• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Banankowe pomaziajki (17.05.2k14)- trochę Bakunina

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
9 posts • Page 1 of 1

Banankowe pomaziajki (17.05.2k14)- trochę Bakunina

by Bananovitch » May 17th, 2015, 2:45 pm

Jako, że w temacie jednego z użytkowników forum wyraziłem się zdaniem moderatora dość agresywnie, tenże użytkownik będzie miał okazję się odgryźć ;) A tak bardziej poważnie- mam wielki, wspaniały i niesamowity plan pomalować wszystko co mam do końca roku. A w każdym razie większość. No- chociaż jedną armię w całości. Głównym motywatorem jest oczywiście zarządzony przez Kędziora punkt regulaminu Trójmiejskiej Ligi odnoście procent malowania (a jako że gracz ze mnie mierny, to muszę jakoś zdobywać punkty :mrgreen: ), a ponadto patrzę na swoje figurki i trochę mnie jednak odrzuca ich wygląd. Przeto to co było pomalowane trafiło do kąpieli w DOT3 i dostało nowe warstwy farby. W międzyczasie zmienił się nieco schemat kolorystyczny a ja podciągnąłem się nieco z malowania oczu (teraz przynajmniej patrzą w jedną stronę :mrgreen: ).
Na początek- trochę Bakunina, konkretniej Mojry i Grzechożerca.
Mojra nr 1 (jako że mam dwa podobne wzory, różniące się tylko antenkami na plecach, chciałem żeby się jakoś różniły, a zasady pięknie mi to umożliwiły) z mieczem AP. A jako że AP to aż się prosi o porównanie z czterdziestkowym power sworem. A jak power swordem to oczywiście niebieskim.
Image
Siostra bliźniaczka powyższej, tym razem z mieczem shock (nic nie zabija jak trucizna, a ta kojarzy się z zielenią oczywiście)
Image
W temacie odnośnie nowego Intrudera narzekałem na rozmiar HMG. Na szczęście udało mi się dorwać Mojrę z konkretnym CKMem, a nie tą śmieszną wersją kombiaka ;) (oczy niestety wyszły mi mangowe, ale ogólnie ten wzór wygląda jakby miał ściśniętą głowę)
Image
Po kilku grach stwierdziłem, że lekarz jest mi niezbędny. A że jestem szczęśliwym posiadaczem Icestorma, więc pod pędzel trafiłą również Healerka. Fajny model, bez niego nie wychodzę na bitwę, zbyt wiele razy uratowała mi zad.
Image
Męska część Zakonu, Grzechożerca, z mk12, fajny model, beznadziejny w składaniu.
Image
I na sam koniec Cassandra Kusanagi- model który wyszedł mi najgorzej ze wszystkich, na dodatek posiałem jej gdzieś kaptur i jest niekompletna :(
Image
Komentarze mile widziane. Zdjęcia coś mi ciemne wyszły, muszę je jakoś doświetlić.
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

Re: Banankowe pomaziajki (17.05.2k14)- trochę Bakunina

by Layla » May 17th, 2015, 3:03 pm

Mangowe te oczy. Farbę bardziej rozrzedzaj. Poza tym ambitny plan, sam mam cichą nadzieję na pomalowanie armii do końca roku ;)
Image
Layla

Has liked: 1 time
Been liked: 49 times

by zia » May 17th, 2015, 5:56 pm

Ja mam nadzieje pomalowac do konca wakacji :p
Moje uwagi do nomadow - rzeczywiscie ten model wyglada jakby mial splaszczona glowe. Tak samo mialem z zenska Deva z packa Dev z botami, fajna figurka, a glowa plaska. WIec ją jej obcialem i zamontowalem glowe Chandry :).
Co do wielkich oczu. WYglada jakbys malowal je tylko od przodu. A jesli bedziesz zagladac na figsa od gory, jak i spod dołu to zobaczysz jak bialy wychodzi na powieki. Mozna go wtedy cielistym zamalowac, oko sie zmniejszy a nie zaleje.
Co do moich nomadow, to wrzuce za pare chwil foty zakonnic.
Infinity - Aleph S.S.S.S. / Jęcząca Falanga / USAriadna Ranger Force / Onyx
Bolt Action - US Army
SW Legion - Imperium
Fallout Wasteland Warfare
zia

Has liked: 0 time
Been liked: 31 times

by Godeyes » May 17th, 2015, 7:08 pm

@Banan

Za duzo bialego koloru na oczach ! Zdecydowanie za duzo. To samo ze zrenicami ;)
Healerka z Icestorma ma juz spoko zrenice ale ponownie zbyt duzo bialego na galki. Moze mniejszy rozmiar pedzla + rozrzedzenie farby + delikatniejsze nakladanie ? (nawet za cene tego ze musialbys jedna galke "maznąć" kilka razy)

Co do zdjec - chyba telefonem je robiles :) Wygladaja jakbys mial opalcowany/umazany obiektyw/soczewke i stad taki jakby efekt mgly.
Faktycznie przydaloby sie wiecej swiatla. Ogolnie polecam zapoznac sie z podstawami oswietlania sceny do zdjec, a mianowicie "3 point lighting".

Dodatkowo polecam tego guida - naprawde dobre zdjecia figurek (choc innych niz nasze ale koncept identyczny)
http://neutronjammer.blogspot.com/2013/ ... igure.html
weryfikuje.pl
Image
Godeyes

Been liked: 18 times

by Bananovitch » May 17th, 2015, 7:21 pm

Jup, robiony telefonem. Aparat zostawiłem w Koszalinie, muszę pamiętać żeby go zabrać.
Co do oczu- to moja pięta achillesowa, niestety (tak jak i skóra, nigdy nie umiem dobrać właściwej konsystencji farby-albo za gęsta i wychodzi grubo albo za rzadka i się rozpływa :/). Tak naprawdę podobają mi się tylko na jednym modelu, który pomalowałem (a właściwie to jeszcze się maluje, mam nadzieję jutro skończyć).
Z jednej strony chciałbym pomalować wszystko jak najszybciej, ale z drugiej- jak już się biorę za malowanie to utykam na nich na tydzień, bo wiecznie coś mi nie pasuje (a i tak nie wychodzi dobrze).
Co do oczu- muszę popróbować faktycznie od góry i dołu, może jest to jakiś pomysł. Dzięki za podpowiedź :)
Pięciogwiazdkowy troll forumowy.

Samuraj bez miecza jest niczym samuraj z mieczem- tylko nie ma miecza.
Bananovitch

Has liked: 136 times
Been liked: 104 times

by Layla » May 17th, 2015, 7:48 pm

W zależności od podkładu (ja staram się mieć twarz białą), spróbuj wypełnić oczy wyłącznie czarnym washem, później dorobić białko (ja zacząłem stosować przybrudzony biały w proporcji 1:1 z wodą i nakładam go podobnie jak suchym pędzlem - tzn. porządnie wycieram pędzel. Nie jest to jedno pociągnięcie jak w przypadku większej ilości gęściejszej farby, a kilka). A na końcu kropeczkę źrenicy nierozrzedzaną farbą (nie mam umiejętności do malowania pięknej tęczówki oka). Suchym pędzlem na wyschniętej źrenicy dorobić błysk światła. Później zabrać się za twarz i przemalować wszystko to, co wyszło poza obrys oka.
Wychodzi jako tako, ale z metod jakie widziałem w różnych poradnikach, to żadna nie potrafiła mi podejść.
Image
Layla

Has liked: 1 time
Been liked: 49 times

by Archelaos » May 23rd, 2015, 6:23 pm

Dobrym kolorem do malowania białek oczu jest bardzo jasny kolor cielisty (np. basic skintone Vallejo).

Poza tym w figurkach infy nie widzę sensu bawić się w próby malowania kolorowej tęczówki, a już w szczególności punktów świetlnych. Te modele są po prostu za małe, więc koloru nie będzie i tak widać, ciemna kropka wystarczy (co ważne, bardzo ciemna, ale nie czarna).

Tak jak pisze Layla - warto zawsze delikatnie odsączyć pędzel przy malowaniu, zwłaszcza detali i zawsze rozrzedzać farbę, conajmniej 1:1, niektóre farby wymagają nawet więcej.

Warto też przy malowaniu jasnym kolorem jak żółty czy biały na ciemny podkład najpierw położyć 1-2 warstwy żadkiej farby w podobnym, ale lepiej kryjącym odcieniu (np jasny szary czy beżowy/cielisy)
Archelaos

Been liked: 3 times

by zia » May 23rd, 2015, 6:28 pm

Biały to koszmarna farba, zarowno GW, jak i Vall i P3. Ja dodaję wolfs gray ponad 50% i jakos sie da malowac :)
Infinity - Aleph S.S.S.S. / Jęcząca Falanga / USAriadna Ranger Force / Onyx
Bolt Action - US Army
SW Legion - Imperium
Fallout Wasteland Warfare
zia

Been liked: 31 times

by Pierzasty » May 23rd, 2015, 7:03 pm

Mi jakoś biały VGC żadnego problemu nie sprawia. Fakt że do oczu się nie nadaje, zwykle używam kościanego lub złamanej bieli, zależnie co mam pod ręką :v:

Co do malowania, to lepiej jest pomalować białko oczu jako 2 kropki po obu stronach, a potem kropkę źrenicy. I tak tego białka tyle nie widać (chyba że malujemy jakieś zombiaki z bielmem albo co), za to kropki dużo trudniej schrzanić niż kreskę.
Pierzasty

Been liked: 220 times

Post a reply
9 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]