• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowaneTrójmiasto
  • Search
  • Print view

24.09.2016 - 200pkt YAMS w RUMI!

Moderators: Alkasyn, KędzioR_vo

Post a reply
13 posts • Page 1 of 1

24.09.2016 - 200pkt YAMS w RUMI!

by KędzioR_vo » September 20th, 2016, 12:14 pm

Image

Drugi turniej Ósmego Sezonu Ligi Pomorskiej Infinity i PIERWSZY w Rumi :)

Termin: sobota, 24 września 2016r.
Miejsce: Stacja Kultura - Dworzec SKM w Rumi
Czas: start gier ok. 10:20, zapisy, ustawianie terenów itp od 10:00 – należy być na miejscu o tej porze. W razie nieparzystej liczby graczy osoba najbardziej spóźniona pauzuje, w razie parzystej liczby graczy osoby spóźnione grają ze sobą i nie mają przedłużonego czasu
Wejściówka 10zł na rzecz Ligi Pomorskiej plus dopłata za wynajem sali, zależna od tego, ile nas będzie i ile czasu nam sam turniej zajmie (Stacja jest otwarta od 10 do 15, później za każdą godzinę płacimy 10zł).

Rozegramy 3 bitwy trwające po 90minut lub 4 tury. W razie wybicia przeciwnika do nogi gra się kończy.
Armie na 200pkt, 4 SWC.

Gramy wg zasad YAMS - https://app.box.com/s/p4z0wpma6iqro8o5ukxy6uj1h4d7mbw7 - w nowszym wydaniu, wypróbujemy sobie.
http://fireant-painting.blogspot.com/20 ... ydach.html
Każdy z graczy ma mieć przy sobie przygotowane karty misji, i wszystkie niezbędne figurki / znaczniki.

Pełne zasady używania kart są wytłumaczone w pliku do ściągnięcia powyżej.

Układ w tabeli turniejowej będzie ustawiany wg:
1. Ilości zdobytych Objective Points za cele misji
2. Bilansu Objective Points za cele misji
3. Zdobytych Victory Points za przeżywanie swoimi jednostkami
4. Ilości Objective Points zdobytych przez przeciwników

Ewentualnie w razie remisu dwóch graczy grających ze sobą na pierwszym miejscu stawiamy wynik bezpośredniej bitwy.
Na koniec turnieju dodawane będą punkty za przygotowanie do rozgrywek, czyli w tym wypadku -1OP za brak wydrukowanych kart oraz +1OP za wymalowanie 30% armii. I najpierw wtedy patrzymy na sumę tych wszystkich OP. Później na OP tylko z bitew itp.

W pierwszej bitwie losujemy przeciwników, możliwe są również wyzwania, w kolejnych gramy według tabelki wyników (tzw. system szwajcarski - 1 z 2, 3 z 4, 5 z 6 itd). W razie nieparzystej liczby graczy osoba pauzująca (najbardziej spóźniona na turniej lub wylosowana w pierwszej grze, w ) będzie dostawała uśrednioną ilość OP i VP zdobytych w bitwach.

Potwierdzajcie chęć przybycia, byśmy łatwiej ogarnęli kwestię ilości terenów, stołów itp.

Lista chętnych:
1. StrangeJour
2. Ruczyn
3. Suchy
4. Ghost
5. Kreol
6. Narrander
7. Kashper
8. KR

I pędźmy do BOJU!

Image

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

Re: 24.09.2016 - 200pkt YAMS w RUMI!

by MetalSlave » September 20th, 2016, 12:38 pm

Nie będzie mnie, ale i tak się wtrącę

Yamsy są w kij stare, przynajmniej te w wersji 1.1

A są nowe. Co prawda w wersji testowej, i z jakiś powodów link IJW nie działa. Ale można pobrać je z tego bloga.
http://fireant-painting.blogspot.com/20 ... ydach.html

Moim zdaniem są sporo lepsze. Tam nawet pomijając rzeczy "dodatkowe" ( karty strategiczne i battlefield conditions ) , to same misje wydają się być bardziej zbalansowane. Nie jest co prawda idealnie, ale IMVHO jest lepiej
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by strangejour » September 20th, 2016, 1:33 pm

Będę ja, miłosz.
strangejour

Has liked: 6 times
Been liked: 14 times

by kashper » September 20th, 2016, 1:42 pm

Będę. Też myślę, że można by zmienić karty na nowsze, ale jak tak ma być potrzebuję info wcześniej, bo w domu drukarki mi brak :P...

EDIT
BTW:
Attachments
MetalSlave.png
MetalSlave.png (802 Bytes) Viewed 10031 times
kashper

Has liked: 0 time
Been liked: 47 times

by Narrander » September 20th, 2016, 2:12 pm

@Metal:

Lordzie Metalu! Prowadź nas!!! :worship:
Image

Co do nowych kart... wisi mi to. Kiedyś tam na nie patrzyłem, średnio mi się podobały, no ale skoro Władca Piekieł je popiera, to ja też! :twisted:

Przy okazji, KR mogę zrobić event na fejsie? Od pewnego czasu widać, że Ci się nie chce, a dla mnie to zawsze lepsza ocena :P
Tak wgl to wrzucę linka na grupę infinity poland. Więcej kliknięć ---> większy fejm :P

Pzdr.
All is well that's max well
Narrander

Has liked: 118 times
Been liked: 38 times
  • Website

by KędzioR_vo » September 20th, 2016, 3:25 pm

Metal, dzięki, zapomniałem o tej nowej wersji.
Wypróbujemy.

Narrander - rób eventa, pewnie. Ja robiłem na stronce O&G, ale teraz mi zabrali uprawnienia (i nie wiem, czy oddadzą) :P

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » September 20th, 2016, 3:27 pm

KędzioR_vo wrote:Narrander - rób eventa, pewnie. Ja robiłem na stronce O&G, ale teraz mi zabrali uprawnienia (i nie wiem, czy oddadzą) :P

PozdRawiam

Spoko, oznaczę Cię jako szefa eventu :P

EDIT: Poszło, ale mogę zapraszać tylko znajomych :/
WPISUJCIE SIĘ i wspomóżcie żuczka!!!
https://www.facebook.com/events/1210904702265107/

P.S: Może 2 rozpy?
Ja wiem, że to YAMS i wgl, ale sam przyznasz, że akurat nowa wersja jest bardziej itesowa od starej.
Ogólnie stare podobały mi się bardziej, miały tą prostotę i dynamizm. Teraz dodali multum dodatkowych opcji i ta "lekkość" zniknęła :P
Bedziemy losowali zasady dla stołów? W sensie te dziwne strefy rozstawienia, burze itp...
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » September 21st, 2016, 1:28 pm

Narrander wrote:P.S: Może 2 rozpy?
Ja wiem, że to YAMS i wgl, ale sam przyznasz, że akurat nowa wersja jest bardziej itesowa od starej.
Ogólnie stare podobały mi się bardziej, miały tą prostotę i dynamizm. Teraz dodali multum dodatkowych opcji i ta "lekkość" zniknęła :P
Bedziemy losowali zasady dla stołów? W sensie te dziwne strefy rozstawienia, burze itp...

Właśnie przeczytałem całościowo nowe YAMSy i niełatwe są do ogarnięcia :P
Popłynęli nieco. Jakieś Strategy Cards, których można 4 wylosować (i mają duży potencjał) i wykorzystać na grę. Jakieś Battlefield Conditionts, różne strefy wystawienia...
No i teraz jest 17 zadań, a za grę można zdobyć 14OP (po 3 za własne 3 karty oraz aż 8 za karty jawne). Też dużo, będą niezłe rozrzuty wyników i mam wrażenie, że jedna dobra gra może ustawić mocno turniej danej osobie.
Ale zobaczymy.

Mimo pewnej niechęci do tak bardzo kombinowanych rozgrywek proponuję w sobotę wypróbować wszystkie te opcje. Strefy rozstawienia mogą nam utrudnić życie, ale będzie "śmiesznie". Z tym, że myślę, by losować to dla wszystkich stołów odgórnie (coby później wszyscy równo narzekali :D)...
No i jest zapis o wyborze army listu, więc może i 2 rozpy byłyby niegłupie.

Co sądzicie?
Mamy jeszcze chwilę na takie ustalenia ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Pająk » September 21st, 2016, 2:22 pm

Mnie jednak nie będzie na turnieju. Przyjadę z drugą połówką, nie będę miał czasu na granie ;-)
:pano: 3272 pkt. 101 modeli
:merc: 387 pkt. 17 modeli
:aleph: 55 pkt. 2 modele
Pająk

Has liked: 78 times
Been liked: 53 times

by MetalSlave » September 21st, 2016, 2:31 pm

3 słowa w kwestii misji.

Mimo wszystko na stare misje są bardzo nierówne. Czyli - losujesz mapowanie, sabotaż, skrzynkę i wklepanie cywilowi. Zaczynam, 5 pkt i dziękuje.
A z drugiej strony - zabij porucznika, zabij lekarza, zabij flagę wręcz i jeszcze coś tam. A misja zastraszana cywila to już w ogóle hardkor.

teraz masz to nieco bardziej dopracowane i chyba jest z tym większy balans.

3 słowa w kwestii battlefield conditions.

To jest słabe. około połowy gier będzie się odbywać w warunkach sztormu. I w czym problem ?
- cały stół - 3 do trafienia. Nie wygląda to bardzo źle, ale takie warunki premiują modele z camo, odd, oraz msv. Do tego masz trudny teren uprzykrzający się modelom z niskim drugim move.

Ergo - koniecznie trzeba do rozpisek wpychać modele z msv. W zasadzie, to u nas masz potencjalne 2 falangi, więc to msv i tak warto mieć, ale osobiście nie lubię takich ograniczeń. Do tego z całą pewnością będzie sporo odd/to camo ( bo w warunkach lvz są mocni ).

No jacha że się da, ale osobiście nie polecam takich rozwiązań. Ograniczenia widzenia są ok, jak występują lokalnie, ale na całym stole to lekkie przegięcie.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by Narrander » September 21st, 2016, 3:32 pm

Zawsze możemy zagrać 20x20 :P
Ale jak już prujemy się do nowych YAMSów, to imo zrezygnowałbym z 4 tur. Lepiej kasę zachować dla siebie (tzn dla ligi) więc powinniśmy grać krócej. 4 tury tu nie pomogą :P
No i mnie też w sumie denerwuje to, że jest dużo misji punktowanych na koniec gry. Co z kolei może doprowadzić do sytuacji, gdzie musisz być rozciągnięty po całym stole, aby coś zapunktować. Głupie rozwiązanie, rodem z ITSów :P
No i faktycznie ten storm może być masakrą (nie żeby mój Intruder na to narzekał :P )
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » September 24th, 2016, 5:39 pm

No i ani razu nie trafiliśmy burzy. Dwa razy był Exclusion Zone, raz dzielone wystawienie, ogólnie spoko.

Wyniki:
1. Kashper Acontecimento 41 OP
2. StrangeJour Japanese SA 36 OP
3. Ghost Military Orders 34 OP +16 bilansu
4. KędzioR Haqqislam 34 OP +14 bilansu
5. Ruczyn Tohaa 24 OP
6. Kreol Aleph 21 OP
7. Narrander Nomads 18 OP
8. Suchy Morat Aggresssion Forces 8 OP

Ja dziś testowałem Al Fasseda w obu wersjach, w jednej rozpie HRL, w drugiej HMG, plus Zhayedan Snajpera. Gruby nie zachwycał, ginął w każdej grze, choć raz go uratowałem na tyle, by przetrwał do końca. Ale też dziś nic u mnie nie było zbyt dobre, bo mimo niezłych wyników gry miałem frustrujące. WiP 14 czy BS 12 lub 13 to za mało, by trafiać normal rolle. Zhayedan mnie zaciekawił na tyle, by chcieć go jeszcze wypróbować.
Dzięki wszystkim za przybycie, dzięki za gry Narranderowi, StrangeJour i Suchemu. Wielkie gratki dla Kacpra zwłaszcza, który prawie maksa wyhaczył :)

Co do nowych YAMSów - są ciekawe, to na pewno. Wciąż dość losowe, zwłaszcza, jak słabe cele zgrają się ze słabymi kartami strategii. Ale da się pograć.

Tutaj w ogóle fotki, bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy -Zdjęcia.

A miejscówka jest wypas, jak sama nazwa wskazuje - pełna KULTURA*
Z chęcią będę tam częściej grywał.

Image

PozdRawiam

*) Poza moimi bluzgami, które wystrzeliwałem z większą szybkostrzelnością, niż Gruby pestki z HMG :evil:
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » September 24th, 2016, 5:51 pm

Image

Seria sześciu pudeł pod rząd przerwana...

No nic, dostałem w dpe, ale i sporo się nauczyłem. Z Nomadami się dopiero oswajam i muszę więcej uwagi przykładać do specjalnych skilli. Dzięki KR, Ghost i Kreol za gry

No i KR nie myśl, że to koniec. W końcu zetrę Cię na proch (i obleję świńska krwią :twisted: )

Pzdr.

P.S: Oczywiście zdjęcia na zasadzie niedozwolonego użytku wykorzystam na fanpage'u. Część z nich pewnie będzie przerabiana :twisted:
Narrander

• Website

Post a reply
13 posts • Page 1 of 1

Return to Trójmiasto

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]