• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

[Chełmża] Drużynowe Mistrzostwa Polski, 21-22.10.2017

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
207 posts • Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Re: [Chełmża] Drużynowe Mistrzostwa Polski, 21-22.10.2017

by MetalSlave » August 21st, 2017, 7:27 pm

powiem tak - jestem przekonany o swojej racji i mogłbym przedstawiac przykłady co i jak. tylko po co.

ci co sa przekonani o tym ze ten system nie wspiera kminienia i tak nie dadza sie przekonac.

i co wazniejsze - jaki sens ma tlumaczenie potencjalnym przeciwnikom wlasnej taktyki.

*brak polskich liter - wyslij sms na nr 7000 o tresci tak . do wygrania roczny abonament na telewizje trwam
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Narrator » August 21st, 2017, 7:39 pm

MetalSlave wrote:I tak swoją drogą - sugerowałbym aby wraz ze zgłoszeniem drużyny podawać armie.

Chodzi o to, że jeżeli mam rację i wybrany przez orgów system parowania nie jest aż tak losowy jak straszą chłopaki, to faktycznie podjęcie jakiejkolwiek decyzji wymagałoby jednak rozkminy. Tą rozkminę możnaby przyśpieszyć gdyby osoba decyzyjna z drużyny miała wstępnie ogarnięty skład pozostałych drużyn.

Składy mogą zostać ogłoszone np. na tydzień przed turniejem. Myślę, że to dość czasu, by nawet najmocniej kombinujący ogarnęli. Inaczej po co zgłaszać się wcześniej, skoro można poczekać i zobaczyć czym ludzie grają i się przygotować? Bez sensu.

Choć dla mnie to rybka, czym ja gram i reszta naszego teamu to chyba wszyscy wiedzą :D
Narrator

Has liked: 147 times
Been liked: 76 times

by Łysy » August 22nd, 2017, 2:55 am

Chyba wszystko co istotne zostało w temacie paringów napisane. Jak widać system ma swoich zwolenników jak i przeciwników- tak samo jak ten stosowany na poprzednim turnieju drużynowym. Zaproponowaliśmy system prosty, szybki, czytelny. Wierzę, że zarówno bardzo doświadczeni gracze jak i cała reszta będzie mogła przy nim się dobrze bawić i każdy w jakiś sposób odnajdzie "swoją ideę drużynówki" :D

Rozkmin co do systemów jest wiele. Był fajny w Łodzi na bodajże pierwszym turnieju drużynowym Infififi w Polsce. Był znany i sprawdzony w Poznaniu. Proponowany przez Kędziora też był brany pod uwagę, jest sporo opcji co do rozbudowania/ uproszczenia takiego systemu. Możliwe, że następny ośrodek zaproponuje jeszcze inny system. I chyba nic w tym złego.

Trochę odnoszę wrażenie, że to dyskusja podobna do "ze spec opsem czy bez" albo "limited insertion". Z tym, że niezadowolenie wynika z tego, że system parowania nie jest taki jak ten jedyny słuszny, turniejowy, taki jak wszędzie ;)
Image
Łysy

Has liked: 0 time
Been liked: 32 times

by Nazroth » August 22nd, 2017, 7:14 am

Wiesz Łysy, że Was kocham - więc nie będę Wam tu nadmiernie cisnął po systemie parowania, czy innych smaczkach regulaminu. Pragnę jedynie zaznaczyć, że nie jestem zwolennikiem i w pełni popieram to co pisze Mroczek.
W chwili ogłoszenia regulaminu duch drużynówki został dla mnie zarżnięty. Przyjadę, żeby się z spotkać z ziomkami z umiłowanego Torunia, oraz żeby nie zawieść drużyny, której mocno zależy. Gdyby nie to, oraz fakt że jesteś w organizacji - został bym w domu.

Argumenty MetalSlave'a do mnie nie trafiają. Fajnie, jak ktoś używa tak barwnych, a zarazem jednowymiarowych przykładów - ale wszystko chuj strzela, kiedy druga strona w dyskusji uważa, że jednak gra nie jest tak wyważona na poziomie armii, oraz stoły mają większy wpływ niż myślą mugole.

No, ale-ale, Przybędziemy, zagramy, może nawet zapijemy. Gorzkie żale wyleję w ramiona Eciqa. Dobrze będzie zobaczyć znajome mordeczki, Toruń i Chełmżę.
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
www: http://scarhandpainting.com
Facebook: https://www.facebook.com/scarhandpainting
Nazroth

Has liked: 206 times
Been liked: 206 times
  • Website

by Mroczyslaw » August 22nd, 2017, 8:56 am

Generalnie jak N. napisal;)
Do Chelmzy w tym roku jedziemy bo to Chelmza (a Garran organizacyjnie zawsze daje rade), pomimo regulaminu;)
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Darek_CTR » August 22nd, 2017, 10:19 am

Dziękuję wszystkim za komentarze i dyskusję. Szczególne podziękowania dla tych wszystkich z Was, którzy poświęcili chwilę i wyłożyli swoje argumenty za i przeciw zaproponowanym rozwiązaniom.

Przede wszystkim chcę podkreślić, że regulamin turnieju nie jest "wykuty w skale" i możemy, a pewnie nawet powinniśmy go zmieniać. Jeśli macie jakieś uwagi, pytania, zastrzeżenia do punktów regulaminu, które nie były jeszcze dyskutowane, to piszcie proszę. Konstruktywna dyskusja jest zawsze potrzebna. Może regulamin jest nieczytelny, może zbyt obszerny i zbyt szczegółowy? Dajcie znać!

Decyzja o braku ograniczeń odnośnie rodzajów armii w każdej drużynie wynikała z chęci otwarcia się na jak największą liczbę graczy - nie każdy dysponuje kilkoma różnymi frakcjami, a chcieliśmy dać każdemu szansę na udział. Przytoczone w dyskusji argumenty za zakazem powielania tej samej frakcji w drużynie są bardzo trafne. Czy są jak dotąd jakieś drużyny, którym taka zasada pokrzyżowałaby plany? Jeśli nie, to zaproponujemy stosowną zmianę w regulaminie.

Cała dyskusja na temat systemu parowania zrobiła się chyba odrobinę zbyt emocjonalna, a przecież wszystkim nam chodzi dokładnie o to samo - dwa dni dobrej zabawy przy przesuwaniu ludzików po stole.

Logikę stojącą za wyborem zaproponowanego systemu najlepiej chyba podsumował w dyskusji Ysgarran. Rozbieżność opinii odnośnie tego, co jest ważniejsze (jedna para w pierwszej kolejności, czy dwie w drugiej) tylko umacnia mnie w przekonaniu, że to dobry system - są zwolennicy opcji a) i opcji b), decyzja po wygranym rzucie kością nie jest "automatyczna" i "jedyna słuszna".

Zgadzam się, że element losowy (rzut kością) jest najsłabszą stroną tego systemu. Nieprawdą jest jednak twierdzenie, że w systemie "poznańskim" rzut kością nie występował - losowało się kolejność decyzji o doborze stołu. Przede wszystkim jednak, w przeciwieństwie do systemu znanego z poprzednich turniejów drużynowych, zaproponowany przez nas daje realne możliwości decyzji - nie dobierasz graczy w ciemno, co w mojej opinii nie miało żadnej wartości taktycznej i sprowadzało się do zgadywanki.

W kwestii stołów dołożymy jak najwięcej starań, żeby trzy stoły na każdą grę naprawdę zdecydowanie różniły się od siebie. Bardzo mi przykro, że niektórzy z was z góry założyli, że nam się to nie uda.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by KędzioR_vo » August 22nd, 2017, 10:54 am

Widzę, że każdy dobry turniej musi mieć jakąś swoją debatę partyjną ;)
U nas na PomoRzu to był wymóg malowania, przy Wrocku SpecOps (ale nie rozkręciliście tematu wystarczająco :P), a tu widzę ludzie popłynęli statkiem parowym ;)
Niektórzy przesadnie - pozdRo NazRoth i zarżnięty duch drużynówki oraz terenowe mugole :P

Na miejscu organizatorów miałbym do tego duży dystans - niech se chłopaki piszą, skoro chcą. Tylko trzymajcie ziomy jakiś poZiom, bez Harrego Pottera, on tu zwyczajnie nie pasuje.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Pająk » August 22nd, 2017, 11:01 am

Zacznijmy od tego, że to nie był poznański system parowania, tylko używany i poprawiany przez kilkanaście lat system parowania w kilku grach bitewnych.

Jeśli zostaniecie przy swoim systemie, to ja i tak przyjadę, ale z bardziej podejściem w stylu Nazrotha, że fajnie Was zobaczyć niż w stylu kompetetywnym, więc dla organizatora straty nie będzie.

Co do stołów - świetnie że będą bardzo zróżnicowane, ale przy Waszym systemie parowania to jeszcze wzmacnia jego słabości.

Jeśli chcecie umożliwić grę drużyn, gdzie np. Trzech znajomych gra jedną nacją, to można wprowadzić zapis o zakazie dublowania vanilli lub sektorów, ale da się złożyć np. Pano vanilli, neo i shock.

PS.: lepsze jest wrogiem dobrego ;-)
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by MetalSlave » August 22nd, 2017, 11:41 am

+1 do zakazu powielania sektorówek
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Nazroth » August 22nd, 2017, 1:12 pm

Exactly, +1 do zakazu powielania na poziomie sektorówek. To zdaje się redukować problem małego zróżnicowania armii w obrębie niektórych ośrodków.

Kędzior_Vo - Pozdro zawsze na propsie. Sprawę miałem czas przemyśleć, a do komentarza zabierałem się od dawien dawna, tylko tak jakoś zawsze to przekładałem. Pisałem to wyzuty z emocji ;)
My goal is to 'live by the brush' as a passionate hobbyist and a Brush for hire.
Contact me at:
Nazroth

• Website

by uzumaki_n » August 22nd, 2017, 2:28 pm

Z Warszawy będę prawdopodobnie jeszcze dwie drużyny :)

Ustalamy tylko składy.
Nazwy drużyn podamy jak już ustalimy kto z kim będzie w teamie :)
http://magicznapodroz.blog.pl/
uzumaki_n

Has liked: 38 times
Been liked: 15 times

by Pająk » August 26th, 2017, 10:41 am

btw. będzie team BWT Klika : ja, Kreol i Suchy
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by uzumaki_n » August 31st, 2017, 3:12 pm

Zgłaszam jeszcze dwie drużyny z Warszawy.

pierwszy (nazwa w trakcie ustalania) - Piotrek Piotrowicz, imrikko, uzumakin

i drugi:
również brak nazwy - Zippy, Mysza, Freezy
http://magicznapodroz.blog.pl/
uzumaki_n

Has liked: 38 times

by Łysy » September 1st, 2017, 11:18 am

:!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

Przedpłaty można już wpłacać na numer konta:

Maciej Kadukowski

13 1140 2004 0000 3402 7467 1923

W tytule: " Imię, nazwisko, NICK, frakcja, ITS PIN"

W ciągu najbliższych kilku dni zostaną również zaktualizowane informacje dotyczące oferty noclegowej w Chełmży i ewentualnych rabatów hotelowych.

Dodamy też informacje o menu i możliwość przedpłaty za catering kebabowy :D tak, aby zaoszczędzić czas i uniknąć problemów w czasie turnieju.
Image
Łysy

by eciq » September 2nd, 2017, 10:47 am

Chciołbym zgłosić pirwszu chamżyńsku drużyna "Chełmżyńskie Żbiki" w której skład wchodzi :pano: Jeronimo , :yujing: Ratkes i :tohaa: Eciq
eciq

Has liked: 14 times
Been liked: 16 times

by Darek_CTR » September 3rd, 2017, 9:44 pm

Powoli zbliżamy się do 30 graczy, więc na pewno będzie z kim toczyć potyczki przy stołach! W ubiegłym roku w Chełmży było nas prawie dwukrotnie więcej - mamy jeszcze niecałe dwa miesiące, żeby podbić frekwencję do podobnego poziomu :)

Tymczasem post z regulaminem został zaktualizowany i uporządkowany - powinno się teraz nieco lepiej go czytać.

Najważniejsze info to kolejne docierające do nas nagrody od sponsorów dla uczestników Drużynowych Mistrzostw Polski 2017. Mamy już w naszej skrzynce ze skarbami nagrody od:

Image
Systema Gaming

Image
Deep Cut Studio

Image
Thor Miniatures

Image
After Hours Workshop

To oczywiście nie wszystkie firmy, które wesprą nas podczas turnieju - oczekujcie więcej informacji wkrótce!
Darek_CTR

by Łysy » September 8th, 2017, 8:14 am

W związku z pojawieniem się nowego ITSa aktualizujemy scenariusze:

1. Tic- Tac- Tao.
2. Looting and Sabotaging.
3. Frontline.

4. Comms Center.
5. Supplies.
Image
Łysy

by YogiMorat » September 10th, 2017, 12:37 pm

Dzikie bąki - zgłaszają się Piotr KOczorski , Majer (Marcin Majerowski) i dziki , W Y Z W O L O N Y morat PAweł Pniewski
YogiMorat

Been liked: 1 time

by Maniac » September 13th, 2017, 2:01 pm

Prosimy o zarezerwowanie 9 miejsc dla Poznania - będą 3 drużyny, jak tylko zdecydujemy się na armię/składy to uzupełnię wpis :)

Przy okazji - zróbcie update scenariuszy w pierwszym poście, nie trzeba będzie przewijać do 3ciej strony :P
Maniac

Has liked: 34 times
Been liked: 46 times

by Darek_CTR » September 13th, 2017, 5:53 pm

Maniac wrote:Prosimy o zarezerwowanie 9 miejsc dla Poznania - będą 3 drużyny, jak tylko zdecydujemy się na armię/składy to uzupełnię wpis :)

Dobra wiadomość! Zaraz Was dopisuję.

Przy okazji - zróbcie update scenariuszy w pierwszym poście, nie trzeba będzie przewijać do 3ciej strony :P

Słuszna uwaga i moje przeoczenie, uzupełnię pierwszy post.
Darek_CTR

by Łysy » September 13th, 2017, 8:59 pm

Przy okazji update naszych sponsorów:

Turniej w Chełmży wesprze Zen Terrain, znany i lubiany producent nieśmiertelnych HABów oraz mnóstwa innych terenów i akcesoriów do Infinity i innych gier.

Image

Do puli nagród dołączają także budynki, znaczniki i inne gadżety od Customeeple, jednego z oficjalnych partnerów gry Infinity.

Image

Zachęcam też wszystkich uczestników do zamieszczania informacji o armii, którą będą grali - w tytule przelewu, możecie pisać do mnie PM, albo tu na forum. Będą to informacje jawne, udostępniane przed turniejem.
Last edited by Łysy on October 12th, 2017, 9:52 pm, edited 1 time in total.
Image
Łysy

by KędzioR_vo » September 14th, 2017, 9:57 am

Cieszymy się ze sponsorów ;) A co do...

Łysy wrote:Zachęcam też wszystkich uczestników do zamieszczania informacji o armii, którą będą grali - w tytule przelewu, możecie pisać do mnie PM, albo tu na forum. Będą to informacje jawne, udostępniane przed turniejem.

Wczoraj wykonałem przelew za 2/3 naszej drużyny ;)
Ja będę grał Haqqislamem, co oczywiste ;) Reszta drużyny to Narrander najpewniej z Nomadami oraz Ghost zapewne z którymś z PanOceańskich sektorów, tego jeszcze nie wiemy na 100%.
Do kiedy chcecie takie informacje mieć?

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by sliwur » September 14th, 2017, 4:43 pm

Proszę o zarezerwowanie miejsca dla drużyny z Legionowa. Konkrety jak nazwa i skład podam w ciągu tygodnia

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
sliwur

Has liked: 2 times
Been liked: 1 time

by Dark Daturazi » September 15th, 2017, 10:11 am

Proszę o rezerwację miejsca dla drużyny z Wrocławia - dalsze informacje niebawem :)
Dark Daturazi

Has liked: 3 times

by Darek_CTR » September 15th, 2017, 11:48 am

Dzięki za zgłoszenia, zaraz zaktualizuję post z listą drużyn.

Zachęcam przy okazji do wczesnego opłacania wejściówki, pozwoli nam to lepiej planować budżet i zakupy nagród, a Wam zapewni na 100% miejsce na turnieju.
Darek_CTR

by Nazroth » September 15th, 2017, 4:32 pm

Joł, a dało by rade wygenerować jakąś listę porządnych miejscówek na nocleg?
Contact me at:
Nazroth

• Website

by Darek_CTR » September 15th, 2017, 5:18 pm

Polecane noclegi w samej Chełmży są w pierwszym poście od dawna: Hotel Imperium i Tumska Przystań. Nadal czekamy na ich ostateczną ofertę specjalną (chłopaki w Chełmży jeszcze negocjują).

Co do noclegów w Toruniu lub okolicach polecam booking.com i pokrewne, wybór jest naprawdę spory.
Darek_CTR

by Łysy » September 16th, 2017, 6:38 am

KędzioR_vo wrote:Cieszymy się ze sponsorów ;) A co do...

Łysy wrote:Zachęcam też wszystkich uczestników do zamieszczania informacji o armii, którą będą grali - w tytule przelewu, możecie pisać do mnie PM, albo tu na forum. Będą to informacje jawne, udostępniane przed turniejem.

Ja będę grał Haqqislamem, co oczywiste ;) Reszta drużyny to Narrander najpewniej z Nomadami oraz Ghost zapewne z którymś z PanOceańskich sektorów, tego jeszcze nie wiemy na 100%.
Do kiedy chcecie takie informacje mieć?

Liczymy na to, że wszystkie drużyny i ich ostateczny skład oraz frakcje będą znane do 15 października.
Image
Łysy

by Dark Daturazi » September 16th, 2017, 1:30 pm

Łysy wrote:Liczymy na to, że wszystkie drużyny i ich ostateczny skład oraz frakcje będą znane do 15 października.

Dajcie to w regulaminie i problem z głowy.
Albo będzie jak zwykle - jedni napiszą a inni nie.
I np. 16 umieszczacie zbiorczą listę teamów/uczestników z armiami, a ten kto później miesza lub się dopisuje, dostaje karniaki :cop:
Dark Daturazi

Has liked: 3 times

by People_Hate_Me » September 17th, 2017, 6:25 pm

Zgłaszam Team Pierniki :)
Nazgul panO (Military Order)
Kristoff panO (Neoterra)
People_Hate_Me Yu Jing (IS) (X2670)
Last edited by People_Hate_Me on September 22nd, 2017, 1:07 pm, edited 1 time in total.
People_Hate_Me

Been liked: 12 times

PreviousNext

Post a reply
207 posts • Page 3 of 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]