• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowaneTrójmiasto
  • Search
  • Print view

10. Jubileuszowy Sezon Ligi PomoRskiej! PomoRskie HistoRie!

Moderators: Alkasyn, KędzioR_vo

Post a reply
93 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

10. Jubileuszowy Sezon Ligi PomoRskiej! PomoRskie HistoRie!

by KędzioR_vo » July 31st, 2017, 7:46 pm

Witajcie drodzy PomoRzanie!
Minął już 9. Sezon Ligi, minęły Mistrzostwa PomoRza w drugiej edycji, czas leci nieubłaganie, w związku z tym...

...Przed nami 10. już Sezon grania - czyli mamy za sobą 5 lat zorganizowanej działalności ligowej. A jeszcze więcej czasu minęło, odkąd bodaj w lutym 2011r. z pewnym młodym człowiekiem zakupiliśmy nasze pierwsze zestawy...

I ten właśnie sezon brutalnie i egoistycznie wykorzystam na wspominki :)
Na historię Infinity na PomoRzu od startu dla nas najstarszych po dzień dzisiejszy i na opowieści o żołnierzach M.I.A., którzy może jeszcze do nas kiedyś powrócą, wywołani tymi eposami.

Wspomnień Czar zacznę od najważniejszego z naszych M.I.A.
Człowieka, z którym zaczynałem zbierać Infinity, z którym uczyliśmy się tej skomplikowanej gry, który był wiernym żołnierzem Armii PomoRze, a nawet głównym organizatorem Pierwszych Mistrzostw PomoRza.
Nie do końca spełnia on założenia Missing In Action, gdyż wiemy, gdzie się podział i liczymy, że wróci. W jego przypadku Missing oznacza raczej Tęsknotę.

Bo jak można nie życzyć sobie częściej widywać tej mordki? :D

Image

Wszystko dla Draigara i dla mnie zaczęło się w 2011r.
Po pewnym znudzeniu LotRem, po zawodzie 40tką, zdechnięciu Konfrontacji i AT-43 chciałem pograć w jakiś sensowny skirmish z małą ilością figurek i szczęśliwie dzieliłem wspólne chęci i dobry gust za Klucznikiem właśnie. W związku z tym u mnie pojawił się starter Bahramu i Asawira z Riflem, a u Piotrka nieco Nomadów. Po jednym z turniejów LotRowych zostaliśmy w sopockim Rzeźniku i stoczyliśmy pierwszą, krwawą bitwę, powoli orientując się, że posiadanie kilku nieregularnych Daylami, drogiego Asawiry, Fidaya i Ragika nie jest idealnym pomysłem na rozpiskę ;)

Z naszego grania w Infi i LotRa powstawały dziwne sytuacje, jak choćby...

Image

Pierwsze starcia, które prowadziliśmy bez żadnego doświadczonego gracza, to była czysta, niepohamowana radość - miny wystawiane bezpośrednio przy wrogu podczas Deployu nauczyły nas, że tak jednak robić nie wolno :D
Z czasem rozwijaliśmy się coraz bardziej. Moje używanie Fidaya sprawiło, że Draigar zaczął stosować Koale. Jego Sin Eater nauczył mnie sztuczki dym + Djan z MSV2, co z kolei sprawiło, że Nomadzi zainwestowali w Intruderów, którzy okazali się trudni do wyjęcia. I tak się przerzucaliśmy pomysłami na rozpiski, póki w końcu nie zaczęliśmy grać z innymi...

Image

A właśnie za 3 dni będzie 6 rocznica, jak na forum Wargamera pojawił się HanSolo. I po kilku miechach rozegraliśmy nasze pierwsze starcie, opisane tutaj.
Najmilej wspominam rozmowę o tym, jak działają Antypody... Krzysiek gadał, gadał, więc po prostu zabiłem kontrolerkę Fidayem i było po sprawie :P
Podobnie zresztą rozwiązałem problem Koal przy pierwszym graniu z Draigara miśkami - skomplikowane mają zasady, więc BACH z granatnika Hunzy i nie trzeba się martwić ;)

To było na pierwszym już turnieju Infinity, rozegranym 22 stycznia 2012 roku w Rzeźniku, na który przybyło 6 osób, debiutował choćby Ghost, grający figurkami Bzyka. Działo się wtedy.
Nawet jeden nowy zainteresowany KRakus się pojawił ;)

Image

Poznajecie? :D

Ale o tym więcej może przy okazji ;)
...

I mimo, że Draigar wydoroślał, jest teraz dojrzałym facetem i nawet ma zarost, to dla mnie zawsze będzie tym młodym, szalonym Nomadem!

Image

...

Regulamin Sezonu wrote:Założenia ogólne:
- Sezon Ligowy trwa 6 turniejów, w związku z tym zamiast typowego założenia 1 turniej w miesiącu, spróbujemy machnąć dwa turnieje w którymś z miesięcy, żeby kończyć w grudnia 2017r.
- miejsce - sklep Shockland, ul. Słowackiego 37, Gdańsk - Wrzeszcz, plus możliwe, że Stacja Kultura na Dworcu PKP w Rumi,
- wejściówka 10zł do puli ligowej na nagrody zamawiane w sklepie po zakończeniu sezonu (plus możliwa dodatkowa opłata przykładowo w Rumi na strażnika)
- zasady danego turnieju ustalane przez wypowiedzi / głosowanie na forum, z założenia planujemy na 6 turniejów zrobić 2 na zasadach ITS 2017 (?), 2 na YAMS i 2 z własnymi scenariuszami (w tym Boarding Action na 150pkt), może jakieś 20x20

Na każdy turniej należy mieć wydrukowaną rozpiskę jawną ze wszystkimi zasadami specjalnymi wszystkich jednostek. Bez jednostek ukrytych, bez kosztów punktowych i SWC, bez dowódcy itp. Dodatkowo należy mieć też rozpiskę tajną, ze wszystkimi jednostkami, która może być sprawdzana po turnieju.
Ewentualnie należy mieć rozpiskę na tablecie/smartfonie, tak, by móc ją zaprezentować przeciwnikowi.

W turniejach 1, 3 i 5 przed pierwszą bitwą losujemy przeciwników, ewentualnie wyzywamy się, kolejne rundy podczas turnieju gramy systemem szwajcarskim (drabinka - pierwszy z drugim, trzeci z czwartym).
W razie nieparzystej liczby osób w pierwszej bitwie pauzuje ten, kto się spóźni, albo wylosowany. Później pauzuje ostatni, za to dostaje darmowe punkty (ustalone zależnie od ilości punktów możliwych do zdobycia na danym turnieju, zazwyczaj średnia z gier w danej bitwie).
W turniejach nr 2, 4 i 6 (finałowym) - gramy według aktualnego na dzień rozgrywek RANKINGU LIGI.

Dodatkowo na turniejach będzie ocena malowania - bonusowy 1punkt do wyników danego turnieju.
Na pierwszym turnieju by otrzymać dodatkowy punkt trzeba mieć wymalowane 10% jednostek, na drugim 30%, na trzecim 50%, na czwartym 70%, na piątym 90%, a w finale popisowo 100% jednostek.
W ocenie malowania wliczone są wykończone podstawki, wraz z oznaczeniem LoF, wszelkimi koalami itp.
Jeśli fundusze pozwolą, osoba lub osoby najbardziej regularnie zbierająca/zbierające punkty z malowania dostanie/dostaną nagrodę.

Do rankingu ligowego zaliczamy 4 najlepsze wyniki danego gracza (z maksymalnie 6 turniejów, które powinny się odbyć w trakcie trwania sezonu ligi).

Sposób liczenia punktów za turniej do rankingu ligowego:
Zwycięzca turnieju otrzymuje 10 punktów rankingowych.
Każde kolejne miejsce zdobywa 1pkt mniej, ale minimalnie 1.
Przykładowo w turnieju na 8 osób zwycięzca dostaje 10pkt do rankingu, 2 miejsce 9pkt, trzecie miejsce 8pkt, a ostatnie 3pkt i kopniaka, żeby się poprawić na przyszłość.
W turnieju na 12 osób zwycięzca dostaje 10pkt, drugi 9pkt, a tymczasem dziesiąty, jedenasty i dwunasty po 1pkt.

W razie remisu w punktach rankingowych wyżej w klasyfikacji będzie zawodnik, który zaliczył więcej wyższych miejsc w turniejach (przykładowo gracz, który jeden turniej wygrał, będzie wyżej od kogoś, kto miewał maksymalnie 3 miejsce - przyjmując wtedy dodatkową punktację podium, gdzie za 1sze miejsce są 3pkt, za drugie 2pkt i za trzecie 1pkt).

W razie dalszych remisów będziemy brali pod uwagę średnią punktów na turniej.

Nagrody - z pieniędzy, jakie uzbieramy z wejściówek, rozdzielona zostanie pula dla graczy, z założeniem, że każdy, kto był na minimum 3 turniejach dostaje nagrodę. Plus dyplom i dodatki od sponsorów, jak Micro Art Studio czy Zen Terrain.
W związku z moją oficjalną działalnością Warcorową jest opcja nagród też z Corvus Belli, tak, jak figurki Warcorów, LeMuetów czy Krakotów w zeszłych sezonach - będę starał się tak to ogarnąć, by pierwsza trójka dostawała ITS Packa, ale nie zawsze się to udaje, no i czasem zwycięzcy wolą 2 wybrane blistry, niż jeden ITS pack

A teraz szybka kwestia na start - gramy 27 sierpnia YAMS na 250?

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

Re: 10. Jubileuszowy Sezon Ligi PomoRskiej! PomoRskie HistoR

by Narrander » July 31st, 2017, 8:05 pm

Wzruszyłem się. Przestalkowałem cały temat trójmiejski na WG swojego czasu więc nawet mnie uderza ten wspomnień czar <3

27 i YAMS na 250 brzmi spoko. Głównie dlatego, że nie mam pomysłu na nic lepszego :P

Pzdr.

P.S: Jako że liga jest w klimacie wspominkowym, to będę skakał między frakcjami niczym khawarij lub jakaś inna koala..
YAMSy na 250 ciepło wspominam przez pryzmat gracza Haqqislamu, więc może to oni rozpoczną marsz ku zwycięstwu, jak zrobili to bodajże 4ry lata temu.
All is well that's max well
Narrander

Has liked: 118 times
Been liked: 38 times
  • Website

by Usashi » July 31st, 2017, 8:42 pm

KędzioR_vo wrote:
Image

To zdjęcie tchnie siermiężnym klimatem lat 80 i może ilustrować wręcz jak infinity zakorzeniało się w tym postkomunistycznym kraju. :P
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by 0-Ghost-0 » July 31st, 2017, 8:51 pm

Łukaszu a pierwszy turniej nie był przypadkiem w Rzeźniku ;)

250 YAMS pasuje jak najbardziej.
0-Ghost-0

Has liked: 0 time
Been liked: 8 times

by Hansolo » July 31st, 2017, 8:56 pm

Powinienem być. 250 YAMS brzmi dobrze.

Skoro jubileuszowo, to trzeba będzie zdjąć z półek wszystkie moje ukochane jednostki :P
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

Has liked: 5 times
Been liked: 162 times

by Narrander » July 31st, 2017, 8:58 pm

A mnie tak naszła nagle szalona idea - może odkurzymy stare, dobre YAMSy przy okazji sezonu wspominkowego? Te nowe są dzikie.
Narrander

• Website

by Draigar » July 31st, 2017, 10:18 pm

Ojezu, ale wspaniałe <3333

Przeglądam też to stare forum i te nasze regulaminy z tamtego czasu, inspirowane zasadami turniejów LotRa, rozkminy które punkty są ważniejsze, co w ogóle jest ważniejsze w systemie, po co specjaliści, itd.

;___;

Zagrajmy jeden taki turniej na total stare zasady <choć może niekoniecznie N2 xd>

Tylko proszę tak w terminie 9-17 września bo wtedy na pewno będę w Tricity ;)

27 sierpnia na pewno niestety odpada, bo Moskwa, a tydzień później pewnie góry, ale potem no muszę z Wami zagrać!

Pozdrowionka,

Draigar vel Klucznik vel Piotrek vel mówciemijakchcecie
Draigar

Been liked: 6 times

by Wojciech » August 1st, 2017, 7:43 am

27 turniej na 250 punktów? Ja jak najbardziej na tak! :D
Wojciech

Has liked: 42 times
Been liked: 26 times

by KreoL » August 1st, 2017, 7:54 am

Będę, preferuję co prawda za nowe Yamsy, ale początek sezonu może być lightowy. W październiku będzie pewnie 300ITS pre-DMP, więc teraz bawmy się :D
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

by KędzioR_vo » August 1st, 2017, 9:46 am

Cieszę się pozytywnym odzewem! :D

0-Ghost-0 wrote:Łukaszu a pierwszy turniej nie był przypadkiem w Rzeźniku ;)

Oczywiście, że był, pokiełbasiło mi się, już zmieniłem :)

Hansolo wrote:Powinienem być. 250 YAMS brzmi dobrze. Skoro jubileuszowo, to trzeba będzie zdjąć z półek wszystkie moje ukochane jednostki :P

A ja właśnie chcę ten jubileuszowy sezon wykorzystać na zabawę rzeczami, którymi nie grałem, lub grałem mało - tyle jeszcze jednostek czeka, by zabłysnąć! Lub by sprawdzić, czy serio są takie słabe, jak je malują ;) :D

Narrander wrote:A mnie tak naszła nagle szalona idea - może odkurzymy stare, dobre YAMSy przy okazji sezonu wspominkowego? Te nowe są dzikie.

Stare też są dzikie :D
Sprawdziłem, że da się je jeszcze znaleźć. Niech wola ludu decyduje ;)

Draigar wrote:Przeglądam też to stare forum i te nasze regulaminy z tamtego czasu, inspirowane zasadami turniejów LotRa, rozkminy które punkty są ważniejsze, co w ogóle jest ważniejsze w systemie, po co specjaliści, itd.

Specjaliści są bez sensu, tak samo, jak regularne rozkazy :P

Klucznik wrote:Zagrajmy jeden taki turniej na total stare zasady <choć może niekoniecznie N2 xd>
Tylko proszę tak w terminie 9-17 września bo wtedy na pewno będę w Tricity ;)

To postaramy się zrobić turniej 9-10 lub 16-17 września. Może na nasze scenariusze jakieś stare po prostu :D

Bran Do Castro wrote:Draigar vel Klucznik vel Piotrek vel mówciemijakchcecie

No i zapomniałem o Twoim najnowszym imieniu - a miałem go użyć!
Wybacz! :P

PozdRawiam i czekam na dalsze głosy - zwłaszcza w sprawie wyboru YAMSów ;)
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » August 1st, 2017, 7:23 pm

Stare YAMSY FTW!
Narrander

• Website

by Hansolo » August 1st, 2017, 8:30 pm

Może i wspominki, ale bez przesady ze starymi YAMS. Karty już wyrzuciłem :P

Ale jakieś retro scenariusze z czasów 1 czy 2 ligi propsuję.
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
Hansolo

by Ranger » August 1st, 2017, 9:49 pm

Usashi wrote:
KędzioR_vo wrote:
Image

To zdjęcie tchnie siermiężnym klimatem lat 80 i może ilustrować wręcz jak infinity zakorzeniało się w tym postkomunistycznym kraju. :P

Trudno się z Tobą nie zgodzić - retro pełną parą :mrgreen:

Na 27 sierpnia - wstępnie będę, ale potwierdzę bliżej imprezy. Jako że wzięło was na wspominki, to może każdy wyciągnie armię, którą debiutował w pomorskim środowisku? A może i nawet modele, którymi rozpoczynał przygodę? Moja Nisse wciąż w rezerwie, podobnie jak Montesa, Croc men - listy ogólne wtedy królowały :) W sumie to Danielowi nie trzeba nic sugerować - u niego od tamtego czasu niewiele się w rozpisce zmieniło :panic:
Image
Ranger

Has liked: 39 times
Been liked: 76 times
  • Website

by Bananovitch » August 3rd, 2017, 10:24 am

Przyklasnąłbym gdyby nie to, że ten sezon gram w końcu Ariadną, ale w sumie to mój debiut tą armią więc liczę że wybaczycie ;)
Co do starych YAMSów- ja też karty już wyrzuciłem, dla jednego turnieju bez sensu by było je drukować a ponadto stare YAMSy były nudne i prymitywne
A z tym "dojrzałym" to poplynąłeś ;) jesteśmy bandą nerdów przesuwajacych metalowe ludziki po stole, nie elementy gdzie w tym dojrzałość
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by jezus » August 4th, 2017, 8:17 pm

Wow, kawal historii :O

Termin ok! Stare YAMS'y wolalbym nie... Caly czas jako systemowy noob jestem przytloczony nowym YAMS'em i 20x20 :(
Corregidor's Crimson 93
jezus

Has liked: 56 times
Been liked: 48 times

by Narrander » August 6th, 2017, 1:53 pm

Okej, już teraz widać, że jestem odosobniony w miłości do staroci :P
Skoro gramy nowe, to dwie rozpiski?
Narrander

• Website

by KędzioR_vo » August 8th, 2017, 7:58 am

Tak, zostawimy nowe YAMSy, 2 rozpiski.
Niestety ja się nie stawię na turnieju, czego żałuję po wielokroć, bo nie dość, że już dawno nie grałem, to na 250pkt zawsze się fajnie składa rozpy i chciałem fajne rzeczy testować...

Także będziemy potrzebować zastępczego organizatora, ale myślę, że to nie będzie problem. Regulamin pełny wrzucę raczej w przyszłym tygodniu, teraz się urlopuję.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » August 8th, 2017, 6:10 pm

Ja przeglądając sobie forum WG ujrzałem, jaką swego czasu mieliśmy bekę z ciśnięciem sobie czlendży.
http://wargamer.pl/forum/viewtopic.php? ... 45#p314942

Dlatego tradycji musi stać się zadość i trzeba kogoś wyzwać...

Najlepiej byłoby wyzwać swojego pierwszego przeciwnika ever, ale są raczej małe szanse na to, że Albarist do nas zawita.

Fajnie by też było zagrać z osobą, która wprowadzała mnie do hobby, ale napisała ona coś takiego:

KędzioR_vo wrote:Niestety ja się nie stawię na turnieju, czego żałuję po wielokroć, bo nie dość, że już dawno nie grałem, to na 250pkt zawsze się fajnie składa rozpy i chciałem fajne rzeczy testować...

:P

Dlatego też została mi jeszcze jedna opcja. Jest to osoba, na której doświadczyłem swojego pierwszego zwycięstwa w tej grze ( :P ). Jest to osoba, z którą przez większość mojego pierwszego sezonu ścierałem się regularnie. Gry z nim zawsze są emocjonujące. Zawsze pełne dziwnych sytuacji. Emocji. Niestandardowych metod walki. A także bluzgów i innych takich pod adresem matki :P .
A jako że nie grałem z nim już zdecydowanie zbyt długo to ten tego no...

HANIE SOLO!!!

Nieważne, czy przyjdziesz jako sługa Cesarza, adept ciemnej strony, czy pijany Rosjanin próbujący zamówić B-Smarta w KFC! Przygotowałem już rozpiskę podobną do tej, jakiej użyłem przy naszym pierwszym spotkaniu. Odważ się i stań do walki!

Image

Pzdr.
Narrander

• Website

by Perzan » August 8th, 2017, 10:31 pm

Jak już by się pojawił ten temat na YAMSy 27 sierpnia to może i bym się nawet zgłosił.
:haqq: Your friendly neighbourhood Fiday
Perzan

Has liked: 225 times
Been liked: 27 times
  • Website

by KędzioR_vo » August 15th, 2017, 12:04 pm

Macie Pełny Regulamin turnieju, zgłaszajcie się.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Draigar » August 16th, 2017, 9:21 pm

Narrander:
*Pijany Rosjanin próbujący zamówić B-smarta w Burger Kingu :d

Niemniej duży PLUSIK za wyzwania, oboże to było dobre xDDD

Also, przy okazji, proszę, celujcie z turniejem wrześniowym bardziej w 16-17, bo zaczyna mi się robić naprawdę tłoczno w tym miesiącu ^^"
Draigar

Been liked: 6 times

by Narrander » August 16th, 2017, 9:25 pm

Draigar wrote:Niemniej duży PLUSIK za wyzwania, oboże to było dobre xDDD

HanS coś się nie wyrywa do podjęcia wyzwania. Że tam niby nie wie, czy będzie i inne takie.
Ale nie martw się Lisku, Ciebie czelendżyk na wrzesień nie ominie :*
Narrander

• Website

by Hansolo » August 17th, 2017, 8:31 am

Moje szanse na przybycie się zwiększają coraz bardziej. A jak będę to koniecznie:

Image
Hansolo

by KędzioR_vo » August 24th, 2017, 7:22 am

Elo! Najbliższy turniej już w niedzielę (i możecie przy okazji odbierać nagrody za zeszły sezon), ale ja już z kolejnym terminem :)
Żeby przypasować Draigarowi i dać mu szansę dostać od nas oklep następne granie będzie 17.09.
Możecie zgłaszać idee formatowo - scenariuszowe.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » August 24th, 2017, 11:28 am

Boarding Action!
I of coz Draigar ma czlendża!
Narrander

• Website

by Hansolo » August 28th, 2017, 1:03 pm

A ja proponuję odkopać z Wargamera nasze stare, autorskie scenariusze i je zagrać na zasadach N3.

Pamięta ktoś eskortowanie cywila? :P Gdy zagraliśmy pierwszy raz wszyscy go pozabijali, ale teraz zrobi się go G:Synch i już nie będzie problemu.
Hansolo

by KędzioR_vo » August 30th, 2017, 10:17 am

Pomysł ze starymi scenariuszami nie jest zły. Ale serio tylko dwie osoby są zainteresowane formatem turnieju?...

A w ogóle nie będę robił specjalnej tabeli Ligowej, skoro jest taka sama, jak ta:
Image

No i przypominam, że na tym turnieju wrześniowym gramy wg układu z tabeli Ligowej. Wyzwania są mniej ważne :P Tak więc osoby jeszcze nie wpisane, jak przykładowo Draigar czy ja, mają sporą szansę zagrać ze sobą :P

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Narrander » August 30th, 2017, 10:58 am

KędzioR_vo wrote:No i przypominam, że na tym turnieju wrześniowym gramy wg układu z tabeli Ligowej. Wyzwania są mniej ważne :P Tak więc osoby jeszcze nie wpisane, jak przykładowo Draigar czy ja, mają sporą szansę zagrać ze sobą :P

Image

Narrander

• Website

by KreoL » August 30th, 2017, 7:06 pm

Terminy turniejów wrześniowych które mi pasują: 17 i 24, reszta słabo. Praca i wyjazdy.
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

by KędzioR_vo » August 31st, 2017, 10:54 am

KreoL wrote:Terminy turniejów wrześniowych które mi pasują: 17 i 24, reszta słabo. Praca i wyjazdy.

Termin już mamy i akurat Tobie też pasuje:
KędzioR_vo 24.08.2017r. wrote:Żeby przypasować Draigarowi i dać mu szansę dostać od nas oklep następne granie będzie 17.09

Chodzi mi o Wasze opinie na temat formatu, punktów, scenariuszy itp, bo już tylko 2tygodnie z kawałkiem zostały.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

Next

Post a reply
93 posts • Page 1 of 4 • 1, 2, 3, 4

Return to Trójmiasto

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]