by Blaze » June 1st, 2015, 8:51 pm
by Errhile » June 1st, 2015, 9:14 pm
by Raeone » June 1st, 2015, 9:54 pm
by Layla » June 1st, 2015, 10:34 pm
by Bachu » June 1st, 2015, 10:42 pm
by Errhile » June 2nd, 2015, 5:21 am
Raeone wrote:Zasadniczo klimat infinity obrazuje raczej klasyk cyberpunku Gibson zarówno trylogia Ciągu jak i trylogia Mostu. Czyli korporacje, cyberdeki i wszechobecne SI. Mało zorganizowanej i bezpośredniej wojny raczej infoware. Po polsku Ziemkiewicz i jego Pieprzony Los Kataryniarza tez się nada.
by Blaze » June 2nd, 2015, 7:24 am
by Venator » June 2nd, 2015, 7:38 am
Errhile wrote:Gdybym miał coś polecić od siebie, to Richarda Morgana, cykl o Takeshim Kovacsie (Modyfikowany Węgiel, Upadłe Anioły i Zbudzone Furie). Ale to też nie to samo (choć genialnie oddaje zabawy z LHostami) i kompletnie nie dotyka Tohaa.
by Errhile » June 2nd, 2015, 7:59 am
Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię.
by Blaze » June 2nd, 2015, 8:43 am
Errhile wrote:Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię.
Przepraszam, za jaką trylogię?
Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...
by Layla » June 2nd, 2015, 10:29 am
Blaze wrote:Errhile wrote:Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię.
Przepraszam, za jaką trylogię?
Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...
Sprawdzam waszą czujność, a tak serio to złe słowo w złym miejscu nawet nie wiem ile tych tomów jest xD
by postapokaliptyk » June 2nd, 2015, 10:42 am
by Pierzasty » June 2nd, 2015, 11:11 am
Errhile wrote:Przepraszam, za jaką trylogię?
by Layla » June 2nd, 2015, 11:19 am
by Pierzasty » June 2nd, 2015, 11:39 am
Layla wrote:Jakiś czas temu dołączył 6 tom do tej trylogii
by Errhile » June 2nd, 2015, 11:43 am
postapokaliptyk wrote:"Bóg Imperator Diuny" to moim zdaniem najlepszy tom,
ja polecę Podziemna wojna : Genoboty, okiem warcora na wojnę US Ariadny vs Kazakowie plus Posthumany
by MetalSlave » June 2nd, 2015, 11:53 am
Layla wrote:Od razu przypomniały mi się czasy:
Kto pamięta?
by costi » June 2nd, 2015, 11:58 am
by Pierzasty » June 2nd, 2015, 12:53 pm
by Errhile » June 2nd, 2015, 1:12 pm
Pierzasty wrote:Kurde no! Jak mogłem zapomnieć!
Vernor Vinge, A Fire Upon the Deep - transcendencja EI i Antypody (bardzo bym się zdziwił gdyby Antypody nie były żywcem zerżnięte właśnie stąd).
by Layla » June 2nd, 2015, 1:51 pm
Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię.
by Hansolo » June 2nd, 2015, 2:05 pm
Layla wrote:Tłumaczenie Łozińskiego lub Jerzyńskiego - to ta sama osoba, jest nie dość, że źle tłumaczone, to jeszcze pełne błędów. Któreś z jego tłumaczeń popełnione zostało bez odpowiedniej korekty. Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny. Przykład: Fremen (oryginał) > Fremeni (Marszał) > Wolanie (ten drugi tłumacz). Kiedy, przy okazji mojego drugiego czytania diuny, zobaczyłem hasło "Wolanie", musiałem zerknąć dwa razy na okładkę czy na pewno czytam Diunę, a nie książkę na temat plemion słowiańskich - wiślan i takich tam.
Errhile wrote:Cykl Diuny obejmuje znacznie więcej, niż 3 tomy - Frank Herbert napisał sześć. Produkcji jego syna i (Kevina J.) Andersona (nota bene w mojej opinii zawodowego dorabiacza kontynuacji do dzieł literackich i kiepskiego, choć niewątpliwie płodnego, pisarza) jest jeszcze więcej - na chwilę obecną 14 tomów wydanych i kolejne 3 zapowiedziane. W tym kilka trylogii...
I would take gameplay over authenticity for a science-fiction board game any day of the week.
by Errhile » June 2nd, 2015, 2:15 pm
Layla wrote:Blaze wrote:Dzięki za odpowiedzi na początek wezmę się za Diunę a moze i za całą trylogię.
Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny.
by Layla » June 2nd, 2015, 2:33 pm
Hansolo wrote:Layla wrote:Tłumaczenie Łozińskiego lub Jerzyńskiego - to ta sama osoba, jest nie dość, że źle tłumaczone, to jeszcze pełne błędów. Któreś z jego tłumaczeń popełnione zostało bez odpowiedniej korekty. Łoziński popełnia też wiele (imho) nietrafnych polskich neologizmów, psujących terminologię diuny. Przykład: Fremen (oryginał) > Fremeni (Marszał) > Wolanie (ten drugi tłumacz). Kiedy, przy okazji mojego drugiego czytania diuny, zobaczyłem hasło "Wolanie", musiałem zerknąć dwa razy na okładkę czy na pewno czytam Diunę, a nie książkę na temat plemion słowiańskich - wiślan i takich tam.
Tak off-topem: IMHO jednak "Piaskal" brzmi lepiej niż "Czerw pustyni"
by costi » June 2nd, 2015, 8:44 pm
by Alkasyn » June 2nd, 2015, 8:55 pm
by Raeone » June 2nd, 2015, 10:14 pm
by NomeD » June 2nd, 2015, 10:41 pm
by Layla » June 2nd, 2015, 11:05 pm
by Raeone » June 2nd, 2015, 11:13 pm
Layla wrote:Masz gdzieś linka do całej galerii tej figurki? Podoba mi się ten schemat kolorów i chętnie zobaczyłbym inne modele.