumiem, że są tacy jak ja, którzy malować nie lubią i nie chcą. I mogą być wybitnymi graczami z fantastycznymi osobowościami, których uczestnictwo w turnieju będzie przyjemnością dla każdego (nie mówię o sobie) ale nie wezmą udziału, bo zwyczajnie nie malują.

Zrobiłem małą ankietę w grupie Warszawskiej, pewnie niektórzy widzieli. Co by było, gdybym zrobił turniej "Otwarte mistrzostwa srebra" z wymogiem niemalowanych figurek? Czy gracze z Poznania, Wrocławia czy Trójmiasta, gdzie promowane jest malowanie nie poczuliby się "wykluczeni"?

Nie uważam, że jedna z dróg jest tą właściwą. Na tegorocznym OMW wymogu nie było, i raczej nie będzie w 2018 (choć to może się jeszcze zmienić). Jednak, jeśli robimy regulamin w którym część graczy ma wyższy próg "wejścia" (mają niemalowane modele), to nie dziwmy się, że ta grupa zrezygnuje.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Mroczyslaw » December 13th, 2017, 1:25 pm

Moi gracze zawsze byli zdziwieni brakiem wymogu malowania.
Pomysl 3miasta paru skwitowalo jako 'nareszcie'. Ewidentnie potrzebowali motywacji do pomalowania modeli. I faktycznie, z braku pomyslu na rozpe pomalowali cale armie;)
Plus draznia nas smieszki ludzi z innych systemow widzacych sreberka na stolach. Szanujmy sie, mamy najlepsza gra z najlepszymi modelami w koncu;)

Co do wykluczonych - nauczmy sie w koncu ze org nie jest malpa do robienia eventow/turniejow ktory nie ma prawa nic od jasnie pana gracza wymagac;) Konu, robisz im turnieje, szukasz nowych graczy (co tez jest latwiejsze gdy widza ladnie pomalowane modele na stolach), poswiecasz wlasny czas i jeszcze Ci narzekaja?;) Jak sie nie podoba to niech pojda zrobic wlasny event, 'z woda i dziwkami';) Nie daj sobie wejsc na glowie, ewidentnie dbasz o swoich graczy, niech szacunek idzie w dwie strony:)

Szczegolnie ze pomalowanymi modelami przeciw pomalowanej armii duzo przyjemniej sie gra;)
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Maniac » December 13th, 2017, 2:13 pm

Ja przyznam się bez bicia, że na początku byłem przeciwny wymogom malowania na Pomorzu. Jakby ktoś wtedy podsunął mi pod nos ankietę, to pewnie bym kliknął nie. Bo tak wygodniej, prościej, szybciej.
Ale na szczęście tak się nie stało.
Byłem sceptycznie nastawiony, ale była okazja pojechać z zajebistymi ludźmi poznać innych zajebistych ludzi to ruszyłem swój leniwy tyłek i zacząłem paciać figurki. Było mniej czasu na to niż teraz do MP, ale i tak sporadyczne pacianie wystaczyło, żeby pomalować te kilkanaście ludzików. Jedyny negatywny efekt uboczny tej zabawy jest taki, że teraz źle mi się gra srebrami :D

W moim przypadku poszło to na tyle daleko, że zacząłem regularnie malować swoje figsy seriami - dawniej malowałem pojedyńczo ludki z różnych systemów, czego rezultatem było do tej pory pomalowane max 20% każdej armii :D

W ten sposób sporadyczne pacianie figsów, zamieniło się w systematyczne i udało się wygrać konkurs malarski na DMP w tym roku, z czego cieszyłem się jak dziecko, bo to nie były moje dni (źle się czułem, ogólne zmęczenie przełożyło się na totalne warzywienie w grach) :D

Więc... Nigdy nie mów nigdy ;)

A co do malowania - pamiętajmy, że nie chodzi tutaj o poziom Super Ultra Mega Street Painter Pro Turbo. Śmiem twierdzić, że podkład + kilka elementów w innym kolorze całkowicie wystarczą, a preshade + wash to już byłby orgazm :D
Maniac

Been liked: 46 times

by ysgarran » December 13th, 2017, 2:14 pm

Na turniejach Flames of War za pomalowane armie były dodatkowe punkty. Można coś takiego wprowadzić, nikogo nie wykluczy ale może zachęcić do malowania.

Punktacja na turnieju z 3 grami - maksymalnie 60 VP do zdobycia:
1VP - armia pomalowana częściowo, nie skończona.
2VP - armia pomalowana w całości w min. 3 kolorach z min. częściowo wymodelowanymi podstawkami.
3VP - armia całkowicie skończona z gotowymi podstawkami i oznaczeniami pozwalającymi odróżnić plutony.

Punktacja na turnieju z 5 grami - maksymalnie 100 VP do zdobycia:
- armia pomalowana w 0%-24% - 0-1VP
- armia pomalowana w 25%-49% - 2-3 VP
- armia pomalowana w 50%-74% - 4-5 VP
- armia pomalowana w 75%-99% - 6-7 VP
- armia pomalowana w 100% – 8 VP
- ocena WOW! (dla armii pomalowanych w całości prezentujących wysoki poziom malowania oraz ukazujących całą armie jako jeden związek taktyczny) – 9-10 VP
ysgarran

Has liked: 13 times
Been liked: 2 times

by Mroczyslaw » December 13th, 2017, 2:17 pm

Oczywiscie, rozne community tego probowaly;)
Minus jest taki, ze nie da sie tego wprowadzic do ITS i skutkuje dodatkowym pierd**** sie orga w excelu;)
Nie mowiac juz ze takie podliczanie modeli rowniez do przyjemnosci orga nie dotyczy;)

Co kto lubi. Clue jest taki, ze skoro Trzech Warcorow z Trojmiasta chce zeby gracze mieli pomalowane armie to chcac ich odwiedzic wypada pomaziac armie i tyle;) Nie moj osrodek, to co ja im bede mowil jak maja turnieje robic? :D Moze jeszcze do ich domow pojde i zaczne rzeczy przestawiac? Nie, zwyczajnie nie;) Nieladnie, nie wypada;)
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Dark Daturazi » December 13th, 2017, 5:01 pm

Co do malowania to:
- tym czym m.in. na początku zachęciło mnie Infinity, to był własnie brak wymogu malowania armii podczas startu na turniejach dowolnej rangi. W początkowym okresie hobby, kiedy jeszcze nie miałem dokładnych preferencji co do stylu gry, armii, jednostek itp bardzo to pomagało, gdyż mogłem dowolnie składać rozpiski bez stresu mazania farbą nieskończonej liczby modeli

ale im dalej w las, tym więcej drzew tzn.

- od jakiegoś czasu widać presję środowiska w tym, żeby na turniejach dużej rangi prezentować pomalowane armie, które w kompozycji z ładnymi stołami naprawdę cieszą oko i - w moim odczuciu - nobilitują system.

W tym roku byłem m. in. na Gnomiconie, gdzie w sali w której graliśmy odbywał się także turniej Warhammera FB. I tam WSZYSCY gracze /liczebnie bili nas na głowę o kilka długości/ mieli pomalowane, a nawet bardzo ładnie pomalowane armie - co powodowało, że wizualnie każdy ich stół wyglądał bardzo ładnie.
uważam, że wymóg malowania jednych zachęci do malarki, zaś inni będą musieli szukać malarzy. Ponieważ informacja o dużych turniejach jest podawana z odpowiednim wyprzedzeniem lub ich termin można przewidzieć z uwagi na cykliczność, sądzę że na przestrzeni jednego roku można zebrać wystarczającą ilość pomalowanych modeli, do swobodnego złożenia rozpiski /tak wiem - zawsze będzie jakieś ale/.
Pomalowane armie i ładne stoły o wiele lepiej wyglądają na zdjęciach, materiałach filmowych/prasowych z danych imprez.
Dlatego teraz w pełni popieram trend zapoczątkowany przez Pomorze - na ogólnopolskich turniejach gracze powinni/muszą posiadać w pełni pomalowaną armię :idea:
Dark Daturazi

Has liked: 3 times
Been liked: 15 times

by jezus » December 13th, 2017, 6:55 pm

Przyznam, ze w Infinity zawsze mnie zadziwiala ta niechec do malowania figurek co w moim odczuciu jest czescia tego hobby.

W figurki gram z przerwami od 20+ lat.
Do Infinity przeszedlem z 40'ki gdzie o ile malowanie bylo traktowane roznie to na turniejach klasy 'master' jako tych najbardziej reprezentacyjnych byl jego bezwledny wymog. Dopiero teraz, po duzym odplywie graczy spowodowanym 6 i 7 edycja w niektorych srodowiskach odchodzi sie od tego wymogu. Glownie zeby zachecic i oblaskawic mlodych graczy niezaznajomionych jeszcze z hobby...

Od niepomalowanych figurek juz wlasciwie tylko dwa kroki do grania na proxach. Te jeszcze ogranicza ITS, ale moze zaraz znajdzie sie ktos, kto w ogole nie lubi skladac figurek? Pokaze przed turniejem, ze ma wszystkie figurki orginalne a grac bedzie chcial samymi sylwetkami na podstawkach XD

Chyba zasadnicze pytanie na czym maja polegac Mistrzostwa Polski?
Czy ma to byc swieto graczy, gdzie staramy sie zagrac w jak najwiekszym i egalitarnym gronie, czy celebracja samego hobby tabletopu, ktorego czescia sa pomalowane figurki i na maksa odstawione stoly.
Corregidor's Crimson 93
jezus

Has liked: 56 times
Been liked: 48 times

by Mroczyslaw » December 13th, 2017, 8:26 pm

Wracamy do clue dyskusji.
Czy chcemy by MP było polskim Interplanetario? IMO nie. Chcemy żeby to była JESZCZE lepsza impreza. JUŻ teraz mamy rozsądniejszy system prowadzenia bitew, lepsze stoły (pod kątem ustawienia), dużo lepsze nagrody. Nawet menager turniejowy mamy lepszy;) (zainteresowanych zapraszam do AROnautici;D ). Osobiście byłem bardzo zniesmaczony faktem że na najważniejszym turnieju na świecie, na tych wizualnie pięknych stołach grają sreberka, czasem bez rączek.
Ale jak wiemy w Interplanetario chodzi o marketing i nic więcej. Nam zaś chodzi o turniej z prawdziwego zdarzenia - i tą piękną tradycję kolejne ośrodki w całej Polsce podtrzymują, nieważne czy to Mistrzostwa Polski, czy Warszawy, czy Pomorza, czy innego Zachodu (przykłady, nie czujcie się urażeni jeśli o czyimś turnieju nie wspomniałem;P ).

Zauwazylem tez podobna rzecz - problemu z malowaniem nie maja gracze ktozy przeszli z inny gier, wrecz dziwia sie ze go nie ma.

Mroczyslaw

by Venator » December 14th, 2017, 10:54 am

Co do malowania to ja jak zwykle jestem przeciwny.
Nie do końca prawdą jest, że pomalowane modele lepiej wyglądają na pomalowanych stołach bo:
a. Część stołów jest nie pomalowana ( nawet w Gdańsku od którego się zaczęło ), a nawet jeśli jest pomalowana to przy procesie ustawiania często mieszane są elementy i wychodzi twór nie do końca spójny i ładny.
b. Spotkałem się z armiami które "pomalowane" wyglądały gorzej niż stebro/modele w podkładzie.
Nie zgodzę się że organizator skoro organizuje turniej to wszyscy powinni go po stopach całować, bo nie robicie tego do końca bezinteresownie ( zbierając jakieś tam punkty od CB) a nawet jeśli to rozumiem że jakiś tam cel swój macie. Jeśli nie chcecie to nikt nie broni przestać.
Jestem pewien, że znajdą się inni którzy zorganizują turniej i community będzie dalej żyło.
A jeśli nie, to oznacza że było to słabe community.
Wyciąganie tu przykładu z WH40k jest słabe bo o ile mnie pamięć nie myli to wymóg malowania "3 kolory" kończył się na właśnie tych 3 kolorach i nikt nigdy nie poprawiał swoich modeli. Pamiętam, malowanie na akord 100+ gwardzistów. Skończyło się to zniechęceniem do malowania na długie miesiące.
Zupełnie nie rozumiem argumentu, że jak nie mam pomalowanych modeli to nie szanuję przeciwnika organizatora. Serio ? tak się czujecie? Zniechęca mnie to jeszcze bardziej do wybierania się na jakiekolwiek granie turniejowe.
Zawsze wydawało mi się że gra powinna sprawiać przyjemność wszystkim i na turnieje powinno się jechać żeby się dobrze bawili wszyscy gracze/organizatorzy. Jak widać wprowadzanie dodatkowych obostrzeń co do wymogu malowania, sposobu głosowania, sposobu sędziowania podzieliło całe community co w moim odczuciu już świadczy o błędnych założeniach organizacyjnych.
Oczywiście niektórzy zaraz powiedzą, że to tylko warszawka narzeka, ale niestety takie stwierdzenia u mnie powodują tylko niechęć do osoby je wypowiadającej.
Ja niestety odpuściłem wyjazdowe granie, bo dalej chce mieć fun z malowania i nie zamierzam cisnąć żeby się "wyrobić" a dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że nie gram non stop jedną rozpiską ( i nie pamiętam żebym na 2 turniejach grał tym samym )
Za przydługi wpis przepraszam.
Pozdrawiam wszystkich którym chciało się czytać te wypociny. I tych którzy przeczytali tylko ostatni wers też ;-)
Venator

by Mroczyslaw » December 14th, 2017, 11:06 am

Venator wrote:Nie zgodzę się że organizator skoro organizuje turniej to wszyscy powinni go po stopach całować, bo nie robicie tego do końca bezinteresownie ( zbierając jakieś tam punkty od CB) /

Przepraszam, ale jesli sadzisz ze pare miechow organizacji, zalatwiania sali, sponsorow, pilnowania wplat, bonusow, gratisow, noclegow, obiadkow, uzeranie sie z marudami na forum, ganianie graczy, a nastepnie 3 dni wyjete z zycia na sedziowanie, ustawianie stolow, chowanie stolow, odpowiadanie na milion pytan jest warte tych 5 euro(ktore i tak pewnie pojda na kolejny ITS Pack, czy inne nagrody na kolejny turniej :D ) to... nie wiem czy smiac sie czy plakac :D

Mroczyslaw

by Pająk » December 14th, 2017, 11:46 am

ciężko by pomalowane modele wyglądały gorzej niż te, które są na srebro... trzeba się bardzo postarać...

nikt nie pisał o całowaniu stóp, argument jest śmieszny, schodzimy w ten sposób z poziomem dyskusji do rynsztoka. Chodzi o wzajemny szacunek pomiędzy organizatorami, a graczami. Organizatorzy poświęcają swój czas prywatny, załatwiają nagrody, miejscówkę, firmują swoim nazwiskiem dane środowisko względem różnych podmiotów (sponsorzy, właściciele lokalu etc.). Organizatorzy więc mają prawo wymagać w swoim regulaminie pewnych zachowań. Jeśli komuś coś nie odpowiada, to oczywiście jest wiele innych turniejów, ale dla niektórych osób taki wyjazd może okazać się motywujący, np. do pomalowania armii. Niektórych to zniechęci, ale niestety, nie dogodzi się każdemu. Są osoby, którym nie chce się jechać na turniej, bo nie ma pomalowanych figurek- on lub jego przeciwnicy (tak, jest to prawda, takie osoby istnieją).

Ja osobiście wolę grać pomalowanymi modelami, wolę też jak mój przeciwnik ma też pomalowane modele.

Argument o punktach warcorskich jest nietrafiony, nie każdy organizator turnieju to warcor... A są warcorzy, którzy i tak całość tych punktów przeznaczają na swoje środowisko...

Mistrzostwa Polski w tym roku są w mniej więcej znanym terminie - wiemy że latem, jest więc bardzo dużo czasu na pomalowanie modeli. Malując model tygodniowo jesteśmy w stanie pomalować dwie grupy z zapasem...

Nie wiem jak w 40K, wiem że w WFB termin "trzy kolory", był bardzo umowny, tak naprawdę wymóg był pomalowania każdej powierzchni wyróżniającymi się kolorami, te armie wyglądały naprawdę w porządku. Pamiętam jeden turniej, gdzie były paskudy na stole, szybko zostało to ukrócone.

Jeżeli na turnieju jest wymóg malowania, a przyjedziesz niepomalowanymi figurkami, to będzie brak szacunku dla organizatora i innych graczy. Nie pamiętam czy ktoś pisał o tym w innym kontekście.

Profesjonalizacja turniejów, czyli MP czy DMP zawsze będą dzielić środowisko. Zawsze będzie tak, że ktoś będzie wolał inny sposób sędziowania, organizacji, wyboru miejsca, czy ma być malowanie czy nie. Od nas jako graczy i organizatorów zależy czy mimo wszystko damy radę współpracować. A niestety w jakiś sposób trzeba wybrać co i jak... Nie ma w infi tradycji "klubowych", nie ma ligi (i dobrze), nie mamy regulaminu, musimy wypracowywać kompromisy, ale w kompromisie nigdy nie ma osób w pełni zadowolonych.

Kto z jakiego środowiska narzeka nie jest ważne, ja kojarzę wielu graczy z różnych środowisk, bo jeżdżę na turnieje, ale nie zwracam uwagi na miejsce skąd jest osoba narzekająca, gdyż każdy reprezentuje swoje poglądy. Chyba że twoje środowisko dało Ci upoważnienie, by przedstawić ich zdanie na forum i reprezentujesz rzeczywiście całą Warszawę, to co innego.

pozdrawiam

Pająk
Pająk

by Venator » December 14th, 2017, 11:49 am

Mroczyslaw wrote:
Venator wrote:Nie zgodzę się że organizator skoro organizuje turniej to wszyscy powinni go po stopach całować, bo nie robicie tego do końca bezinteresownie ( zbierając jakieś tam punkty od CB) /

Przepraszam, ale jesli sadzisz ze pare miechow organizacji, zalatwiania sali, sponsorow, pilnowania wplat, bonusow, gratisow, noclegow, obiadkow, uzeranie sie z marudami na forum, ganianie graczy, a nastepnie 3 dni wyjete z zycia na sedziowanie, ustawianie stolow, chowanie stolow, odpowiadanie na milion pytan jest warte tych 5 euro(ktore i tak pewnie pojda na kolejny ITS Pack, czy inne nagrody na kolejny turniej :D ) to... nie wiem czy smiac sie czy plakac :D

Skoro tak cię to męczy to przestań. Czy ktoś ci każe się tym zajmować? Imo lepsze wyjście niż nie podoba mi się użeranie z marudami to od teraz głosować mogą tylko gracze spełniający wymagania xyz.
Decydując się na organizację turnieju pogodziłeś się z tymi wszystkimi niedogodnościami.
Venator

by Mroczyslaw » December 14th, 2017, 12:05 pm

Venator wrote:
Mroczyslaw wrote:

Skoro tak cię to męczy to przestań. Czy ktoś ci każe się tym zajmować? Imo lepsze wyjście niż nie podoba mi się użeranie z marudami to od teraz głosować mogą tylko gracze spełniający wymagania xyz.
Decydując się na organizację turnieju pogodziłeś się z tymi wszystkimi niedogodnościami.

Venatorze, po prostu doskonale wiem dla kogo i czemu 'sie mecze':D Dla fantastycznych ludzi z Polski i Czech dla ktorych chce zrobic cos fajnego :D
I mysle ze inni orgowie maja podobne podejscie :D

Mroczyslaw

by Venator » December 14th, 2017, 12:17 pm

Są armie które gorzej wyglądają pomalowane.
Mi osobiście bardziej przeszkadza nie przygotowanie do gry pod tytułem nie mam zaznaczonych lof bo to psuje moje malowani ( a takie armie też widziałem) , ale to jest kwestia gustu. Argumentów o wyższości pomalowanych modeli nad niepomalowanymi jest milion i juz wszystkie na przestrzeni lat zostały powiedziane.
Jeśli jest wymóg malowanych modeli to nie mogę znieważyć organizatorów/graczy swoimi niepomalowanymi modelami, chyba że z domu też to działa...
Czas jaki kto spędza na malowaniu jest bardzo indywidualny i argument o dużej ilości czasu dla mnie nie istnieje. Każdy maluje tak szybko jak chce/na ile ma czas itd..
Są osoby których w ogóle nie interesuje malowanie modeli. rozumiem że im mówimy spadówka/zapłaćcie malarzowi albo sami jednak przekonajcie się że malowanie jest suuuper.
Ale akceptuję wolę "większości"
Pozdrawiam
Venator

by leigabar » December 14th, 2017, 12:18 pm

Venator wrote:Nie zgodzę się że organizator skoro organizuje turniej to wszyscy powinni go po stopach całować, bo nie robicie tego do końca bezinteresownie ( zbierając jakieś tam punkty od CB) a nawet jeśli to rozumiem że jakiś tam cel swój macie. Jeśli nie chcecie to nikt nie broni przestać.
)

MKF Tawerna jako OPP nie zarabia na żadnym organizowanym przez siebie wydrzeniu.

Owszem możemy nie robić nic związanego z infinity jeśli rzeczywiście się okaże, że tak jest to postrzegane przez większą część środowiska.

Naszym nadrzędnym celem statutowym jest oderwanie młodych ludzi od komputerów i pokazanie możliwości spędzania czasu innych niż online a także rozwijanie innych umiejętności i mamy inne cele statutowe które jako hobbyści i społecznicy robimy w i dla miasta w którym żyjemy.

Nie podoba mi się bardzo zarzut o brak bezinteresowności jako wolontariuszowi biorącemu udział w różnych akcjach ot bo mam taką wewnętrzną potrzebę i pozwolę sobie potraktować taki zarzut całkiem serio i bardzo personalnie bo dla mnie jest on równoznaczny z opluciem lub wymierzeniem policzka.

Zaczynam się zastanawiać czy sens jest cokolwiek robić dla polskiego środowiska infinity jako ogółu.

Szanuję zdanie ludzi którym się wymóg 100% pomalowania figurek nie podoba i o naiwny ja, liczyłem, że społeczność jako taka uszanuje decyzję o wprowadzeniu takiego wymogu przez organizatora.

A może słuszne było by rozpoczynanie dyskusji w podobnym tonie pod każdym turniejem nie posiadającym wymogu malowania?

Zgłosiłem kandydaturę naszego ośrodka do organizacji MP 18 w dobrej wierze i jako miejsce wytypowane w głosowaniu zorganizujemy MP 18 starając się żeby wszystko wyszło najlepiej jak się da choćby finalnie okazało się, że pojawi 10 osób.

Pzdr.
L.
leigabar

Been liked: 26 times

by Venator » December 14th, 2017, 12:20 pm

Mroczyslaw wrote:Venatorze, po prostu doskonale wiem dla kogo i czemu 'sie mecze':D Dla fantastycznych ludzi z Polski i Czech dla ktorych chce zrobic cos fajnego :D
I mysle ze inni orgowie maja podobne podejscie :D

Chwała ci za to bo bardzo wysoko cenię turnieje w Poznaniu.
Venator

by Venator » December 14th, 2017, 12:29 pm

leigabar wrote:
MKF Tawerna jako OPP nie zarabia na żadnym organizowanym przez siebie wydrzeniu.

Owszem możemy nie robić nic związanego z infinity jeśli rzeczywiście się okaże, że tak jest to postrzegane przez większą część środowiska.

Naszym nadrzędnym celem statutowym jest oderwanie młodych ludzi od komputerów i pokazanie możliwości spędzania czasu innych niż online a także rozwijanie innych umiejętności i mamy inne cele statutowe które jako hobbyści i społecznicy robimy w i dla miasta w którym żyjemy.

Nie podoba mi się bardzo zarzut o brak bezinteresowności jako wolontariuszowi biorącemu udział w różnych akcjach ot bo mam taką wewnętrzną potrzebę i pozwolę sobie potraktować taki zarzut całkiem serio i bardzo personalnie bo dla mnie jest on równoznaczny z opluciem lub wymierzeniem policzka.

Zaczynam się zastanawiać czy sens jest cokolwiek robić dla polskiego środowiska infinity jako ogółu.

Szanuję zdanie ludzi którym się wymóg 100% pomalowania figurek nie podoba i o naiwny ja, liczyłem, że społeczność jako taka uszanuje decyzję o wprowadzeniu takiego wymogu przez organizatora.

A może słuszne było by rozpoczynanie dyskusji w podobnym tonie pod każdym turniejem nie posiadającym wymogu malowania?

Zgłosiłem kandydaturę naszego ośrodka do organizacji MP 18 w dobrej wierze i jako miejsce wytypowane w głosowaniu zorganizujemy MP 18 starając się żeby wszystko wyszło najlepiej jak się da choćby finalnie okazało się, że pojawi 10 osób.

Pzdr.
L.

Tu widzę, że sie nie zrozumieliśmy zupełnie. Piszac że każdy jakiś swój cel ma nie zarzucam nikomu działania zarobkowego czy chęci zdobycia sławy.
Chodziło mi o to że każdy kieruje się jakimiś wewnętrznymi potrzebami, które go motywują do organizacji.
Jeśli poczułeś się urażony to sorry.
Myślę, że ilość ludzi, którzy przyjdą na twój turniej pokażą ci czy warto wprowadzać taki zapis.
Tak jak mówię pogodziłem się juz z taką decyzją i przez cały czas trwania dyskusji przed głosowaniem nie odzywałem się.
Rozumiem, że teraz można już podbić sobie ilość postów luźnymi gadkami.
edit.
Dodam że nie reprezentuję żadnego środowiska i to jest tylko moje zdanie.
Last edited by Venator on December 14th, 2017, 12:34 pm, edited 1 time in total.
Venator

by Pająk » December 14th, 2017, 12:30 pm

Leigabar, zwróć najpierw uwagę na ilość negatywnych postów, później na ilość pozytywnych i pomyśl jak duży jest problem
Pająk

by SamboR » December 14th, 2017, 1:20 pm

Ale całą tą dyskusję można sprowadzić do prostego: "ilość vs. jakość" prawda? Jedni uważają, że ilość=jakość, inni że niekoniecznie. Tylko tyle i aż tyle.
A argument o punktach uważam za śmieszny i żałosny.
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Nazroth » December 14th, 2017, 1:27 pm

Venator wrote:Nie zgodzę się że organizator skoro organizuje turniej to wszyscy powinni go po stopach całować, bo nie robicie tego do końca bezinteresownie ( zbierając jakieś tam punkty od CB) a nawet jeśli to rozumiem że jakiś tam cel swój macie. Jeśli nie chcecie to nikt nie broni przestać.

Image

Is this for real? Trudno uwierzyć, że dopiero teraz community połapało się, jakie kokosy można zgarniać organizując eventy Infinity. <Odpalam silnik swojego Lamborghini i zasuwam zatajać majątek>...

Venator - seriously, co jest z tymi Twoimi teoriami spiskowymi? Kiedyś zarzuciłeś mi, że popieram wymóg malowania bo jestem malarzem (mega beka by the way), a teraz że Warcorzy nie robią turniejów bezinteresownie bo punkty od CB. To ja Ci od razu powiem, że wartość tych punktów za 40-60 osobowy turniej nie przekroczy połowy przeciętnego, dziennego wynagrodzenia ulotkarza w Krakowie...

Venator wrote:Tu widzę, że sie nie zrozumieliśmy zupełnie. Piszac że każdy jakiś swój cel ma nie zarzucam nikomu działania zarobkowego czy chęci zdobycia sławy.
Chodziło mi o to że każdy kieruje się jakimiś wewnętrznymi potrzebami, które go motywują do organizacji.

Wow - to rzeczywiście zajebiście to ująłeś...

Venator wrote:Jestem pewien, że znajdą się inni którzy zorganizują turniej i community będzie dalej żyło.

Jak widać na załączonym obrazku chętni dosłownie 'walą drzwiami i oknami'...

Venator wrote:A jeśli nie, to oznacza że było to słabe community.

Było, czy jest?

Venator wrote:Skoro tak cię to męczy to przestań. Czy ktoś ci każe się tym zajmować? Imo lepsze wyjście niż nie podoba mi się użeranie z marudami to od teraz głosować mogą tylko gracze spełniający wymagania xyz.

Skoro tak Cię to męczy to nie przyjeżdżaj/nie graj ;)

Venator wrote:Mi osobiście bardziej przeszkadza nie przygotowanie do gry pod tytułem nie mam zaznaczonych lof bo to psuje moje malowani ( a takie armie też widziałem)

Zazwyczaj na dużych turniejach jest wymóg oznaczenia LOF. Istnieje więcej sposobów na oznaczenie, niż malowanie na rancie np. znaczniki, albo feature'y na podstawkach. Nie spełnienie wymogu oznaczenia LOF powinno się wiązać z niedopuszczeniem do turnieju...

Argumentów o wyższości pomalowanych modeli nad niepomalowanymi jest milion i juz wszystkie na przestrzeni lat zostały powiedziane.
Jeśli jest wymóg malowanych modeli to nie mogę znieważyć organizatorów/graczy swoimi niepomalowanymi modelami, chyba że z domu też to działa...
Czas jaki kto spędza na malowaniu jest bardzo indywidualny i argument o dużej ilości czasu dla mnie nie istnieje. Każdy maluje tak szybko jak chce/na ile ma czas itd..
Są osoby których w ogóle nie interesuje malowanie modeli. rozumiem że im mówimy spadówka/zapłaćcie malarzowi albo sami jednak przekonajcie się że malowanie jest suuuper.
Ale akceptuję wolę "większości"
Pozdrawiam

Czy malowanie jest suuuper czy nie - to bez znaczenia. Ktoś chce wypier%^&* swój czas i zorganizować turniej, na konkretnych zasadach jak scenariusze, format, wymogi, miejsce itd. Jak w przypadku każdego turnieju/eventu znajdą się chętni, oraz tacy, którzy nie przyjadą. Uczestnictwo jest dobrowolne - Organizator nie zmusza do udziału. Either way akcje w tym stylu wymuszania na organizatorze wprowadzenia muzyki disco polo na konwencie techno przywodzą na myśl próby wmuszania diversity w grach bitewnych.

Please, go ahead - możesz sam zorganizować turniej swoich marzeń.
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

PreviousNext

Post a reply
127 posts • Page 4 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index