• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Made by Shizune - dużo, wszędzie, na raz ludków.

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
146 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Re: Made by Shizune - dużo, wszędzie, na raz ludków.

by shizune » September 14th, 2015, 1:35 pm

Lampy wymiatają ;) Dwie są fajne, bo można wygodnie pracować w więcej osób. Sąsiedzi mają rolety :D

Projekt małpa póki co stoi w miejscu z powodu natłoku zajęć i kiepskiego ostatnimi czasy stanu zdrowia.

Mam jednak wieści :) Udało mi się stworzyć obiecany poradnik na temat pancerzy :)
http://www.data-sphere.net/forum/viewtopic.php?f=87&t=3754

Mam nadzieję, że się wam spodoba. W razie czego mam też anglojęzyczną wersję :)
https://www.facebook.com/madebyshizune
shizune

Has liked: 22 times
Been liked: 54 times
  • Website

by Pierzasty » September 14th, 2015, 2:34 pm

Nie w razie czego tylko publikuj, popularyzuj :)

Błękit nie mój kolor ale techniki pewnie podgapię ^_^
Pierzasty

Has liked: 0 time
Been liked: 220 times

by NbyN » September 16th, 2015, 1:28 pm

Shizune

Do podstawek z plasticardu lub spienionego PCV polecam to
http://www.olfa.net.pl/products/Cyrkiel-tnacy-CMP-1.html

michał
NbyN (Leszczyk)
ITS D9279
NbyN

Has liked: 25 times
Been liked: 4 times

by Hrafnarr » September 17th, 2015, 6:49 am

Jakiego fioletu używasz do nomadów? Chciałbym malować tak żywe figurki jak ty :D
Hrafnarr

Been liked: 1 time

by shizune » September 17th, 2015, 9:16 am

@Michał: Świetna opcja, dzięki za radę ;) na pewno się zaopatrzę.

@Olbryba: bazowo to jest fiolet Beaten Purple od P3. Bardzo fajny, nasycony kolor. Jak stary lichie purple Citadela ;) bardzo polecam. Ogólnie miałam długo problem ze znalezieniem odpowiednika tej farby po tym jak wprowadzono nową paletę w GW. Kupowałam wszystkie fioletowe farbki w zasięgu wzroku :P Ale polecam też zaopatrzyć się w jakiś fioletowy ink do cieniowania np z vallejo.
shizune

• Website

by shizune » September 26th, 2015, 4:28 am

To może REMy :) ? Mam jeszcze trochę dziwnego PanO od kumpla i wczoraj do mnie przemówiły, czy raczej zawarkotały.

Image

Co do Swiss Guarda, Raeone, nie znalazłam fotek z innego rzutu ale ustaliłam czym był malowany. Wrzucam tutaj, gdyby ktoś jeszcze chciał posiadać taką wiedzę :)
Technika jest właściwie ta sama co przy niebieskich pancerzach, tylko, że to stary, bardziej zaokrąglony model, więc tak nie szalałam. Podaję spis farbek, mam nadzieję, że się nie pomyliłam :)

Ramionka i kolana:
Baza: Hull Red Vallejo
Rozjaśnienia: I Bloodtracker Brown P3 , II Bloodtracker Brown + Golden Brown Vallejo, III Golden Brown, IV Golden Brown + Biały.
Kiedy już masz, taki brązowawo-żółtawy, pocieniowany element, kładziesz biel na krawędzie a potem nakładasz na całość cieniutką warstwę Yellow Ink Vallejo+ Skin Wash Ink Vallejo (na oko 3:1) pomieszane z kroplą wody i matt medium. Taka poświata, sprawia, że element robi się mocno złoty i nasycony ;) Im więcej żółtego inku tym mocniejszy efekt. Zawsze używam tego trick'u przy malowaniu złota ;) Jak się przesadzi, to wychodzi cygański festyn.

Do wszystkiego dodałam mocno białe elementy. Tam są chyba ze dwie warstwy tylko. bardzo jasna szarość i biel.

Zbroja to:
Baza to Black Forest Green ( Scale Color), potem trzeba by rozjaśniać warstwami Necrotite Green z P3, mieszając go z bazą w coraz większej ilości, aż dotrzesz do czystego Necrotite Green. Na koniec dodaławałam jeszcze cienką warstwę Necrotite + Livery Green (Vallejo) i zrobiłam krawędzie pancerza czystem Livery Green ;) i oczywiście czarne linie w załamaniach pancerza.
Ta farbka z P3to chyba najfajniejsza zieleń jaką mam. Bardzo polecam i do aerografu nawet się nadaje. Black Forest Green już nie do końca, ale dla samego posiadania tego wspaniałego koloru można się z nim trochę pomęczyć. Nie wiem czy, ktoś z was używał tych farb, konsystencja jest przedziwna, serio. ;) Generalnie, malując aerografem, pozostawiłam malutko koloru bazowego na wierzchu, bo chciałam mieć jasnozielony model. Wydaje mi się, że dowolna, ciemna zieleń jako baza się tu sprawdzi. Ja jeszcze przyciemniałam niektóre partie zbroi na czarno, (tak samo jak u Nissy w końcowych etapach poradnika), żeby dodatkowo wyeksponować tą żywą zieleń :)
shizune

• Website

by zia » September 26th, 2015, 9:22 am

Są takie sliczne, że az chce się je przytulić :)
Infinity - Aleph S.S.S.S. / Jęcząca Falanga / USAriadna Ranger Force / Onyx
Bolt Action - US Army
SW Legion - Imperium
Fallout Wasteland Warfare
zia

Been liked: 31 times

by Maru » September 26th, 2015, 3:25 pm

końkret - ile czasu ci to zajęło
Nothing is True, Everything is Permissible. ~~ Hasan bin Sabbah
why no banners on ?? img -___-'
Maru

Been liked: 48 times

by KędzioR_vo » September 26th, 2015, 5:29 pm

Badzo ładne REMy :) Robociki w Infi dają sporo miejsca do zabawy i dobrze to wykorzystałaś, zacnie wyglądają.

Dwie kwestie w zakresie "konstruktywnej krytyki" to IMO mogłaby być zmiana koloru ich ocząt w środku korpusa - to błękitne zlewa się z pancerzem, czerwone są dużo ładniejsze, oraz kwestia podstawek, które w moim mniemaniu nieco dziwnie wyglądają z plamkami rdzawego pigmentu. Mam wrażenie, że bardziej naturalne byłyby przeciągnięte całościowo choćby delikatnym brązem dla postarzenia i dodania naturalności, kurzu itp, no i z większą ilością odcieni brudu, bo aktualnie jest czysta szarość i właściwie czysta rdza, jeśli rozumiesz, o co mi chodzi ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

WarCor w Trójmieście - kontaktuj się w kwestii gier i nauki zasad.
KędzioR_vo

Has liked: 168 times
Been liked: 232 times

by shizune » September 26th, 2015, 5:58 pm

@zia: Tylko kanciaste ;)

@Maru: Nie wiem dokładnie. Ale myślę że ponad 8h na sztukę. Podczas malowania jednego, grałam z bratem w Heroes III, więc trzeba by podzielić czas pracy na tury ;)

@Kędzior: Dzięki ! Twoje porady są bardzo cenne ;) Zaczynam dopiero bawić się w jakieś realistyczne efekty, póki co jak dziecko we mgle, więc będę się starała to szlifować :) Jak narazie większość tych produktów do weatheringu to dla mnie tylko teoria. Choć niedawno odkryłam, że sól daje fajne efekty. Niestety testowałam tylko na dużej powierzchni. Stylizowałam peceta przyjaciela. http://i1302.photobucket.com/albums/ag131/shizune92/IMG_0030_zpsti8tmjpa.jpg
Staram się znaleźć jakiś złoty środek pomiędzy zamierzoną komiksowością moich figurek a przykurzonym realizmem :)
Pomyślę nad tymi base'ami i spróbuję coś poprawić, żeby były bardziej jednolite :)

Co do lampek, też nie jestem ich do końca pewna ale chciałam użyć obu, czerwonych i niebieskich, bo ten motyw przewijał się już w moich wcześniejszych pracach dla tego kolegi :)
shizune

• Website

by KędzioR_vo » September 26th, 2015, 6:27 pm

Pecet świetny, w ogóle idea bardzo fajna :)
Sól jest ponoć przyjemna - ja sam się z nią nie bawiłem, za małe rzeczy robię i wolę je malować, za to przyjaciel - modelarz świetne efekty dzięki niej uzyskuje na pojazdach czy samolotach w większych skalach.
Szczerze sam to używam głównie farb do efektów, nic specjalnego. Plus suche pastele starte na kurz itp i wystarcza.

Shizune wrote:Podczas malowania jednego, grałam z bratem w Heroes III, więc trzeba by podzielić czas pracy na tury

Ha, z każdym postem trzeba Cię lubić bardziej :P
Ja właśnie czekam na wspomnianego wyżej przyjaciela i też będziemy w HeRosy grać :D

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Maru » September 26th, 2015, 11:25 pm

hym ciekawe Herosy 3 .. teraz chyba są wydawane 6 ... a wszyscy graja w 3 ... (w sumie ja tez ... od czasu do czasu )
heh - ostatnio naprawiałem PC który tak wyglądał tyle że tak wyglądał z "natury" ... niektórzy nie rozumieją w państwowych firmach że trzymanie PC pod cieknąca klima to zły pomysł :P
Firma Mig i AK (to to samo tylko pod seria ) robią specjalne Efekty - masa tego jest
Maru

by Usashi » September 28th, 2015, 10:53 pm

Jak zwykle, prawdziwa uczta dla oczu. Patrząc na takie figurki, człowiek od razu ma ochotę usiąść i coś pomalować (tak przynajmniej działa to u mnie, dostaję + 10 do inspiracji ).

Zapodasz więcej widoków z innych stron lub jakieś zblizenia? Co się stało, że w wymuskanej do tej pory panoceanii nagle pojawił się uszkodzenia?
Usashi

Has liked: 91 times
Been liked: 105 times

by shizune » October 7th, 2015, 9:45 pm

@Usashi: Dzięki, zrobię przy okazji więcej fotek, bo będę fotografować jeszcze większą drużynkę ;) Uszkodzenia wzięły się stąd, że nie robiłam ich wcześniej na Infinity. Staram się próbować ciągle czegoś nowego, żeby nie zanudzić siebie i was.
To PanO, to armia innego gracza ;)

Wrzucam jeszcze mały WIP, żeby nie było, że umarłam ;)

Image
shizune

• Website

by zia » October 8th, 2015, 11:23 am

CHoc nie jestem fanem "sweet sweet brokacik" stylu, to jednak ten plaszcz utrzymany wydaje sie byc w moim ulubionym, brudnawym klimacie dzieki oblędnym cieniom i po prostu gniecie jajka 0.o.
Infinity - Aleph S.S.S.S. / Jęcząca Falanga / USAriadna Ranger Force / Onyx
Bolt Action - US Army
SW Legion - Imperium
Fallout Wasteland Warfare
zia

by shizune » November 24th, 2015, 4:08 am

Dzięki Zia ;) A oto i mały update, bo troszkę się nazbierało :) Na początek więcej PanO i Aleph'u w dziwnym schemacie.

Image

A tu inne PanO i Aleph, inspirowane powyższym dziwnym schematem ;)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Prawdopodobnie nie możecie już patrzeć na PanO i Devasy :) Ja też. Ale dobre wieści są takie, że teraz w kolejce są: Atalanta, Tearlach McMurrogh, 2nd Irregular Cameronian i Moraty (jeden już nawet jest gotowy, tylko lampki idą do przemalowania, bo mnie drażnią. Pokazywałam go już światu na ostatnim turnieju w Katowicach ) ;)
Jak widać nie mogę się ogarnąć z robieniem zdjęć. Testuję różne opcje głownie lampę błyskową, tradycyjnie na moją ulubioną metodę "à la dziecko we mgle".
shizune

• Website

by Zero » November 24th, 2015, 11:41 am

Malowanie jak zawsze świetne :) Bardzo podobają mi się te zniszczenia na maszynach, w szczególności na ostatniej. Mogę spytać co to za srebro na tej devie na pierwszym zdjęciu?
Zero

Has liked: 32 times
Been liked: 3 times

by shizune » November 24th, 2015, 12:10 pm

Dzięki. :) myślałam, że to będzie szybki robocik a malowalam go chyba najdłużej ze wszystkiego :) Jest stary i ma bardzo dziwne kanty. Trzeba strasznie kombinować. Jeśli podobają wam się te pęknięcia mogę zrobić jakiś poradnik step by step przy najbliższej okazji :) może, komuś się przyda :)

Na pierwszym zdjęciu to będzie us blue grey rozjaśniany białym a potem przyciemniany czarnym i signal blue w strategicznych miejscach :) przy drugiej PanO us blue grey wymienilam na grey blue, który ma lekko cieplejszy odcień. Ogólnie czarna i biała farba to podstawa, a do cieniowania i półtonów w srebrnych elementach, dobrze nadają się niebieskie kolory. Wcale tego tak nie widać jeśli mocno rozwadniamy farbę a nadaje to odrobinę głębi. Nawet zwykły, mataliczny srebrny typu "boltgun metal" z GW fajnie wygląda, jak gdzieniegdzie muśnie się go niebieskim glaze'm albo nawet washem. :)

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
shizune

• Website

by Zero » November 24th, 2015, 12:14 pm

Wielkie dzięki :)
Jeśli podobają wam się te pęknięcia mogę zrobić jakiś poradnik step by step przy najbliższej okazji :) może, komuś się przyda :)

Jestem jak najbardziej za :D
Zero

Has liked: 32 times
Been liked: 3 times

by crespos » November 24th, 2015, 2:50 pm

shizune wrote: Ale dobre wieści są takie, że teraz w kolejce są: Atalanta, Tearlach McMurrogh, 2nd Irregular Cameronian i ...

Już nie mogę się doczekać, szczególnie widząc co wymalowałaś na tej PanO :)
crespos

Has liked: 2 times
Been liked: 0 time

by KędzioR_vo » November 24th, 2015, 3:51 pm

Spory kawał bardzo dobrej roboty :)
Nie dość, że świetna technika i jakość, to jeszcze trochę brudu, sporo battle damage i klimatu - wyszła z tego wyśmienita całość, gratki!

Drobne uwagi na ciekawsze rozwinięcie tego posta:
1. Przeszlifowałaś dobrze prawą łapkę WarCora? ;) Jakiś zarys linii podziału form tam wyziera.
2. Nie wiem, czy zarysowania/odpryski/uszkodzenia na płaszczu/spódnicy jednostki na środku (Nisse?) to nie pewna przesada, acz rozumiem, że wczułaś się w klimat ;)

PozdRawiam
I hunt.
You run.

KędzioR_vo

by Plexus » November 25th, 2015, 4:09 pm

Prześliczny ten popękany płaszczyk nisse'a! Gruba skóra czasem pęka ! Szczególnie jak cie ostrzeliwują małpy z kosmosu!
Plexus

Has liked: 16 times

by Plexus » November 25th, 2015, 4:12 pm

Shizune Daj znać jak będziesz startować w jakimś konkursie malarskim bo bardzo bym chciał zobaczyć te twoje ludziki na żywo
Plexus

Has liked: 16 times

by Maru » November 25th, 2015, 5:21 pm

garuda i dronki urocze ale jak kędzior zauważył - mold line na rękawie warkrowy
jest trik na to z Wikolem :)
Maru

by costi » November 25th, 2015, 5:37 pm

Powiem szczerze, że jak dla mnie te pęknięcia, choć technicznie zrobione świetnie, są kompletnie bez sensu - modele wyglądają jak rzeźby z marmuru.
costi

Been liked: 60 times

by Pierzasty » November 25th, 2015, 6:01 pm

costi wrote:Powiem szczerze, że jak dla mnie te pęknięcia, choć technicznie zrobione świetnie, są kompletnie bez sensu - modele wyglądają jak rzeźby z marmuru.

Zgadzam się. Do tego tak zdewastowany sprzęt nawet sam by się nie udał na złomowisko, nie mówiąc o akcji bojowej. Poziom malowania mega wysoki, ale efekt zupełnie nie na miejscu.
Pierzasty

Been liked: 220 times

by shizune » November 26th, 2015, 4:34 pm

Co do płaszcza to faktycznie, chciałam raczej by był to mało zwiewny materiał :)Jasna, gruba skóra i stąd pęknięcia. Tak czy inaczej wydaje mi się, że u dołu płaszcza zarysowania powinny być cieńsze i to będzie coś nad czym muszę pracować ;)

Ciekawa sprawa z tym warcorem. Wiecie, że nie zauważyłam by zostało coś na nim, ani podczas przygotowań, ani podczas malowania ? :) Na zdjęciu faktycznie tak to wygląda a nie mam już tego modelu, więc nie mogę sprawdzić. Może zaczynam wariować albo wzrok mi siada i faktycznie to pominęłam. Tak czy inaczej zaczęłam się nad tym zastanawiać dopiero teraz a to może oznaczać jedno z powyższych, więc wypatrujcie różowej Ariadny w kwiatki, ze śladami lekkiej schizofrenii :D

Cieszę się, że komentujecie ten wątek ;) Cały ten temat, to obrazkowe sprawozdanie z mojego procesu uczenia się jak malować ale też jak tego nie robić :D
Na obronę pęknięć dodam, że nie myślę o tych pancerzykach jak o metalu, tylko jak o raczej abstrakcyjnym materiale ;) W wh40k np. pancerze wykonuje się z ceramitu i adamantium (czy jakoś tak). Diabeł wie, jak wygląda coś takiego, lekko uszkodzone lub zarysowane ;) Do tego dochodzi pytanie czy powierzchnia jest malowana farbą a jeśli tak to jaką lub czy element ma swój kolor od początku. Zakładam, że te wszystkie powłoki w SFowych pancerzach, mogą niszczyć się w różny sposób. Zresztą nigdy nie starałam się by mój sposób malowania był jakoś szczególnie "realistyczny". Ale może coś w tym jest, że przypomina to marmur. Obawiam się, że dobór kolorów też trochę pomógł wywołać takie skojarzenie.

Tak czy inaczej muszę nad tym pomyśleć ;) Dzięki za zagwozdkę, jesteście naprawdę fantastyczni :glomp:
shizune

• Website

by Errhile » November 26th, 2015, 8:27 pm

Obstawiał bym, że w Infinity pancerze robi się z zaawansowanych tworzyw sztucznych. Nie jestem ekspertem od technologii materiałowej, ale w dzisiejszych realiach (jak parę lat temu grzebałem w sprawie, technologia mogła zdążyć zrobić ogromny krok naprzód ;)) ceramika i stal pancerna są dość ciężkie przy zakładanym poziomie odporności - najlżejsze z tego co pamiętam są płyty pancerne z polietylenu.

Co nie znaczy, że są wagi piórkowej oczywiście. Plus wychodzą najgrubsze z tych trzech opcji (znów, zakładając ten sam poziom odporności).

Stalowe są, zdaje się, najłatwiejsze (technologicznie) do wyprodukowania.
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1817 times
Been liked: 412 times

by Raeone » November 26th, 2015, 9:27 pm

SAPI i jego następca ESAPI to jakie borocośtam węglanu. Plus w przypadku ESAPI polietylen jak wskazałeś.
Swojego czasu nosiłem IBA z wkładami- urewsko ciężkie było z płytami jakoś chyba 3 kilo szt. Plus jakaś mała waga najajnika i kołnierza.

Wydaje mi się że w Infinity to jakieś plastale będą dla zredukowania wagi. Mi się osobiście Beata te ceramiczne wkrętki na obicia rodem z 40k bardzo podobają. Płaszcz takoż. Me gusta mocno.
PanO (NCA,ASA) Aleph (Falanga,V) Tohaa
Raeone

Been liked: 71 times

by Errhile » November 27th, 2015, 9:21 am

Raeone wrote:SAPI i jego następca ESAPI to jakie borocośtam węglanu.

Węglik boru lub węglik krzemu. Kwalifikowane jako spieki ceramiczne.

Raeone wrote:Wydaje mi się że w Infinity to jakieś plastale będą dla zredukowania wagi.

Co to są plastale? Jak wspomniałem, inżynier materiałowy ze mnie żaden, ale poza literaturą SF zwyczajnie o takich materiałach nie słyszałem... :blush:
They say there will be Heaven and the Fount of Kausar,
That there, there will be pure wine and honey and sugar
Fill up the wine cup and place it in my hand
(For) ready cash is better than a thousand credits.

- Rubayyat of Omar Khayyam, but it is a shoddy translation :(
Errhile

Has liked: 1817 times
Been liked: 412 times

PreviousNext

Post a reply
146 posts • Page 3 of 5 • 1, 2, 3, 4, 5

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]