• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandTurnieje oraz granie zorganizowane
  • Search
  • Print view

Dyskusja o malowaniu z tematu [3-city]Mistrzostwa Pomorza

Tournaments and Organized Play

Moderators: Alkasyn, SamboR, Mroczyslaw

Post a reply
122 posts • Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Dyskusja o malowaniu z tematu [3-city]Mistrzostwa Pomorza

by KreoL » April 4th, 2017, 9:14 pm

Dyskusja wydzielona z tematu o Mistrzostwach Pomorza. SamboR

Gramy 6 bitew 200p ITS limited insertion. W związku, że może nas kręcić telewizja lokalna jak i turniej jest częścią promocji Biblioteki i liczymy na zainteresowanie nowych graczy myślimy nad wymogiem pomalowanej armii. To tylko 10 modeli +/- 5 jeśli będą dwie rozpiski i jeszcze naprawdę dużo czasu. Co myślicie?
Myrmidon Warcore
KreoL

Has liked: 40 times
Been liked: 141 times

Re: [3-city]Mistrzostwa Pomorza 22-23.07.2017[200p ITS LI]

by SamboR » April 4th, 2017, 9:29 pm

KreoL wrote:Gramy 6 bitew 200p ITS limited insertion. W związku, że może nas kręcić telewizja lokalna jak i turniej jest częścią promocji Biblioteki i liczymy na zainteresowanie nowych graczy myślimy nad wymogiem pomalowanej armii. To tylko 10 modeli +/- 5 jeśli będą dwie rozpiski i jeszcze naprawdę dużo czasu. Co myślicie?

Myślę, że to świetny pomysł.
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Darek_CTR » April 4th, 2017, 9:56 pm

KreoL wrote:Gramy 6 bitew 200p ITS limited insertion. W związku, że może nas kręcić telewizja lokalna jak i turniej jest częścią promocji Biblioteki i liczymy na zainteresowanie nowych graczy myślimy nad wymogiem pomalowanej armii. To tylko 10 modeli +/- 5 jeśli będą dwie rozpiski i jeszcze naprawdę dużo czasu. Co myślicie?

Wchodzę w to!

Jak będą same pomalowane armie, to będą też tylko pomalowane stoły?
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

by KreoL » April 4th, 2017, 10:40 pm

Darek_CTR wrote:Jak będą same pomalowane armie, to będą też tylko pomalowane stoły?

Ja od jakiegoś czasu maluje swoje tereny, chłopaki myślę, że też się zmotywują :)
Myrmidon Warcore
KreoL

by Alkasyn » April 5th, 2017, 8:31 am

Wymog malowania jest bardzo dobry. W Warszawie bede chcial wymagac tego samego na duzym turnieju pod koniec roku.
Warcor for Warsaw, Data Sphere Blogger
Interested in Global Infinity Locales? - Check out my Blog
Alkasyn

Has liked: 1 time
Been liked: 214 times

by Konuhageruke » April 5th, 2017, 9:05 am

Alkasyn wrote:Wymog malowania jest bardzo dobry. W Warszawie bede chcial wymagac tego samego na duzym turnieju pod koniec roku.

Muszę pośpieszyć mojego malarza Tohyy... albo znów przyjdę Bakuninem :)

popieram inicjatywę.
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by KędzioR_vo » April 5th, 2017, 10:38 am

Darek_CTR wrote:Jak będą same pomalowane armie, to będą też tylko pomalowane stoły?

Heh, powinienem był pomyśleć o takiej ripoście przy proponowaniu wymogu wymalowanych armii :D
Postaramy się z tym podziałać, ja jeden stół mam prawie gotowy.
Drugi nie byłby problemem, ale... szczerze pisząc to szkoda mi malować tereny z Łodzi - one tak świetnie pasują jeden w drugi na wcisk. Bardzo ułatwia to transport i zmniejsza ilość zajmowanego przez nie miejsca. A po malowaniu szkoda będzie je wpychać, bo się na pewno poniszczą.

Ale coś wykombinuję.
No i zmobilizujemy ludzi i będzie dobrze. PomoRze Pomoże.

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by Narrander » April 5th, 2017, 11:02 am

Swoje tereny na 100% postaram się pomalować i przywieźć. Pomalowana armia niby spoko, ale żeby pojęczęć dla zasady to byłbym za jakimś minimalnym progiem (80% na przykład). BTW, nie każdy ma tyle wolnego czasu/umiejętności/pieniędzy,aby malować/zlecać malowanie modeli :P Poza tym co z konwersjami i np. własnymi rzeźbami? (lub prawie własnymi w których model stanowi jedynie szkielet i po przeróbkach jest nie do poznania?). Ew. count asami jednostek brzydkich? (de gustibus brzydkich :P )
Last edited by Narrander on April 5th, 2017, 11:18 am, edited 1 time in total.
All is well that's max well
Narrander

Has liked: 118 times
Been liked: 38 times
  • Website

by Venator » April 5th, 2017, 11:14 am

Wymóg pomalowanych ludzików uważam za głupi.
Jeśli pozostaniecie przy tym pomyśle to mnie możecie wykreślić.
Dziękuję
Venator

Has liked: 0 time
Been liked: 99 times

by Mroczyslaw » April 5th, 2017, 11:37 am

Rowniez jestem sceptyczny.
Ale dyskusje na ten temat byly prowadzone miliardy razy we wlasciwie kazdej grze (tak, nawet w Xach ale w druga strone;P ).
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Wszechwarcor Ziem Polskich
Mroczyslaw

Has liked: 253 times
Been liked: 119 times

by Alkasyn » April 5th, 2017, 11:50 am

Mroczyslaw wrote:Rowniez jestem sceptyczny.
Ale dyskusje na ten temat byly prowadzone miliardy razy we wlasciwie kazdej grze (tak, nawet w Xach ale w druga strone;P ).

Były prowadzone, i nic z tego nie wynikło. Skoro organizator chce tutaj zrobić wymó pomalowanych armii ( i do tego ma ważny powód, przynajmniej jak dla mnie), to może warto dać zorganizować w takim formacie.

W 4 miesiace nie zdażycie pomalować 5 ludków?
Alkasyn

by Mroczyslaw » April 5th, 2017, 11:54 am

Alkasynie, nie zrozumiales;)
Te dyskusje byly prowadzone miliony razy - znaczy nie chce mi sie odgrzewac znow tego samego kotleta, bo nic nowego nie powiemy i robic shitstormu w perfekcyjnie dobrym temacie;)
'Look at you, hacker: a pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? '

Warcor Poznania - w kwestii gier/wprowadzenia do systemu/spotkań klubowych zapraszam na PW!:D

Mroczyslaw

by Alkasyn » April 5th, 2017, 11:58 am

Mroczyslaw wrote:Alkasynie, nie zrozumiales;)
Te dyskusje byly prowadzone miliony razy - znaczy nie chce mi sie odgrzewac znow tego samego kotleta, bo nic nowego nie powiemy i robic shitstormu w perfekcyjnie dobrym temacie;)

Dawno na forum nic się nie działo, to czemu nie podyskutować o odgrzewanych kotletach :)
Alkasyn

by Mroczyslaw » April 5th, 2017, 12:01 pm

To zrobmy na to oddzielny temat;)
Tu i tak wszystko zalezy od decyzji Organizatorow, ich turniej, ich zasady;)

Mroczyslaw

by MetalSlave » April 5th, 2017, 12:24 pm

Alkasyn wrote:

Nie, gdyż ponieważ seria powodów która ogranicza mi czas wolny a która w zasadzie nikogo nie obchodzi poza mną, a czas wolny jaki mi pozostaje wolę poświęcić na coś innego. Co prawda na poziomie 200 pts. powinienem być w stanie wystawić w pełni pomalowany oddział, ale dla zasady opowiem się na nie bo nie lubię gdy dobór modeli mam ograniczony przez przygotowanie modelu do gry.

Oczywiście się dostosuje. Modele do infinity są zmywalne, a pomalowanie modeli na byleby było zajmie mniej niż 1h.

W każdym razie na pewno nie będę malował terenów, a to co mam pomalowane raczej nie starczy na cały stół. Więc jeżeli będzie potrzeba wspomóc w tej kwestii to na bank będą niepomalowane.
Ortografia? A co to ?

Painting in progress - 23/139- 16%- :sigh:
estimated finish time: 08.2018. - :suicide:
MetalSlave

Has liked: 41 times
Been liked: 79 times

by SamboR » April 5th, 2017, 12:33 pm

MetalSlave wrote:
Alkasyn wrote:

Nie, gdyż ponieważ seria powodów która ogranicza mi czas wolny a która w zasadzie nikogo nie obchodzi poza mną, a czas wolny jaki mi pozostaje wolę poświęcić na coś innego. Co prawda na poziomie 200 pts. powinienem być w stanie wystawić w pełni pomalowany oddział, ale dla zasady opowiem się na nie bo nie lubię gdy dobór modeli mam ograniczony przez przygotowanie modelu do gry.

Oczywiście się dostosuje. Modele do infinity są zmywalne, a pomalowanie modeli na byleby było zajmie mniej niż 1h.

W każdym razie na pewno nie będę malował terenów, a to co mam pomalowane raczej nie starczy na cały stół. Więc jeżeli będzie potrzeba wspomóc w tej kwestii to na bank będą niepomalowane.

Moim zdaniem wolna ręka organizatora. Na pewno przekalkulował sobie wszystkie za i przeciw. Jego prawo.
Wargaming Wrocław
SamboR

Has liked: 116 times
Been liked: 69 times

by Mroczyslaw » April 5th, 2017, 1:02 pm

SamboR wrote:
MetalSlave wrote:
Alkasyn wrote:

Moim zdaniem wolna ręka organizatora. Na pewno przekalkulował sobie wszystkie za i przeciw. Jego prawo.

Samborze, wykazujesz wysoko nietolerancyjne nieeuropejskie podejscie. Jesli gracz nie chce malowac, to nie powinno sie go do tego zmuszac. Mysle wrecz ze nalezy go nagrodzic dodatkowymi punktami by nie czul sie gorszy grajac przeciw pomalowanym listom.

Mroczyslaw

Wymóg malowania na turniejach

by MetalSlave » April 5th, 2017, 1:46 pm

Mroczyslaw wrote:
Samborze, wykazujesz wysoko nietolerancyjne nieeuropejskie podejscie. Jesli gracz nie chce malowac, to nie powinno sie go do tego zmuszac. Mysle wrecz ze nalezy go nagrodzic dodatkowymi punktami by nie czul sie gorszy grajac przeciw pomalowanym listom.

Tak tak. Od tego się zaczyna. Najpierw że muszą być pomalowane.

Potem Ci powiedzą, że model stylizowany na albinosa w śnieżnym kamuflarzu na śniegu nie przejdzie. Murzyn w stroju do operacji po zmierzchu na asfalcie też nie. Bo niby 3 kolory mają być.

Ale nic to, damy radę. Będzie albinos w białym mundurze z czarnym karabinem na pustyni. Bejcowany
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Varred » April 5th, 2017, 2:03 pm

Ja naprawdę rozumiem, że ktoś nie ma czasu na malowanie figurek na poziom TT+ czy wyższy. Ale kurde tricolorem można machnąć 10 ludków w ok 2 godziny, może 3 i to nie byle jak.

Zupełnie nie rozumiem tej niechęci do malowania swoich hipków. Jak pierwszy raz ostatnio miałem całą rozpiskę pomalowaną, to pomimo 4 przegranych gier grało mi się lepiej niż wtedy gdy wygrywam armią srebrzaków. Polecam każdemu.

To jest jedna jedyna rzeczy której mi brakuje jeśli chodzi o odejście od systemów by GW. Wymóg pomalowanej armii na turniejach klasy 'MASTER' czyt. Mistrzostwa 'X' był bardzo dobrą rzeczą i dużo lepiej prezentowały się te gry dla osób postronnych.

Tym bardziej w infinity gdzie jak człowiek nie zna i podejdzie do stołu to nie wie o co chodzi bo za dużo zasad, to pomalowane chłopki będą przyciągać. Ale ja się nie znam w końcu. Także to tylko moje zdanie.
Varred

Has liked: 13 times
Been liked: 27 times
  • Website

by MetalSlave » April 5th, 2017, 2:28 pm

Niechęć do malowania na tricolor bierze się z tego, że możesz pomalować model w sposób "wyrzygałem się na to", ale potem patrzysz na ten paskudnie pomalowany model i czujesz do niego odrazę. Taki jeszcze czysty, dziewiczy, jest taki bardziej sterylny...
A jak w końcu zdecydujesz się go pomalować, to najpierw musisz go pozmywać. I trzeba kupić rozpuszczalnik, i wykonać dodatkowe czynności dla oczyszczenia. No wiesz - jak nie mam czasu pomalować dobrze, to tym bardziej nie mam czasu zmyć i pomalować dobrze. No i nie zawsze dobrze się zmyje. coś tam zostanie w szczelinach. Bleh.

Taka jest idea.

Prawda jest taka, że jeżeli ktoś nie ma czasu teraz, to tym bardziej nie będzie miał tego czasu za X lat. Albo będzie miał tego czasu tyle, że sobie pozmywa.
A do tego modele się obijają rysują, części odpadają.

Więc jestem na nie, ale tylko dla podtrzymania tradycji bycia nie.

Bo tak na prawdę to po prostu mi się nie chce.
Ortografia? A co to ?

MetalSlave

by Darek_CTR » April 5th, 2017, 2:34 pm

Jak ktoś nie pomalował modeli od 2011 roku to już nigdy nie pomaluje. Jak już to zrozumiałem, przestałem się oszukiwać, oddałem farbki dobrym ludziom, a figurki zleciłem do malowania.
Darek_CTR

by Varred » April 5th, 2017, 9:41 pm

Tricolor nie zawsze jest zly. Da się go dobrze ztobic. Oczywiście wtedy malowanie armii nie zajmuje 2 godziny a 4 albo 5 ale to i tak bardzo mało. i nie trzeba zmywac potem
Varred

Has liked: 13 times
Been liked: 27 times
  • Website

by KreoL » April 5th, 2017, 9:50 pm

Image
Niestety nie da się zrobić tak by każdy miał dobrze. Zawsze będzie ktoś chętny drzeć szatę za liberum veto.

Trzy kolory podstawowe naprawdę nie są trudne jeśli malujemy jakimś schematem podkład czarny->zbroja na niebiesko twarz twarzowo i dry brush po gnacie jasnym szarym i masz Fusiliera. Nie trzeba zmywać, skoro i tak będziesz malował w tym schemacie. A skoro już będziesz miał rozpoczęte malowanie, to może łatwiej przyjdzie zabrać się za konkretne pomalowanie tego ;)

Malowanie jak i gra ma być zabawą i jest częścią tego hobby.

Przykro mi jeśli kogoś z tego powodu nie będzie. Na zachętę powiem, że przewidujemy nagrody dla amatorów malowania nie tylko profesjonalnego. I gwarancja, że nie będziecie żałować ;)
Myrmidon Warcore
KreoL

by krzychoss » April 6th, 2017, 1:09 am

Cały czas czekałem, żeby gdzieś zobaczyć wymóg malowanych modeli na turnieju dwudniowym. I oto jest! W końcu! Kolejny świetny powód żeby wybrać się na Pomorze i do tego skończyć malować pacynki xD
krzychoss

Been liked: 2 times

by Venator » April 6th, 2017, 8:06 am

Sorry ale muszę zapytać.
Jak cel ma wymóg pomalowanej armii na 3 kolory podstawowe położone byle jak tylko po to żeby zadowolić orgów? I tak tego nikt nie zweryfikuje czy mam położony tylko podkład czy jeszcze coś tam zrobiłem, a jak pomaluję jeszcze podstawkę to już w ogóle będzie super zachwyt.
Widzę, że z oświadczenia "musi być pomalowana armia" robicie cyrk pod tytułem "nie życzymy sobie srebrnych modeli", a całą resztę mamy w dupie róbta co chceta.
No ja nie potrafię malować na odwal się, kiedyś to domaluję. Dlatego mam modele srebrne, albo skończone. Idzie to bardzo wolno ale idzie.
Zaraz odezwie się głos" to pomaluj podkład i kolor podstawowy". Od razu odpowiem, że to nie jest dobre wyjście bo potem model trzeba czyścić jak tłustymi łapami sie maca figurkę.
Grając w łorhamery na turniejach napatrzyłem się na wymóg 3 kolorów i jest to niezwykle tragikomiczne.
Chętnie pojawię się na turnieju, ale na chwile obecną nie jestem w stanie zagwarantować posiadania pomalowanej armii, także proszę o wykreślenie z listy.
Dziękuję.
Venator

by KreoL » April 6th, 2017, 8:29 am

Jest to dylemat stary jak same bitewniaki, nie jest to temat by to osądzać. Wykreślam zgodnie z życzeniem w takim razie, ale myślę, że bez problemu dostaniesz pomalowane modele, których będziesz potrzebował od naszej lokalnej społeczności np Nomadów #SummonNarranderNoJutsu. Liczę na zmianę zdania liczymy, że Dwór Xięcia V będzie bawił się z Nami ;)
Myrmidon Warcore
KreoL

by Venator » April 6th, 2017, 8:41 am

Kurde dalej się nie rozumiemy.
Dla mnie pożyczone różne modele pomalowane w różne kolory, albo w te nieszczęsne 3 kolory położone byle jak przedstawiają taką sama wartość estetyczną co srebro.
Jeśli ma być wymóg pomalowanych armii to trzymajmy się już wysokich standardów i przynajmniej wymagajmy spójności w kolorystyce i jakiegoś większego dbania o detale.
Jak już chcecie wyznaczać jakieś standardy to zawieście poprzeczkę wyżej :)
Bardzo chętnie do was przyjadę ( bo poprzednio bawiłem się zajebiście) i zrobię co w mojej mocy, żeby pomalować modele, ale na chwilę obecną czarno to widzę niestety.
Pozdrawiam
Venator

by Darek_CTR » April 6th, 2017, 8:49 am

Venator wrote:... te nieszczęsne 3 kolory położone byle jak przedstawiają taką sama wartość estetyczną co srebro.
Jeśli ma być wymóg pomalowanych armii to trzymajmy się już wysokich standardów i przynajmniej wymagajmy spójności w kolorystyce i jakiegoś większego dbania o detale.
Jak już chcecie wyznaczać jakieś standardy to zawieście poprzeczkę wyżej ...

(R)AMEN!

Albo idziemy Full w estetykę, albo nie ma się co szczypać :)

@Venator pożyczę Ci całą armię ładnie pomalowanych nomadów :)
Darek_CTR

by Konuhageruke » April 6th, 2017, 8:49 am

Może wydzielić wątek?
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

by Darek_CTR » April 6th, 2017, 9:07 am

Venator wrote:
Darek_CTR wrote:
@Venator pożyczę Ci całą armię ładnie pomalowanych nomadów :)

O To proszę o dopisanie do listy ponownie :)

Oho... No to muszę się postarać, żeby mieć też hakislam pomalowany do tego lipca :D
Darek_CTR

Next

Post a reply
122 posts • Page 1 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Turnieje oraz granie zorganizowane

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]