• Blog
  • Board index
  • FAQ
  • Register
  • Login
Board indexRegional ForumsEuropePolandKącik artystyczno-modelarski
  • Search
  • Print view

Poziomy malarstwa

Model Showcase

Moderators: Alkasyn, SamboR, KędzioR_vo

Post a reply
3 posts • Page 1 of 1

Poziomy malarstwa

by Konuhageruke » May 2nd, 2017, 9:02 pm

Ave.

Ostatnio pojawiła się w naszym światku kwestia malowania za piniądz i tego jaki ma być efekt. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są poziomy przyjęte i jakie są wymagania aby figurkę zaliczyć na ten a nie inny poziom? Może zawodowi malarze się wypowiedzą i pomogą mi przykładowymi zdjęciami?
Konuhageruke

Has liked: 2 times
Been liked: 64 times

Re: Poziomy malarstwa

by Darek_CTR » May 2nd, 2017, 9:21 pm

Ja wyróżniam trzy: Chujowy, ładny i nie-do-grania-a-do-gablotki.

Na ten ostatni szkoda mi pieniądza, na ten pierwszy jeszcze bardziej szkoda mi pieniądza.

Ten drugi poznasz po tym, jak weźmiesz do ręki figurkę pomalowaną przez danego malarza i Ci się spodoba.
https://www.facebook.com/infinitychelmza/
Darek_CTR

Has liked: 221 times
Been liked: 153 times

Re: Poziomy malarstwa

by Nuada Airgetlam » May 3rd, 2017, 11:13 am

Kolega wyżej dobrze w zasadzie podsumował ;)

A bardziej na serio - granice są na tyle płynne i uznaniowe, że łatwiej zaklasyfikować negatywnie, przez brak pewnych cech. W największym uproszczeniu wyróżnia się "prosty tabletop", "pro-painted" i "showcase".

Tabletop służy jak nazwa wskazuje do grania i to takie malowanie z gatunku "w zasadzie sam albo pierwszy kolega mógłby mi tak pomalować, nie szkoda jak spadnie ze stołu i się farba obije, łatwo poprawić". Podstawowe kolory, jakieś washe, bez zaawansowanych technik. Jak malowanie posiada liczne techniki uznawane za zaawansowane, to przechodzi płynnie w "propainted" (czyli "pomalował mi ładnie artysta za piniunc, szkoda żeby się obiło"). Czasem wyróżnia się "tabletop plus" czyli zwykłe TT gdzie ktoś przyłożył się bardzo, zastosował 1-2 zaawansowane techniki, ale wciąż jest to malowanie względnie proste acz schludne.

Jakie to są te mniej czy bardziej zaawansowane techniki? Długo by wymieniać, nie wyczerpująca lista (definicje musisz już wygooglać):
* edge highlights
* cieniowanie z pędzla (wet blending) / aerografu
* object source lighting
* freehandy
* malowane obicia mechaniczne, uszkodzenia
* malowane zacieki, płyny
* wykorzystanie pigmentów
* unikalne podstawki
* konwersja samego modelu

Ogólnie modele malowane na poziomie Giraldeza to bardzo dobry wyznacznik modeli które z pewnością można uznać za "propainted".

Z kolei jeśli model ma wszystkie albo prawie wszystkie powyższe techniki zastosowane, a każdą z nich na poziomie mistrzowskim, przez co w figurka jest "chuchać, dmuchać, palcyma nie macać, wstawić do gablotki i w jej pobliżu nie oddychać" to jest to showcase. Przykładami są prace prezentowane np. na warszawskim Hussarze.
Threefold Brush Studio - commission painting services. Cheap! Fast! Gorgeous! (pick two ;)). We ship our works worldwide.
Nuada Airgetlam

Has liked: 0 time
Been liked: 20 times

Post a reply
3 posts • Page 1 of 1

Return to Kącik artystyczno-modelarski

• Board index
  • The team • Delete all board cookies • All times are UTC [ DST ]